Kryptovalutan har återhämtat sig och stigit med hela 20 procent – sedan förra veckans fall till följd av ett Kina-beslut. "Ett bevis för att bitcoin är oberoende av statlig kontroll", säger en expert på området.
Efter raset: Bitcoin rusar uppåt igen
Mest läst i kategorin
Det skriver Bloomberg News.
Bitcoin-kursen har igen nått 4.000 dollar, vilket är en ökning med 20 procent sedan i fredags. Valutan föll kraftigt efter att den kinesiska kommunistregeringen meddelat att den stänger alla webbtjänster för handel med digitala valutor i utbyta med yuan.
Enligt den kinesiska centralbanken finns det risk för fusk och svindel på de berörda handelsplatserna. Det är dock oklart om det är den egentliga orsaken. Men de flesta bedömare är överens om att åtgärden syftar till att minska Kinas finansiella risker inför kommunistpartiets kongress i oktober.
Valutan stod, efter beskedet, som lägst i 2.975 dollar, vilket kan jämföras med toppen den 1 september då den var uppe i 4.921 dollar.
Men nu har alltså bitcoin vänt upp igen. Detta efter att det framkommit att bitcoin-handlare i Kina kan använda alternativa handelsplatser. De har även lyckats att identifiera hål i Kinas nya bitcoin-reglering. Det säger Peter Van Valkenburgh till Bloomberg. Han är forskningschef på Coin Center, ett Washington-baserad och icke vinstdrivande forskningsbolag med fokus på kryptovalutor.
– Effekten av alla typer av bitcoin-förbud är ganska omtvistad. Samtidigt är det en bra indikator på att tekniken fungerar om en mäktig stat som Kina känner sig tvungen att förbjuda handeln. Om övervinner denna kontroll så är det ytterligare ett bevis för att den är oberoende av statlig kontroll, vilket är ganska radikalt, säger Peter Van Valkenburh till tidningen.
Bitcoin-handel mot kinesiska yuan har krympt till 19 procent av den totala handeln senaste halvåret, jämfört med 90 procent i fjol. Den mest handlade valutan mot bitcoin är nu istället amerikanska dollar som står för 54 procent av den totala volymen, enligt Bloomberg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.