"Hushållen riskerar att åka på en dubbelsmäll genom att spara på sparkonton med ingen eller väldigt låg ränta när inflationen är rekordhög," säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.
"Du kan inte inflationsskydda kapitalet genom att ha det på ett sparkonto"
Mest läst i kategorin
Hushållens finansiella nettoförmögenhet minskade med 10 procent under andra kvartalet 2022 då både börs och värdet på bostadsrätter sjönk. Sparandet på bankkonto var samtidigt rekordhögt.
– Det urgröper sparkapitalet att spara på sparkonto när det är hög inflation. Generellt kan du inte inflationsskydda kapitalet genom att ha det på ett sparkonto. De som flyttar kapital till räntefonder måste också vara medvetna om att sparandet i ISK schablonbeskattas oavsett utveckling, vilket innebär att det kan beroende på förväntad avkastning vara mer lönsamt att ha den typen av sparande utanför ISK och inte betala 30 procent i skatt, säger Shoka Åhrman.
Hur vi som hushåll agerar handlar mycket om psykologi och beteendevetenskap, enligt Shoka Åhrman.
–Vi har en inbyggd förlusaversion. Det gör att vi efter en lång tids börsfall, som vi har haft under 2022, säljer av aktier och fonder med förlust och flyttar pengarna till ett sparkonto. Då har man inte möjlighet att ta del av uppgången den dagen marknaden vänder. Till exempel så missade de som gick ur aktiemarknaden rekylen som skedde i juli. Det är svårt att tajma botten. Historiskt vet vi att en vändning kommer och därför är det viktigt att vara långsiktig i sitt sparande.
Hur bör hushållen agera framöver?
–Vi kommer fortsatt ha en volatil aktiemarknad i höst. Därför behöver man dela upp dina pengar i olika placeringshorisonter och anpassa risken och andelen aktier till den risk man kan ta med sitt sparande. Det är risk med att sälja sina aktier och aktiefonder under en börsnedgång eftersom man då kan missa en uppgång. Det har ju till exempel varit en rekyl uppåt.
–Mitt råd är, om man är orolig för sitt sparkapital, att spara i blandfonder och fortsätta med sitt månadssparande, då är man fortsatt med på börsen och kan vara med på uppgången när den kommer, säger Shoka Åhrman.