Realtid

Dörren till bastun behöver öppnas upp

admin
admin
Uppdaterad: 25 apr. 2016Publicerad: 25 apr. 2016

Bastun har blivit en symbol för en exkluderande ledarstil. Den illustrerar just en liten klick människor som avfjärmat sig från omvärlden och som i sin nakenhet visar varandra total lojalitet. Att vidga perspektiv och se nya möjligheter anses inte bara som onödigt utan direkt kontraproduktivt när syftet är att konservera maktstrukturen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bastun återkommer på något vis i alla kulturer. För ett par veckor sedan reste jag som medlem av en svensk delegation till Guatemala, och även där fanns bastun som en gammal mayansk tradition. Det var dock inte hos urbefolkningen som den värsta bastuklubben fanns.

Guatemala, som är ett rikt land, präglas av våld, fattigdom och korruption. Landet styrs av åtta familjer, som äger i princip allt. Samtidigt som mer än hälften av alla barn lever i extrem fattigdom, är Guatemala världens mest helikoptertäta land.

På ett möte med deras motsvarighet till Svenskt Näringsliv mötte vi representanter från oligarkfamiljerna för att höra hur de såg på utvecklingen av landet. De delade vår bild att det fanns en del problem i landet och på sikt kunde de tänka sig att betala skatt för att få en starkare stat. 15 procent skatt tyckte de var lämplig, fast först om 15 år.

Deras viktigaste mål var att sänka minimilönerna för att flera skulle kunna komma i arbete. I dag är minimilönen i landet cirka 2 500 kronor per månad, samtidigt som ett mobilabonnemang med surf kostar cirka 600 kronor per månad.

Att hålla människor i fattigdom framstod som en tydlig strategi för att behålla och öka makten. Kongress och rättsapparaten används för att få monopol på marknader och för att få exploatera naturresurser. Allt på urbefolkningens och demokratins bekostnad.

Ja, ni fattar. Den här maktsfären var oförmögen att se behov bortanför sina egna. Vi var alla vimmelkantiga av avsmak när vi lämnade mötet.

Väl ut i solen tog vi upp våra telefoner för att uppdatera oss om svenska nyheter. Panama Papers, om människor som inte ser sambandet mellan skatt och demokrati. Biståndspengar som använts för att smörja FN, när människor blir förblindade av sina ambitioner. Och som grädde på moset chefer på Skattemyndigheten som hjälper sina kompisar till straffrihet för att de inte  kunde se att det var olämpligt.

En sak är säker. När makten fördelas mellan människor med allt för lika bakgrund och där alla är sammanvävda i samma nätverk, påverkar det förmågan att se klart. Det gäller tydligen både i Sverige och i Guatemala.

ANNONS

Dörren till bastun behöver öppnas upp.

Tydligaste exemplet på det fick vi för någon vecka sedan. Är man medlem i Svenskt Näringsliv åtnjuter man den tjänsten att inte bara brevledes bli påmind om konungens födelsedag, utan också erhålla tips om lämpliga gåvor till regenten nu när han fyller 70 år.

Fem miljoner kronor tyckte styrelseordförande Jens Spendrup var en lämplig summa för ett svenskt storbolag att skänka till Kungliga Musikhögskolan i kungens namn.

Gissa vem som är styrelseordförande i Kungliga Musikhögskolan. Just det.

Jens Spendrup.

Glasögonen blir lätt immiga i bastun.
 

Camilla Wagner är journalist, debattör och författare. Hon har tidigare varit redaktör för VA Ledarskap på Veckans Affärer, med framför allt jämställdhet och ledarskap som bevakningsområden. I dag driver hon konsultbyrån Management by Kerstin och affärsnätverket Klara K.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]