Realtid

EEW tillbaka med nytt erbjudande till svenska investerare

Per Agerman
Annelie Östlund
Uppdaterad: 24 mars 2021Publicerad: 24 mars 2021

Med nya rådgivare och nypåfylld styrelse söker solenergibolaget EEW Eco Energy World nya pengar inför en stundande börsnotering. Men bolaget förnekar inblandning i spridningen av den information som precis skickats ut till de svenska ägarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter höstens avbrutna samarbetet med Pareto är solenergibolaget EEW på gång med en ny finansieringsrunda. Bolaget har inte gått ut med informationen officiellt via hemsidan eller pressmeddelande men i förra veckan skickades ett erbjudande ut till svenska investerare som sedan tidigare är delägare i bolaget.

Det handlar om en private placement på totalt 15 miljoner euro som ska vara stängd i mitten av april, enligt en presentation som Realtid tagit del av. Priset per aktie är satt till 1,65 euro, en viss ökning från fjolårets erbjudande om 1,50 euro. Bolagsvärdet är därmed 175 miljoner euro eller knappt 1,8 miljarder kronor.

Henry Harrison-Topham, på EEW:s pr-byrå Buchanan, bekräftar att en nyemission pågår.

”Jag kan bekräfta att EEW genomför en private placement av nya aktier och att detta görs med hjälp av professionella brittiska rådgivare. Detta erbjudande vänder sig enbart till professionella kvalificerade investerare och befintliga aktieägare i EEW”, skriver han i ett mejl till Realtid.

Rådgivarna som tagit över efter Pareto är brittiska Boustead Renewables Limited och Strand Hanson Limited. Enligt ett memorandum som gått ut till aktieägarna är Boustead Renewables också delägare i EEW.

Enligt Realtids uppgifter har erbjudandet om att teckna aktier gått ut via flera svenska kanaler. Det handlar om bolagen Alpha Nordic, Eder Förvaltning och Elln Invest som även tidigare varit inblandade i marknadsföringen av aktier till svenska investerare.

”Det är en nyemission som sköts av Boustead i UK, jag vidarebefordrar info endast till mina kunder så att de inte missar detta. Behövs inget tillstånd för att vidarebefordra info om nyemission. Om du har läst materialet ordentligt så borde du se att det är en nyemission. Jag har inget uppdrag från EEW”, skriver Jimmy Ededal på Eder Förvaltning i en mejlkommentar.

Även på Alpha Nordic hänvisar man till Boustead Renewables som källan till den information som distribuerats:

ANNONS

”Vi har endast vidarebefordrat information om EEW (som en uppdatering, innehållande information om bolaget samt att det pågår en nyemission med tillhörande dokument). Däri har vi tydligt skrivit att vi inte är en del av denna process utan att dem som eventuellt är intresserade av att delta i nyemissionen får vända sig till den part som EEW arbetar med i denna fråga. Vi är inte på något sätt kontrakterade i frågan rörande nyemissionen, vi har därom inte heller blivit tillfrågade och inte heller själva uttryckt en önskan om att få vara en del i denna process”, skriver Martin Frödin sales director på Alpha Nordic.

Från EEW:s sida är man också tydlig med att bolaget endast arbetar med brittiska rådgivare.

”Du nämner i ditt mejl att vissa parter agerar på EEW:s uppdrag. För att klargöra så är detta inte fallet och varken EEW eller Svante Kumlin har engagerat några sådana parter förutom brittiska rådgivare för denna private placement”, kommenterar Henry Harrison-Topham på Buchanan.

Realtid har sökt företrädare för Boustead Renewables för en kommentar men hittills utan framgång. Vi har heller inte lyckats nå Lars Nicholls på Elln Invest som arbetat med spridningen av EEW-aktier sedan 2019. I ett mejl som Realtid tagit del av visar att han även denna gång är involverad. Han skriver bland annat att ”Börsnoteringen närmar sig och nu gör EEW en nyemission”. Noteringen ska vara planerad till andra eller tredje kvartalet i år.

Av den utskickade informationen till aktieägarna om nyemissionen framgår att EEW fått två nya styrelseledamöter sedan i höstas. För svenskt vidkommande är före detta AMF-chefen Christer Elmehagen det mest kända namnet.

Christer Elmehagen har under flera år varit inblandad i affärsprojekt med före detta Eniro-chefen Lars Guldstrand. Han är bland annat delägare i energibolaget Cindrigo som försöker få till en notering i London. Elmehagen gick in i EEW:s styrelse i december. I mars anslöt också fransmannen Christophe Heriau.

Bolaget presenterar också oreviderade proforma-siffror för räkenskapsåret som löpte ut 30 juni 2020. Koncernen ska ha omsatt 11,5 miljoner euro och redovisar ett resultat efter skatt på hela 10,3 miljoner euro. I kassan fanns dock endast 306 euro medan skulderna uppgick till 4,1 miljoner euro. Merparten av dessa utgörs troligen av pengar från en obligation som restes av ett separat bolag 2019. Obligationens status är inte känd men under förra året hamnade den i en teknisk default. Skuldsidan vägs upp av 21 miljoner euro i tillgångar i form av tre namngivna solparksprojekt, enligt proforma-redovisningen.

När det gäller ägandet har det skett flera förändringar sedan förra våren. Enligt det memorandum som Realtid tagit del av ägde grundaren Svante Kumlin 102,6 miljoner aktier per den 1 januari i år. Det är en minskning från de 106 miljoner aktier som rapporterades in till brittiska Companies House den 6 mars 2020. Ett antal nya aktieägare redovisas i ägarlistan, därav två poster som står registrerade på Nordea.

ANNONS

Svante Kumlin har under en längre tid avböjt att svara på Realtid frågor. Han kommenterade dock planerna på en notering i ett pressmeddelande daterat den 10 mars, samtidigt som EEW tillkännagav planerna på en miljardsatsning på ett vätgas-projekt i anslutning till ett av bolagets solparksprojekt i Australien. Enligt EEW kan byggnation påbörjas under 2022.

”Detta betydande projekt markerar en milstolpe i vår utveckling som företag samtidigt som vi arbetar med en publik notering för gruppen på en internationell aktiemarknad under 2021”, konstaterade Kumlin.

Per Agerman
Annelie Östlund

 

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Per Agerman
Annelie Östlund
Per Agerman
Annelie Östlund
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS