Realtid

Efterfrågan på it-tjänster minskar med 23 miljarder

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 19 maj 2020Publicerad: 19 maj 2020

Efterfrågan på tjänster inom it-branschen som datakonsultverksamhet och telekom beräknas minska med mellan 23 och 24 miljarder kronor i år i Sverige, enligt analysföretaget Radar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 – Vi kommer att se en kompetensväxling och vi kommer också att se en acceleration av digitalisering. Vi har vunnit några år på just digitalisering i det här korta perspektivet, tack att alla nu kan jobba hemifrån. I nästa läge ska vi börja göra alla processer mer och mer kontaktlösa – det är de lärdomarna vi har lärt oss av den här chockeffekten i ekonomin, säger Hans Werner, vd och grundare till analysföretaget Radar som gör prognoser för den nordiska it-marknaden till Sveriges Radio.

Delar av branschen går väldigt bra, till exempel, digitala tjänster och telekom. Där har omsättningen ökat med 8 procent under första kvartalet jämfört med samma kvartal förra året.

Däremot går det sämre för it-konsultbranschen. Där är mer än 13 000 anställda korttidspermitterade, enligt Tillväxtverket.

Däremot kommer det att behövas folk som kan jobba med informationshantering. Inom AI, molnbaserade tjänster, och säkerhet är det brist på kompetens redan idag.

– Internet of Things, där 5G kommer att vara väldigt betydelsefullt, skapar nya tjänster och de nya tjänsterna kommer ju kräva nya yrkesgrupper som tar hand om hela infrastrukturen. Då måste man ju ha en högre gard utav säkerhet i infrastrukturen än vad man kanske har i andra tjänster, säger Lars Lundberg, näringspolitisk expert på branschorganisationen IT & Telekomföretagen till SR.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]