Realtid

Ekobrottsmisstänkta bakom stjärnryttarinnans Vellinge-dröm

Minna Telde. Foto: TT
Minna Telde. Foto: TT
Per Agerman
Annelie Östlund
Uppdaterad: 31 okt. 2024Publicerad: 17 maj 2021

Förlusterna kan summeras till mångmiljonbelopp i OS-ryttarinnan Minna Teldes skånska fastighetsbolag. Pengarna har hämtats in med hjälp av Nord Fondkommission och deras anknutna ombud CV & Partners. Men bakom kulisserna figurerar också flera ekobrottsmisstänkta affärsmän med kopplingar till både Falcon Funds och Contender-härvan. För första gången kan Realtid berätta hela historien om de snåriga turerna i det konkursade projektet som såldes in som en dröm med hög ränta till investerarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förlusterna kan summeras till mångmiljonbelopp i OS-ryttarinnan Minna Teldes skånska fastighetsbolag. Pengarna har hämtats in med hjälp av Nord Fondkommission och deras anknutna ombud CV & Partners. Men bakom kulisserna figurerar också flera ekobrottsmisstänkta affärsmän med kopplingar till både Falcon Funds och Contender-härvan. För första gången kan Realtid berätta hela historien om de snåriga turerna i det konkursade projektet som såldes in som en dröm med hög ränta till investerarna.

Nord Fondkommission hade inga problem att fylla böckerna när bolaget Herrestorps Ängar skulle ge ut en obligation i början av 2016. Bolaget skulle satsa på lyxiga bostäder i utkanten av välbärgade Vellinge-området söder om Malmö. Här skulle de som flyttade in ha nära till både storstadspuls och de skånska sommarparadisen Kämpinge och Falsterbo.

För den hästintresserade fanns också goda möjligheter att ägna sig åt ridning av alla slag på den ridanläggning som skulle byggas ut alldeles i närheten. ”Att bo i Herrestorps Ängar är helt enkelt det många drömmer om – men inte trodde fanns”, förklarade bolaget i informationen till investerarna.

Hästintresse ända upp på elitnivå kommer att spela en viktig roll i den här historien. En av storägarna bakom Herrestorps Ängar var nämligen Minna Telde, en av Sveriges mest framgångsrika ryttarinnor i dressyr.

”Att utveckling av ett område med koppling till ridning, om än inte lika knutet som den tidigare satsningen via Hagahill, hade en större ägare som var en svensk OS-ryttarina ansågs gott”, konstaterar Nords vd Charlotte Bergwall Nilsson i en kommentar till Realtid.

”Miljardären” på OS i London

Det är Olympiska spelen 2012. Lagryttaren Minna Telde är den enda i laget som inte bor tillsammans med resten av lagkamraterna i OS-byn. Istället bor hon på en lyxbåt på Themsen tillsammans med sin tränare och familj – däribland sambon Johan Ulander som av Sportbladet kort och gott presenteras som ”miljardären”.

En bild publiceras på Ulander där han går med solglasögonen uppskjutna över det tjocka, bruna håret med vip-pass till OS-byn runt halsen, fingrandes på en mobiltelefon.  

ANNONS

Tidningen rapporterar att Ulander är en finsk affärsman som gjort sig en förmögenhet främst på fastighetsutveckling i Dubai. Men nu har Johan Ulander hittat sin bas i Veberöd, en liten ort i Skåne, några mil öster om Malmö. Här bor paret sedan två år tillbaka på en egen hästgård som är navet för Minna Teldes dressyrverksamhet.

Johan Ulanders egna affärer har dock ingenting med hästar att göra. Han är istället involverad i gruvbolagen Alluvia Mining och Amarant Mining. Ganska snart börjar dock Alluvia/Amarant-sfären hamna i blåsväder. Ett halvår efter OS-tävlingarna i London köper Amarant Mining in sig som största ägare i bolaget IGE Resources. Kort därefter betalas IGE Resources kassa på 50 miljoner kronor ut till Alluvia Mining, där Amarant också är största ägare. Två personer i IGE Resources styrelse döms sedermera till fängelse och näringsförbud för att ha tömt bolaget.

Året därefter bestämmer en amerikansk domstol att Alluvia och Amarant ska betala 110 miljoner kronor i ersättning till en tidigare affärspartner för att bolagen inte betalat för gruvtillgångar i Chile som de förvärvat. Enligt domen förbjuds också Johan Ulander, nyckelperson i Alluvia/Amarant-sfären, att ingå några som helst avtal som rör sfärens tillgångar.

2015 gör Ekobrottsmyndigheten en razzia mot bolaget GKL med grundarna Lars Guldstrand och Peter Lindh. När Guldstrand och Lindh sedan åtalas misstänkta för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grovt penninghäleri framgår det av förundersökningen att åklagaren riktar in sig på avtal och transaktioner mellan GKL-bolag samt bolag med koppling till Johan Ulander. (Guldstrand och Lindh ska sedermera frias i både tingsrätt och hovrätt.)

Ekonomiska bekymmer

Samtidigt blir det tydligt att sambon Minna Telde har egna ekonomiska bekymmer – vilket rimmar illa med Sportbladets presentation av Johan Ulander som ”miljardär”. Hösten 2015 skriver tidningen Ridsport att Minna Teldes hästgård i Skåne ska säljas av Kronofogdemyndigheten. Enligt myndighetens annons består gården – som värderas till 28 miljoner kronor – av ett större boningshus, stallar med 15 boxar, ridhus, ett mindre bostadshus och ytterligare några ekonomibyggnader. Till gården hör också över 51 hektar mark.

Men faktum är att gården inte ägs av elitryttaren, utan av hennes far som också har ekonomiska bekymmer. Samma tidning skriver också att fadern Jan Telde har lämnat in en konkursansökan avseende det egna bolaget Hagahill Ridanläggning och Service AB.

I februari 2016 publicerar Expressen uppgifter som förstärker bilden av att den svenska landslagsryttarinnan brottas med ekonomiska problem. Enligt tidningen har Minna Telde begärt juridisk hjälp men sedan inte betalat räkningen varvid advokaten stämt henne på över en halv miljon kronor. Det är krav som Telde bestrider. 

ANNONS

Herrestorps ängar.

Koppling mellan Nord och Telde

Samtidigt som Expressen publicerar uppgifter om stämningen mot Minna Telde, ombeds Nord Fondkommission att arrangera och distribuera en obligation på 22,5 miljoner kronor till nystartade bolaget Herrestorps Ängar. Största ägare med 32,5 procent av aktierna är Minna Teldes bolag Ekeslund Holding. 

”Nord blev kontaktad om möjlighet att hjälpa till med distribution av en obligation för HÄ genom en relation till Minna Telde vilket genomfördes februari 2016”, förklarar Nords vd Charlotte Bergwall Nilsson för Realtid.

Att Minna Telde vänder sig till Nord ligger nära till hands. En närstående till Nord FK:s grundare Staffan Beckett har nämligen arbetat på Minna Teldes gård i Veberöd.

Enligt erbjudandet ska Herrestorps Ängar bygga villor och parhus på fastigheter som ska förvärvas. Dessutom ska en redan existerande ridanläggning färdigställas. Det handlar om Hagahill-projeket som initierades av Minna Teldes pappa redan 2009 men som dragits med ekonomiska problem under flera år.

Nu ska en nystart ske med flera nya aktörer inblandade. I prospektet presenteras Bo Ronander, som ska ha haft ledande befattningar inom bland annat Peab och NCC. Vid den aktuella tidpunkten är han ordförande i fastighetsbolaget Fastilium (tidigare Chrontech Pharma) som precis kickats ut från börsen, bland annat på grund av att bolaget inte lyckats tillfredsställa Nasdaq First Norths krav på informationsgivning.

Att Bo Ronander dyker upp i Herrestorps Ängar är inte så konstigt. Peter Lindh från ovan nämnda GKL är med och sätter upp det nya bolaget och Ronander har tidigare var involverad i bolag i GKL-sfären. Lindh sitter också i Fastiliums styrelse tillsammans med Ronander.

ANNONS

Vad som inte framgår av erbjudandet är att det existerar avtal som gör att hela Herrestorps-upplägget närmast kan liknas vid en ”family affair”.

Enligt planen ska Minna Teldes far Jan Telde, och ett bolag i fastighetsmannen Thomas Melins sfär, sälja in fastigheter till Herrestorps Ängar för totalt 60,6 miljoner kronor. Telde ska delvis få betalt i aktier motsvarande 25 procent av bolaget. Samtidigt upprättas sidoavtal som säger att Johan Ulander är skyldig att köpa dessa aktier av Jan Telde för 12 miljoner kronor inom en viss tidsperiod. 

I slutändan säljer Jan Telde bara in en fastighet som är värderad till 11,7 miljoner. Han får helt eller delvis betalt i aktier och blir därmed Herrestorps näst största ägare. Det innebär att far och dotter Telde, som båda brottats med ekonomiska problem, tillsammans kontrollerar 57,5 procent av aktierna.

Framgångar på dressyrbanan 

För Minna Telde verkar situationen hålla på att ljusna. Hösten 2015 lyckas hon stoppa Kronofogdemyndighetens försäljning av hästgården, och i juni 2016 signerar hon ett kontrakt som innebär att hon köper hela fastigheten av sin far. Samtidigt fortsätter framgångarna på dressyrbanan och i december 2016 gör tidningen Ridsport ett hemma hos-reportage hos ryttarinnan. 

En bildserie med Minna Telde och hennes häst Isac – ”krönt till Sveriges mest lovande unga Grand Prix häst genom segern i Lövsta Future Challenge” – publiceras. Dressyrryttarinnan porträtteras i hjälm, ridstövlar och svart täckjacka i sadeln på den brunröda valacken med vit bläs. Omgivningen är gården i Veberöd. Lövträden är kala men gräset fortfarande grönt och ängens underlag bjuder på lagom svikt för Isac som skiftar mellan piaff och passage. 

Minna Telde berättar för reportern att hon nu har siktet inställt på EM i Göteborg 2017. 

Nya miljonlån

ANNONS

Samtidigt nöjer sig aktörerna bakom Herrestorps ängar – däribland Minna Telde – inte med obligationslånet på 22,5 miljoner. Och den här gången får man hjälp av Malmö-företaget CV & Partners (CVP) som är ett av flera anknutna ombud till Nord Fondkommission.

CVP kontaktar sina kunder och reser ett kortare brygglån till Herrestorps ängar. Totalt lånar ett 40-tal personer ut närmare 7 miljoner kronor till bolaget i tron att det finns säkerheter i fastigheterna. Med det stämmer inte, några säkerheter existerar inte. Ytterligare cirka 7 miljoner lånas ut till Herrestorps ängar – via det närstående bolaget Nordhaus Development som i sin tur har lånat upp pengar på liknande sätt från privatpersoner. 

I Nordhaus finner vi i stort sett samma persongalleri som i Herrestorps ängar – Minna Teldes bolag Ekeslund Holding figurerar periodvis som storägare och Bo Ronander återfinns i styrelsen.

Transaktioner med ägarna

Vid det här laget sitter Herrestorps ängar med stora lån från bland annat Nord FK:s och CVP:s kunder. Men bolaget sköts inte på ett professionellt sätt. Den första årsredovisningen upprättas mer än ett halvår för sent och under 2017 och framåt är det många fakturor och betalningar som inte bokförs alls.

Någon inkomstdeklaration skickas aldrig in till Skatteverket som återkallar bolagets F-skatt i april 2018. Nordhaus lån på över 7 miljoner kronor syns inte i bokföringen och betalningsströmmar på miljontals kronor går via ordförande Bo Ronanders eget konto, istället för bolagets. Fakturor på totalt 160 000 kronor från Minna Teldes bolag Ekeslund Holding bokförs inte heller. Enligt den konkursbouppteckning som senare ska sammanställas finns det fordringar till Jan Telde på över 6 miljoner – som inte heller bokförs.

Efterlyst av Interpol

Johan Ulander.

ANNONS

Våren 2017 dras även Johan Ulander in i härvan runt Contender och GKL. I maj häktas han misstänkt för grovt bedrägeri vid tre tillfällen samt grovt svindleri. Kvarstaden landar så småningom på över en halv miljard kronor. 

De misstänkta ekobrotten – som Ulander förnekar – har enligt åklagaren koppling till obligationer om flera hundra miljoner kronor som sålts in till främst svenska placerare. Pengarna har bland annat investerats i gruvtillgångar som senare legat till grund för Ulanders bolag Amarant Mining och Alluvia Mining.

I samma veva utmanas den bild som Sportbladet målade upp i samband med OS 2012 – bilden av Johan Ulander som återvänt från Dubai som miljardär efter lyckade fastighetsaffärer. Åklagaren som begär Ulander häktad avslöjar nämligen att den brottsmisstänkte affärsmannen även är efterlyst av Interpol – och att Förenade Arabemiraten har begärt honom utlämnad. 

”Enligt den internationella efterlysningen är Johan Ulander den 15 september 2010 av domstol dömd till tre års fängelse för att den 4 juni 2009 … ha ställt ut checkar utan täckning till ett belopp på 1 200 000 AED i Abu Dhabi”, skriver åklagaren.

Enligt underlaget från Interpol misstänks han dessutom för en liknande checkhärva på ytterligare ett par miljoner kronor. Men Johan Ulander meddelar via sin advokat att det hela rör sig om ett missförstånd.

– Det där är en gammal historia som kom väldigt överraskande och hänför sig till en gammal affär. Det hela bottnar i ett missförstånd enligt honom. Så det där hoppas vi kunna reda ut ganska snabbt, säger försvarsadvokat Hans Strandberg till Realtid.

Stäms av sambons pappa
Samtidigt som den finlandssvenske affärsmannen Ulander sitter häktad och dessutom lever under hotet om att bli utlämnad till Förenade Arabemiraten, stäms han av Jan Telde.

Jan Telde kräver nu att Ulander ska leva upp till löftet om att köpa aktierna i Herrestorps Ängar. Men det har Ulander uppenbarligen ingen avsikt att göra. I handlingarna till tingsrätten skriver Teldes ombud att Johan Ulander har, efter det att optionen påkallats ”hållit sig undan och konsekvent underlåtit att svara på mail, brev eller telefon”.

ANNONS

Och det finns skäl till varför Ulander inte är intresserad av att plöja ned pengar i Herrestorps Ängar. Senare ska en konkursförvaltare komma fram till det egna kapitalet redan vid den här tiden är förbrukat. 

I handlingar som skickas in till tingsrätten radar Johan Ulander upp argument till varför avtalet inte ska anses gälla. Bland annat hävdar han att båda parter visste vid avtalets undertecknande att aktiernas värde inte motsvarade 12 miljoner kronor – och att de aldrig skulle komma att motsvara 12 miljoner. 

Den skrivningen är inte avsedd att lugna Herrestorp Ängars intressenter, däribland de många småsparare som lånat ut pengar. Samtidigt är långivarna knappast medvetna om vad som utspelar sig bakom kulisserna. Det är fortfarande flera månader innan löptiden för Nord FK:s obligation går ut.  

Misstänkt i Falcon Funds-bedrägeriet

Vad småspararna inte heller vet är att ytterligare en bolagsföreträdare snart ska dras in i en omfattande ekohärva. Det är Klas-Göran Karlsson som klev in i Herrestorps Ängars styrelse i februari 2017.

I december 2017 – ungefär samtidigt som Stig Åström blir klar med sin förundersökning mot Johan Ulander – plockas Klas-Göran Karlsson in för förhör av Ekobrottsmyndigheten. Det handlar om en helt annan förundersökning. Väl på plats delges affärsmannen misstanke om grova penningtvättsbrott under 2016 och 2017 med koppling till Falcon Funds-bedrägeriet (Karlsson förnekar brott).

Av förundersökningen framgår att Klas-Göran Karlsson har haft omfattande kontakter med Max Serwin – som senare ska dömas till många års fängelse för såväl Falcon Funds-svindeln som affärer i fondbolaget Optimus. 

Under Serwins ledning har Karlsson genomfört flera affärer och transaktioner i olika finansiella instrument. Han har också företrätt bolagen Gergeo Holding och Gergio Invest – företag som kontrollerats av Afram Gergeo och dennes ex-fru Sara Gergeo Johansen.

ANNONS

Afram Gergeo ska senare dömas till fem och ett halvt års fängelse för grovt penningtvättsbrott av tingsrätten i den andra delen av Falcon-utredningen (domen är överklagad). Även Sara Gergeo Johansen ska komma att dömas till fängelse för penningtvätt – men av en domstol i San Marino, vilket tidningen Sak och liv rapporterar om hösten 2020.

