Realtid

ECB väntas sänka räntan – oron för låg inflation ökar

En bild på Christine Lagarde, chef för den Europeiska centralbanken. Hon står vid ett podium mot en ljusblå bakgrund. Hon har grått hår och är iklädd en röd kavaj, vit blus och en röd- och gulmönstrad scarf.
ECB-chefen Christine Lagarde antydde redan i slutet av september att en sänkning var möjlig. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 14 okt. 2024Publicerad: 14 okt. 2024

Europeiska centralbanken (ECB) förväntas på sitt möte på torsdag sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. Fler sänkningar kan komma innan året är slut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Målet med sänkningen är att stärka ekonomin i ett läge där inflationen i eurozonen sjunkit till 1,8 procent i september, vilket är under ECB:s inflationsmål på 2 procent, uppger Financial Times.

”Den senaste utvecklingen stärker vårt förtroende för att inflationen kommer att återgå till målnivån i rätt tid”, sa ECB-chefen Christine Lagarde i EU-parlamentet den 30 september.

Läs även: ECB och Fed väntas sätta igång våg av räntesänkningar. Realtid

”Så gott som fastställd”

Enligt rapporter ser marknaderna sänkningen som ”så gott som fastställd”, vilket Michael Field, europeisk marknadsstrateg på Morningstar, bekräftar.

”Detta blir den tredje sänkningen med 25 punkter sedan juni, med ytterligare en sänkning väntad i december”, säger han.

ECB:s räntesänkningar har delvis påverkats av risken för långvarig låg inflation, vilket kan tvinga fram fler åtgärder för att stödja den ekonomiska tillväxten.

Enligt Financial Times har den svaga ekonomiska tillväxten i euroområdet tillsammans med låga prisökningar skapat en oro över att inflationen kan komma att ligga under målnivån under en längre tid, vilket i sin tur riskerar att påverka efterfrågan och tillväxt negativt.

ANNONS

Läs även: Inflations-förväntningar faller kraftigt i Europa. Realtid

ANNONS

Svårare att betala skulder

”Att undvika en återgång till en värld före pandemin, med inflation under 2 procent, är en av ECB:s största utmaningar”, menar Jens Eisenschmidt, chefsekonom för Europa på Morgan Stanley.

Även om låg inflation kan verka gynnsamt på kort sikt, utgör det en risk för deflation, där konsumenter drar ut på sina köp och inkomster krymper, vilket gör det svårare att betala skulder.

ECB:s strategi är därför att undvika för låga inflationsnivåer.

För marknaderna väntas ECB:s åtgärder ha en positiv effekt på aktie- och obligationspriser, men samtidigt sänka sparräntorna, vilket kan påverka sparare negativt medan låntagare gynnas av billigare lån.

Läs även: Draghi: Europa måste göra som USA för att överleva. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS