Realtid

Efter Brexit: Fintech-startups blickar mot Berlin

Riksdagshuset i Berlin och huvudstadens berömda tv-torn i bakgrunden. Foto: Pixabay
Realtid.se
Uppdaterad: 07 juli 2016Publicerad: 07 juli 2016

"Huvudstaden i Europas starkaste ekonomi är det bästa alternativet."

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

"Som ledande fintech-centrum har London begått självmord", twittrade nyligen, med anledning av Brexit, Jochen Siegert på Frankfurtbaserade startupen Traxpay som tillhandahåller en betalplattform.

Och han är inte ensam om att såga britternas beslut.

Tyska entreprenörer tror inte att fintech-hubben London är helt uträknad på grund av Brexit – men troligen kommer den brittiska huvudstaden att förlora status och attraktionskraft som centrum för nya finansiella tjänster och startups. Det rapporterar Financial Times.

Det är en bild som även bekräftas av de experter Realtid.se intervjuade i juni, inför Brexit-omröstningen.

Många tittar nu istället på Berlin som i är den tyska tech-branschens mitt. Regionens ekonomiminister Cornelia Yzer säger till FT att hon den senaste veckan fått "ett dussin mejl" från olika Londonbaserade tech-startups som överväger att flytta sin verksamhet till den tyska huvudstaden.

– Berlin kommer att utnyttja möjligheten som uppstår genom Brexit. Dessa bolag måste vara i hjärtat av i Europa, och det finns ingen bättre plats än huvudstaden i Europas starkaste ekonomi, säger COrnelia Yzer till tidningen.

För fintech-bolag framstår staden som ett attraktivt alternativ eftersom Storbritannien, i händelse av ett fullbordat EU-utträde, förlorar sin tillgång till den europeiska inre marknaden.

London tappar troligen också en del av sin status som global bank- och finansmetropol, vilket gör det svårare för startups att få investeringar.

ANNONS

Ett fintech-bolag som nu överväger att flytta till Berlin är betalbolaget Transferwise som hittills tagit in 117 miljoner dollar från tunga investerare som Richard Branson och Revolut.

Transferwise har i dagsläget 100 av sina totalt 600 anställda placerade i London, men tittar nu på möjligheterna att omlokalisera en del av eller hela personalstyrkan till Tyskland.

Bolaget vill dels ha fortsatt tillgång till den inre marknaden samt omfattas av det europeiska betalområdet.

Realtid.se har tidigare även rapporterat om att Brexit kan gynna den svenska fintech-sektorn.

– De kanske lockas av att starta startups här om det blir krångligare att driva bolag i Storbritannien som antagligen måste skriva om sitt EU-avtal. Och det är inte säkert landet kan förhandla till sig liknande överenskommelser som Norge och Schweiz har med EU, sade Jane Walerud till Relatid.se i juni.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS