Realtid

​​E-kronan glödhet i fintechkretsar

Arrangörerna bakom Stockholm Fintech Week – Love Dager, Lana Brandorne och Anna Blyablina.
Arrangörerna bakom Stockholm Fintech Week – Love Dager, Lana Brandorne och Anna Blyablina.
admin
admin
Uppdaterad: 15 feb. 2019Publicerad: 15 feb. 2019

På fredagen avslutades Sthlm Fintech Week. Konferensen, som anordnas för första gången, har lockat 515 deltagare. Lana Brandorne, ansvarig för talare och kommunikation, beskriver de stora trenderna för Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

– Jag är en av tre organisatörer. De övriga är Anna Blyablina och Love Dager.  Vi började det hela som tre individer. Sedan har vi försökt få hela communityn att delta på något sätt – att sprida informationen, att täcka kostnader med mera. SEB och ett flertal andra organisationer och företag har låtit oss vara i deras lokaler.

Vad är Stocholm Fintech Week?

– Ett communitydrivet event. Vi startade dels för att Stockholm Fintech Hub tvingades stänga hösten 2018, dels var jag på en konferens i Köpenhamn i somras, Copenhagen Fintech Week. Jag ville göra något liknande här.

Hur många sejourer har det varit med paneler och talare?

– Det har varit nio olika teman under veckan. Varje tema har varat i tre timmar, idag var det heldag. Vi har dessutom haft after work. Det har varit väldigt intensivt.

– Agendan har handlat om allt från digitalisering, e-kronan till crowdfunding, ICO:s och riskkapital.

Vad har varit det mest spännande under veckan?

– Alla är nyfikna på e-kronan och de piloter som kommer i år och nästa år.

ANNONS

Varför är alla så intresserade av e-kronan?

– Alla undrar vilken Riksbankens roll blir. Tekniskt är det möjligt att alla skulle kunna ha sitt bankkonto direkt hos Riksbanken. Då skulle de vanliga bankerna inte behövas. Det är inte Riksbankens mål, men diskussionen är intressant.

Hur länge kommer det att vara relevant att prata om fintech – digitalisering är väl en del i kärnverksamheten i finansbranschen?

– Ja, fintech håller redan på att bli standard. Då kan man istället prata mer om optimering, finansiell inkludering och distribution.

Hur menar du med det senare?

– Det kanske är mindre så här i Sverige, men i världen i stort är många utan bankkonton. De behöver hjälpa för att få access till kapital.

– Det handlar också mycket om förtroende. I många länder litar inte samhället per default på de finansiella institutionerna som man gör här. Det finns också många svarta marknader som det finns krafter för att inte ändra på.

Vilka är de stora trenderna nu?

ANNONS

– Det första är regulation tech, regtech. Att ta hand om den tsunami av regelverk som har kommit och kommer att komma. Regelverk som psd2, Mifid II och anti-penningtvättsregelverk.

– Tidigare har det här ansetts som den osexiga, tråkiga sidan av tech, men det håller på att ändras.

– Därefter kommer försäkring, insurtech. De stora försäkringsbolagen ligger efter jämfört med de stora bankerna – vilka verkligen har omfamnat fintech.

– Den tredje stora trenden är att Stockholms framgångsrika fintechbolag, allt från Klarna till Izettle och Bambora nu ynglar av sig. Det är folk som redan kan grunderna och därför undviker barnsjukdomarna. Antalet fintechbolag ökar nu stort i Stockholm.

Kommer ni att fortsätta nästa år?

– Självklart. Då hoppas vi på mer folk och att nå ut mer internationellt. Sverige är väldigt starkt inom fintech och det skulle vi behöva visa upp för fler. En inspiration är Singapore Fintech Festival.

Vad gör du när du inte anordnar Stockholm Fintech Week?

– Jag är en del av teamet på Findec, som lanserades den 17 jan. Det är en plattform för fintech-ekosystemet.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS