Creative director John Bark söker svaret på vem som designar etiketterna till Mallorcas lokala viner och blir inbjuden till en vin- och matafton.
@eatoutpalma
Mest läst i kategorin
Mallorca hyser många goda vinproducenter. De lokala vinerna håller inte bara hög kvalitet, flaskorna är ofta försedda med påfallande snygga etiketter. Åtminstone i premiumsegmentet. Vem designar dessa? Och är de lokala vintillverkarna inblandade i processen?
För att få svar på mina frågor går jag på jakt efter någon som vet. En stund senare står jag i den lilla vinbutiken Es Verol på Carrer de la Cordería 20, i Palmas gamla kvarter. Jag säger att jag hade tur som hittade det lilla stället, ägaren Valentín Pérez Duhalde påstår att det var meningen att jag skulle dyka upp just nu. För att understryka detta bjuder han in mig till en kombinerad vin- och matafton samma vecka. Sista platsen, säger han och räcker över ett kuvert. Kostnad 45 euro. Halva priset, lägger han till. Jag godtar hans tes om tillfälligheternas spel, uppskattar det subventionerade priset och antar inbjudan.
>> Se bildspelet från restaurang La Despensa del Baróns vin- och matafton
Två kvällar senare kliver jag in på restaurang La Despensa del Barón beläget på Calle Pes de Sa Farina 8. Det visar sig vara ”köksingången” och jag möts omedelbart av köksmästaren själv, chef Matías N. Provventi. La Despensa tillhör boutiquehotellet Posada Terra Santa och många matgäster anländer genom hotellentrén i andra änden av lokalen. (Hotellet är värt att kolla upp för den som söker tillfälligt boende i Palma). Det här mateventet arrangeras av Valentín och köksmästare Provventi månadsvis och flera av gästerna är uppenbart återkommare. Andra har hamnat här liksom jag, för att det var meningen.
Valentín dyker upp. Han har en intressant bakgrund; en logistiker som växter upp i Argentina och kommer till Mallorca via Colorado, US. Hans hustrus familj är från ön. När Valentín märker hur svårt det är att köpa bra lokala viner i Palma är det dags att göra något åt saken; den 2 september 2014 slår vinbutiken Es Verol upp portarna.
Vi pratar lite om kvällens viner och han visar mig till ett bord. Det sorlar lätt, kvällen är fullbokad men alla gäster har inte dykt upp än. Trots en cañita (en liten öl) på en närliggande krog är jag svenskt tidig. Jag passar på att ta lite bilder av foajé och interiör. Inredningen är i min smak med vita dukar, dämpad genomtänkt belysning och välavvägd färgsättning. Gamla stenmurar bidrar till charmen och släpper in det antika Palma. Lyxigt utan prål och överdrift. Och inte drabbat av den intill tråkighet avskalade estetik som många överdesignade hotell och restauranger lider av nuförtiden. ”Less i more” kräver ju en fingertoppskänsla som få besitter.
Jag småpratar lite med ett tyskt par vid bordet bredvid, hon marknadschef på en tysk teater och han arkitekt med eget kontor. Men när mat och vin anländer tystnar vi. Vi är här för att njuta – inte konversera bort den gastronomiska upplevelsen.
Valentín och chef Provvident hyschar övriga gäster och presenterar gemensamt kvällens meny:
- Mixad sallad med sjöborre. Till det Nounat blanc 2015 (Prensal blanc och Chardonnay) från Binigrau Vins, Vinyes, Biniali.
- Efter den lätta men utsökta inledningen bjuds på mildrökt laxravioli fylld med vildsvamp och karamelliserad smålök. Rätten ackompanjeras av en Supernova 2014 (Mantonegro) från Bodegas Ca’n Verdura, Binisalem.
- Huvudrätten består av marinerat, lokalt fläskkött, äkta Mallorcagris; Pork bondiola serverat med Pedro Ximénez-sås. Kvällens sista, och bästa, vin heter Finca Biniagual Verán från 2011. Den kommer från Bodega Binigual, Binissalem och består av druvorna Mantonegro 55%, Syrah 25% och Cabernet Sauvignon 20%.
- Den utsökta måltiden rundas av med en citronsorbet och ett glas inhemsk Cava, JFL Brut från Bodegas José Luis Ferrer i Binissalem. Bubbel måste ju inte alltid inleda en måltid.
Jag återkommer till snygga vinetiketter och lokala producenters eventuella inverkan på dessa. Ämnet kräver för övrigt en egen artikel. Just nu är jag för mätt och belåten. Och lagom rusig. Då blir alla etiketter snygga, bara de sitter på en vinflaska.
>> Se bildspelet från restaurang La Despensa del Baróns vin- och matafton