Trumps plan att införa importtullar är en dålig idé, menar ekonom. Istället bör USA använda kapitalkontroller för att avskräcka Kina från att köpa amerikanska statsobligationer och aktier.
Ekonom: Stoppa Kinas investeringar i USA bättre än tullar
Det menar Michael Pettis, professor i finans vid Peking University och tidigare verksam som investerare på Wall Street. I dag har han många anhängare både bland republikaner och demokrater.
”Det är överskottsländer som Kina som är de verkliga protektionisterna”, säger han till Wall Street Journal.
Uppmuntra till sparande
Pettis har under 20 år sett Kinas förvandling till världens näst största ekonomi. Detta har underlättats av en politik som gynnar produktion och investeringar genom att uppmuntra till sparande och hålla nere konsumtionen.
Läs mer: Många löften från Kina – och många obesvarade frågor. Realtid
”Jag växte upp med tron att vi amerikaner inte sparar tillräckligt och att utlänningarna är generösa och ger oss sina besparingar. Men ur ett handels- och valutaperspektiv blir det tydligt att det inte handlar om generositet.”
Enligt Pettis ska världens över- och underskott i handeln och investeringsinkomsterna gå jämt ut. Det innebär att USA tvingas ha handelsunderskott så länge som landet absorberar Kinas besparingar.
Finansiella bubblor
När besparingar flödar in i amerikanska tillgångar driver de upp värdet på dollarn. Det uppmuntrar USA att importera mer, vilket gynnar utländska tillverkare på bekostnad av amerikanska jobb och intäkter.
Läs mer: Riksbanken på helspänn inför USA-valet. Realtid
För att kompensera för den svaga tillverkningsindustrin måste USA låna mer, vilket leder till enorma budgetunderskott och finansiella bubblor.
Men Pettis teorier går stick i stäv med många ekonomer, som menar att en sådan politik skulle driva upp inflationen och räntorna i den amerikanska ekonomin.
”Michael Pettis tror att beslutsfattarna kommer att anpassa sig till hans sätt att tänka, precis som tullar och industripolitik är på modet igen, men vi är så långt borta från frihandel”, säger Maury Obstfeld vid Peterson Institute for International Economics.
Läs mer: Persson om hotet från Kina: Vill vi ha det så? Realtid