Till Realtid säger kammaråklagare Jerker Asplund att misstankarna mot Klas-Göran Karlsson kvarstår och att han kan komma att åtalas i en tredje Falcon Funds-omgång. Men ekobrottsmisstankarna mot Karlsson har inte hindrat honom från att bedriva affärer. 

Nytt bolag och mer lån

Hösten 2017 tar persongalleriet bakom Herrestorps Ängar kontrollen över ett nytt bolag – Swelot. Bolaget är illa skött med ett betydande negativt kapital. Inledningsvis står Klas-Göran Karlsson som majoritetsägare. Men vem som formellt anges som ägare till bolaget tycks inte uppfattas som särskilt viktigt. Enligt bolagsstämmoprotokoll står ibland andra personer som helägare vilket inte stämmer med aktieboken.

När Herrestorps Ängars obligation om 22,5 miljoner kronor förfaller hösten 2017 utan att lånet betalas tillbaka, presenteras Swelot som en lösning. Företaget sprider ett memorandum av vilket det framgår att Swelot vill resa en ny obligation med hjälp av Nord Fondkommission. Denna gång om 25,5 miljoner kronor. 

Swelot, som även Bo Ronander och Minna Telde (via Ekeslund Holding) så småningom blir delägare i, ska ta över det havererade projektet Herrestorps Ängar. Men någon obligation blir det aldrig. Istället tar bolaget upp direktlån – eller ”brygglån” – via Nords ombud CV & Partners.

Hjärnan bakom ”refinansieringen” tycks vara Johan Ulander. Fortfarande misstänkt för grova ekobrott – och exakt tre månader efter att han släppts från häktet – mejlar Ulander ett utkast till investeringsmemorandum till CVP:s grundare Christian Sternek. Enligt memorandumet med underrubriken ”Brygglån emission november 2017” är Swelot ett nybildat bolag som skapats för att ”utveckla markområden för småhus i Siporex lätt betong i Södra Sverige.”

Det står att bolaget har ingått avtal om köp av fyra fastigheter, att huvudägarna ska tillskjuta 4 miljoner i eget kapital, att brygglånet ska betalas tillbaka medelst ett senare obligationslån och att det finns säkerhet för brygglånet, delvis i fastigheter. 

ANNONS

Uppgifterna om säkerheter i fastigheter är i högsta grad vilseledande – det existerar helt enkelt inga. Dessutom ska nätverket bakom Swelot aldrig komma att tillskjuta 4 miljoner i eget kapital och någon obligation kommer aldrig att ersätta brygglånet. 

Samtidigt undanhålls information om vem som de facto står bakom Swelot. Att de personer som står bakom Herrestorps ängar nu även äskar pengar via Swelot, framgår inte. En viss ny vd presenteras men det visar sig senare att denne tycks ha mycket lite med bolaget att göra. I övrigt nämns varken ägare eller styrelsemedlemmar vid namn. 

CVP – som alltså även rest direktlån till Herrestorps Ängar – tycks varken ifrågasätta det vilseledande memorandumet eller det faktum att en ekobrottsmisstänkt person agerar som Swelots företrädare. Med löften om en 20-procentig provision börjar CVP sälja in brygglånet till sina kunder men lyckas bara skrapa ihop drygt 3 miljoner kronor under hösten – en bråkdel av vad som skulle krävas för att genomföra de presenterade planerna. 

Dessutom förs huvuddelen av de pengar som trots allt kommer in – cirka 2,5 miljoner kronor – till Bo Ronanders privata konto. Konkursförvaltaren ska senare konstatera att – så vitt han har kunnat se, så har pengarna sedan slussats vidare till ett flertal olika personer och bolag. 

Den som betalar ut pengarna till Ronanders konto är Klas-Göran Karlsson som har en generalfullmakt att företräda bolaget. Ett antal hundra tusen transfereras också vidare till Karlsson och en närstående till honom.

Under första halvåret 2018 ges ytterligare ett memorandum ut – denna gång med rubriken ”Brygglån emission april 2018”. Enligt detta dokument har Klas-Göran Karlsson – som vid den här tiden alltså är misstänkt för brott kopplade till Falcon Funds-bedrägeriet – tillträtt som vd i Swelot. Den här omgången rinner det dock bara till en dryg miljon i direktlån. 

Investerar i Cindrigo-aktier 

Men inte heller denna dryga miljon går till att förvärva fastigheter. Istället köps aktier i det onoterade bolaget Cindrigo för närmare 600 000 kronor. Cindrigo drivs bland annat av  GKL-grundarna Lars Guldstrand och Peter Lindh. Här har Guldstrand titeln Executive Director, Lindh blir så småningom styrelseledamot och båda har som tidigare nämnts gjort affärer med Johan Ulander. 

ANNONS

Den som säljer Cindrigo-aktierna till Swelot är Minna Teldes bolag Ekeslund Holding – storägare i såväl Swelot som Herrestorps Ängar. Swelots konkursförvaltare ska senare reagera på affären: ”En inte alltför långsökt tanke är att förvärvet kan ha varit en fasad för att kunna överföra nästan 600 000 kronor till Ekeslund.”

Minna Telde på guldhästen Isac. Foto: TT

Hinder mot utlämning 

Parallellt fortsätter Minna Telde att rada upp framgångar på dressyrbanan. I april 2018 tar hon dubbla segrar med guldhästen Isac vid Sydslättens Ryttarförenings nationella dressyrtävlingar. I september samma år går segern till Telde och Isac i den trestjärniga Grand Prix-küren vid Saab International Grand Prix Dressage på Flyinge.

Tidningen Ridsport skriver att Telde och Isac har hängt ihop sedan unghästklasserna och har många framskjutna meriter: ”Som unghäst vann Isac i princip allt man kunde vinna, och ekipaget deltog även vid unghäst-VM.” Minna Telde säger till reportern att hon inte har någon exakt plan för vad hon och Isac ska göra framöver, men att de ska ”tävla massor.”

Samtidigt kvarstår brottsmisstankarna mot sambon Johan Ulander. Även kraven om utlämning från justitiedepartementet i Förenade Arabemiraten fortsätter att hemsöka Ulander. Nu åberopar departementet fyra domar från 2010, 2012, 2013 och 2016 där Johan Ulander ska ha dömts i sin frånvaro till fängelse om mellan ett och tre år för bedrägerier. 

Samtliga brott rör checkar som han ska ha ställt ut till ett sammanlagt värde om cirka 40 miljoner kronor, vilka samtliga ska ha saknat täckning. Brotten ska ha begåtts i Dubai mellan åren 2008 och 2012.

Men i augusti 2018 kommer ett för Ulander välkommet besked. Riksåklagaren konstaterar att det finns en rad hinder för att den finlandssvenske affärsmannen ska kunna lämnas ut till Förenade Arabemiraten, däribland det faktum att Ulander inte har delgivits misstanke om brott och därför inte har haft möjlighet att försvara sig mot anklagelserna. Han har heller inte delgivits åtal eller kallelser till domstolsförhandlingarna. 

ANNONS

Konkurser på rad

Kort innan Riksåklagaren levererar det för Ulander glädjande beskedet begärs Herrestorps Ängar i konkurs. Bristen i boet uppgår till närmare 50 miljoner kronor och av konkursförvaltarens utdelningsförslag framgår att Nord Fondkommissions kunder, som lånat ut 22,5 miljoner, bara får tillbaka en bråkdel – mindre än en miljon kronor.  

Nio månader senare – i april 2019 – är det dags för Swelot vars konkursförvaltare, advokat Johan Klåvus vid Trägårdh Advokatbyrå, har svårt att reda ut hur stora skulderna egentligen är. Det existerar nämligen knappt någon bokföring. Inte ens lånen som tagits upp via CVP är bokförda. 

”Med all sannolikhet har underlåtenheten härvidlag varit kopplad till inblandade personers intresse av att inte lämna några spår efter sig och möjliggöra utredning”, skriver han.

Klåvus menar att det i nuläget inte går att ”bedöma exakt hur eller vem som slutligen berikats på de medel som influtit från bolagets långivare”. Han förklarar att ”konkursförvaltningens allmänna slutsats av det som hittills framkommit i utredningen är att bolaget med all sannolikhet använts som ett verktyg för att tillskansa sig betydande medel från utomstående.” 

Enligt Johan Klåvus har Swelots företrädare ”med all sannolikhet aldrig haft för avsikt att genomföra fastighetsaffärerna som marknadsförts i prospekt eller betala tillbaka lånen till långivarna.” 

Uppgiften att reda ut vad som faktiskt hänt är en utmaning – och inte bara för att bokföringen i det närmaste är obefintlig. Ett annat problem är att Swelots officiella företrädare – Bo Ronander och Klas-Göran Karlsson som varit styrelsemedlem respektive styrelsesuppleant i bolaget under större delen av 2018 – säger sig vara i stort sett okunniga om vad som hänt i bolaget. 

Peter Lindh – känd från GKL, Fastilium och Cindrigo – dyker också upp som hastigast i Swelots styrelse tillsammans med affärskompanjonen Lars Hennig. De tillträder i december 2018 och avgår någon månad innan konkursen. Peter Lindh säger till Realtid att han inte vet vem som registrerade honom i styrelsen:

ANNONS

”Så fort jag fick besked om att jag var registrerad i styrelsen avregistrerade jag mig.” 

Ifrågasatt finansiell rådgivare

Som redan nämnts överförs större delen av de lånade medlen i Swelot till Bo Ronander och andra personer med koppling till företaget. Men närmare 800 000 kronor betalas också ut i form av provisioner till den finansiella rådgivaren CVP. 

Mot bakgrund av det som flyter upp till ytan under utredningens gång ifrågasätter Klåvus CVP:s agerande: ”CV har insett eller bort ha insett att konkursbolaget varit insolvent samt även bort ha insett de otillbörliga omständigheterna kring upplåningen och provisionsbetalningarna.”

Inte minst tycker han det är märkligt att CVP inte drog öronen åt sig när Johan Ulander presenterade sig som Swelots företrädare. Han menar att det bara krävdes en snabb sökning på internet för att hitta uppgifter om att Ulander nyligen suttit häktad misstänkt för grovt bedrägeri och grovt svindleri. 

Johan Ulander i personlig konkurs

En söndag i slutet av oktober 2019 rids säsongens första världscupkür i danska Herning med två svenska ekipage i startfältet. En av dem är Minna Telde som med hästen Isac blir bästa svensk med en tionde plats. 

Tidningen Ridsport applåderar Teldes insats: ”Hennes kür har hög svårighetsgrad och ekipaget briljerade bland annat i en svår bytessekvens där det gick från tvåor till ettor på böjt spår.”

ANNONS

Bara några dagar senare gör Kronofogden en utmätning på gården i Veberöd och beslagtar bland annat två Gucciväskor, åtta Dolce & Gabbanaskjortor, en rad märkeskavajer – däribland av märket Prada, Hugo Boss-skor, ett antal luftvapen och en handfull dyra viner. Johan Ulander går i den vevan i personlig konkurs på egen begäran. Bristen i boet uppgår till hela 286 miljoner kronor. Enligt egen utsago kan skulderna i huvudsak hänföras till borgensåtaganden och personliga betalningsskyldigheter med koppling till Amarant-sfären.  

Till konkursförvaltaren säger Ulander att han personligen inte drivit någon näringsverksamhet i Sverige och att han inte uppbär någon lön. Förutom det som Kronofogden tar i beslag lyckas konkursförvaltaren inte vaska fram något av värde. Han hittar inte ens ett bankkonto – vare sig i Sverige eller utomlands. Johan Ulander står inte heller som ägare till vare sig fastighet, bil eller båt. 

När Johan Ulander går i personlig konkurs drabbas han samtidigt automatiskt av näringsförbud. Detta gör dock ingen större skillnad eftersom Ulander under de senaste åren undvikit officiella roller i bolag.

Åtalet mot honom kom våren 2019 och en rättegång var inplanerad till hösten 2021 men på grund av corona-pandemin är förhandlingen nu framflyttad.

Anmälningar till EBM

Samtidigt har verksamheten i bolagen Herrestorps Ängar och Swelot genererat ytterligare brottsmisstankar – om än inte mot Johan Ulander. Herrestorps Ängars konkursförvaltare Glenn Brorström anmäler misstankar om brott till EBM enligt en redogörelse från maj 2020. Senare samma år väljer även Johan Klåvus, konkursförvaltare i Swelot, att anmäla misstankar om brott samtidigt som han riktar krav mot Bo Ronander om totalt 2,5 miljoner kronor. Något som den senare bestrider.

Det är inte känt om Ekobrottsmyndigheten har vidtagit några åtgärder.

Nord Fondkommission förnekar genom sin vd Charlotte Bergwall Nilsson att bolaget skulle ha gjort något fel vid finansieringen av Herrestorps Ängar.

ANNONS

”Sedvanlig due diligence process genomfördes av Nord innan uppdraget antogs på bolaget Herrestorp Ängar, dess huvudägare, bärighet av affärsidé, kompetens på projektet etc, Samtliga ägare bedömdes utifrån sina respektive ekonomiska och professionella meriter. Att utveckling av ett område med koppling till ridning, om än inte lika knutet som den tidigare satsningen via Hagahill, hade en större ägare som var en svensk OS-ryttarina ansågs gott.”

Nord kritiserar vidare konkursförvaltningen för att ha sålt ut tillgångarna i Herrestorp till ett för lågt pris:

”Efter konkurs genomfördes ny fastighetsvärdering av kronofogden. Att fastigheterna sedermera såldes på exekutiv auktion för knappt halva priset (och ridhuset såldes för 10% av kronofogdens värdering) vilket konkursadvokaten godkände är mer anmärkningsvärt.”

Nord distanserar sig också från CV & Partners inblandning avseende förmedling av olika brygglån:

”Nord stödjer självklart inte dessa sorters produkter, och marknadsföring eller försäljning av dessa sorters produkter går inte under Nords tillstånd.”

CV & Partners försätts i konkurs i början av 2020. Konkursförvaltaren Jon Örtengren meddelar i mars i år att han lämnat in en anmälan till Ekobrottsmyndigheten på grund av misstankar om brott i verksamheten.

Realtid fortsätter granskningen av turerna i det skånska fastighetsprojeket i kommande artiklar. Det visar sig att fler bolag använts för att låna in pengar från investerare och aktier i bolaget Cindrio dyker upp i nya oväntade sammanhang.

ANNONS

Agerman_Ostlund.jpg

ANNONS

Text och research: Per Agerman
Text och research: Annelie Östlund

Fotnot: Artikeln bygger på en omfattande dokumentation från konkursutredningar, bolagens egna rapporter och memorandum samt flera domstolstvister.

Realtid har sökt Bo Ronander, Klas-Göran Karlsson, Jan Telde, Minna Telde, Johan Ulander och CVP:s företrädare Christian Sternek. Majoriteten har avböjt att svara på frågor. Johan Ulander har inte återkommit efter att vi sökt honom via hans advokat.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]

Spela klippet

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

En av världens största statsägda fonder har nått nya rekordnivåer. I ett unikt initiativ bjuds vanliga norrmän in att påverka fondens framtid genom ett folkråd. Folkråd, som tidigare använts för att hantera etiska frågor i Norge, ger vanliga medborgare möjlighet att påverka viktiga beslut som rör landets största ekonomiska tillgångar. I veckan får omkring 40 […]

Spela klippet

Laddhybrider populärare än elbilar i Sverige

Höga elpriser, brist på laddstationer och frånvaron av tydliga incitament får många svenskar att att välja laddhybrider framför elbilar. I Sverige har intresset för elbilar minskat till förmån för laddhybrider, vilket står i stark kontrast till den globala trenden där elbilar ökar i popularitet. En liknande utveckling ses i Brasilien, där också fler konsumenter föredrar […]

Spela klippet

Swedsec-licenser återkallas i rekordfart

Antalet återkallade Swedsec-licenser har ökat markant under 2024. Samtidigt menar experten att ökningen visar att självregleringen fungerar. Antalet återkallade Swedsec-licenser har skjutit i höjden, med hela elva licenser som har dragits tillbaka hittills i år – nästan dubbelt så många som under hela 2023. Detta har skapat en oro inom finansbranschen. Missa inte: Efter SVB-kollapsen: […]

Spela klippet

Möten på jobbet leder till mer än bara affärer

Kontoret är inte bara en plats för arbete – utan även för romantik. I en tid av ökad flexibilitet cementerar en ny rapport kontorets betydelse. En av tre kontorsarbetare har haft en romantisk relation med en kollega, visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammare. Rapporten ”Kommer du in till kontoret i dag?” antyder att den […]