Svensk ekonomi befinner sig i en utdragen lågkonjunktur med svag återhämtning och fortsatt hög inflation.
Dystra hushåll drar ner prognosen – ekonomin står still


Mest läst i kategorin
Det visar Konjunkturinstitutets (KI) nya konjunkturprognos, där utsikterna på kort sikt mörknar ytterligare. Trots små framsteg i höstas, tycks återhämtningen nu ha stannat av.
Barometerindikatorn för mars landade på 95,2, en nedgång från februari, och pekar därmed på ett sämre stämningsläge än normalt. Särskilt hushållen sticker ut i sin pessimism – deras konfidensindikator föll till 89,8, enligt KI.
Missa inte: Färska siffror: Svenskarnas ekonomi fortsätter att pressas. Realtid
”Hushållens konfidensindikator sjönk kraftigt och visar nu på ett betydligt svagare stämningsläge än normalt”, skriver institutet i sin rapport.
Tror på högre inflation
KI:s prognos pekar på en BNP-tillväxt på 1,7 procent i år, med en något starkare utveckling 2026. Inflationen, mätt som KPIF, väntas ligga på 2,5 procent i år och falla till 1,7 procent om två år.

Så börjar du spara ihop en buffert trots lågkonjunkturen
Det går trögt för svensk ekonomi. Men när det är som svårast att spara är det också som viktigast att spara, säger experten Niklas Laninge.
Ändå håller Riksbanken styrräntan oförändrad på 2,25 procent till minst 2028, enligt KI:s nya bedömning – en tydlig omsvängning från tidigare prognoser om sänkningar redan 2025.
Samtidigt ökar hushållens inflationsförväntningar.
Senaste nytt
”Härsken mjölk och mögligt bröd”
På ett års sikt tror de att inflationen landar på 9,2 procent. Det påverkar både konsumtionsviljan och synen på den egna ekonomin – mikroindex, som mäter hushållens förtroende för sin privatekonomi, sjönk till 88,7.
I en analys i Dagens Nyheter beskriver Carl Johan von Seth utvecklingen som en mix av stigande arbetslöshet, kvarhängande inflation och dystra framtidsutsikter:
”Härsken mjölk och mögligt bröd i samma måltid – och dyrt är det dessutom. Det luktar svagt av den skräckkombination som ekonomerna kallar stagflation”, skriver von Seth.

Trendbrott för Sverige: ”Korten ligger rätt för svensk ekonomi”
Efter flera tuffa år med stigande räntor, hög inflation och vikande tillväxt ser Sverige och svensk ekonomi äntligen ut att vara på väg mot ljusare tider.
Då blir det bättre
Handelsföretagens prisplaner fortsätter samtidigt att öka och ligger nu över det historiska genomsnittet. Tjänstesektorn och handeln visar försämrade konfidensnivåer, medan byggbranschen ligger kvar på en neutral nivå.
Men mitt i de negativa signalerna finns några ljusglimtar. KI ser potential för ett bättre läge efter sommaren – bland annat tack vare kronans förstärkning och tecken på att prisökningarna på mat inte är varaktiga.
”Om inget oväntat händer finns förutsättningarna för en bättre ekonomisk utveckling efter sommaren”, skriver KI.
Missa inte: Ekonomin vänder uppåt: ”Märks inte för alla ännu”. Realtid TV

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.