Ekobrottsmyndigheten ska utreda HQ-målet – och titta på hur man ska hantera liknande fall i framtiden. Något som är mycket ovanligt. "Det är ett väldigt unikt, stort och komplext mål", säger Gunilla Sandblom på EBM som inte vill beskriva den friande domen som ett nederlag.
EBM tillsätter utredning efter HQ-domen – "mycket ovanligt"
Mest läst i kategorin
Chefsåklagare Martin Tidén vid Ekobrottsmyndigheten meddelade på måndag förmiddag att han inte kommer att överklaga tingsrättens dom i HQ-målet.
– Jag kan inte förvänta mig en fällande dom i hovrätten och har därför beslutat mig för att inte överklaga tingsrättens dom, säger chefsåklagare Martin Tidén, i ett pressmeddelande.
Martin Tidén har, utan någon motivering, avböjt att ge några ytterligare kommenterar och hänvisar till sin chef Gunilla Sandblom som leder EBM:s Finansmarknadskammare.
– Det är Tidén själv som valt det. Det är den enda information vad gäller målet som vi lämnar. Han kan inte förvänta sig en fällande dom. Den här typen av belut behöver inte motiveras och kan inte överklagas, säger Gunnilla Sandbolm till Realtid.se.
Hon tillägger dock att EBM efter sommaren ska tillsätta en utredning om hur myndigheten ska hantera stora komplexa mål som HQ-målet.
– Vi ska titta på vilka förutsättningar som krävs och vad man behöver resurssätta i den här typen av väldigt unika och speciella brottmål med höga beviskrav, säger Gunilla Sandblom.
Varför krävs en utredning?
– Jag vill inte kommentera varför i sak och är inte rätt person att göra materiella bedömningar.
Är den friande domen ett stort nederlag för EBM?
– Vi pratar inte i termer av nederlag, utan nu står tingsrättens dom fast. Vi får utgå från den frikännande domen där de i lagens mening är oskyldiga. Skulle vi säga att det är ett nederlag skulle vi indirekt underkänna tingsrättens bedöming, säger Gunilla Sandblom som inte vill ge några ytterligare kommenterar om EBM:s insats i målet, utan hänvisar till den kommande genomgången av fallet.
Det är mycket ovanligt att EBM tillsätter utredningar efter brottmål. Senaste det inträffade var 2012 efter att myndigheten förlorade ett uppmärksammat fall, i vilket bland annat en Cevian-anställd misstänktes för grovt insiderbrott. Totalt sex personer åtalades, men EBM-åklagaren var, enligt tingsrätten, inte ens i närheten av att bevisa att något brott hade begåtts och samtliga friades. – I stora mål där tingsrätten friat de åtalade har vi historiskt sett tittat på vad som hände för att se hur vi kan göra istället, säger Gunilla Sandblom. Bakslaget i målet 2012 ledde också till att Finansmarknadskammaren bildades med ansvar för finansmarknadsbrott. Dessförinnan ansvarade den Internationella åklagarkammaren för både den typen typen av brott och mer ordinära förseelser som bokföringsbrott, enligt Sandblom.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.