Realtid

”Dumt, till och med korkat, att nu använda minusränta”

Robert Bergqvist, chefsekonom SEB. Foto: SEB.
Olof Ehrs
Olof Ehrs
Uppdaterad: 28 apr. 2020Publicerad: 28 apr. 2020

Sveriges Riksbank gav under tisdagen beskedet att en enig direktorn lämnar räntan orörd vid noll procent. Stefan Ingves sade samtidigt att Riksbanken följer marknadens utveckling noga och att de inte utesluter kommande räntesänkningar eller ökade stödköpsprogram. Enligt Bloombergs prognos trodde de allra flesta analytiker att Riksbankens skulle hålla räntan oförändrad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På den svenska storbanken SEB twittrade chefsekonomen Robert Bergqvist före beslutet att det vore “dumt, till och med korkat, att nu använda minusränta”. Efter Riksbankens besked skrev han följande:

– RB-chefen på presskonferensen: ”0.25 procent i sänkning är inte lösningen på dagens problem”. De som, mot förmodan, efter dagens tydliga besked vill fortsätta att hålla dörren öppen för sänkning under rådande omständigheter har fastnat i vinkelvolten (vinkelvolt = Galenskaparna).

På den internationella kapitalförvaltaren Pimco var dagens besked väntat.

– Marknaden är förhållandevis oförändrad. Riksbanken signalerar att de är i ett vänteläge, och att de föredrar köp av värdepapper som verktyg för att stimulera ekonomin. Räntorna kommer förbli låga inom överskådlig framtid, även om nu minusräntor känns som ett avslutat kapitel, säger Peder Beck-Friis, portföljförvaltare på Pimco till Realtid.

Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman tycker istället att Riksbanken borde ha sänkt räntan. I en intervju med Svenska Dagbladet varnar hon för att arbetslösheten riskerar att stiga betydligt de kommande åren och att en räntesänkning skulle underlätta återhämtningen för svensk ekonomi.

På Swedbank kommenterar Andreas Wallström, tillförodnad chefsekonom, beslutet på Youtube:

– Ett ganska väntat besked. Riksbanken kom inte heller med någon ny kommunikation avseende obligationsköpen som de gör. Marknadsreaktionerna på Riksbankens besked var ganska små. En viss uppgång i korta räntor och en viss kronförstärkning. Det handlar om att en del faktiskt hade förutsett att Riksbankens skulle sänka räntan.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS