UPPDATERAD Storbanken tas till rätten för att ha erbjudit indexnära fonder men tagit ut avgifter för aktiv förvaltning.
DNB stäms för falska aktiva fonder
Mest läst i kategorin
Norska motsvarigheten till Konsumentverket, Forbrukerrådet, vill stämma banken DNB i tingsrätten för att ha vilselett 150.000 fondsparare. Banken ska ha tagit ut höga avgifter för aktivt förvaltade fonder som vid närmare undersökning visat sig vara så kallade indexkramare. Det rapporterar Dagens Næringsliv idag.
Dessutom har Forbrukerrådet gått ut med ett officiellt uttalande på sin hemsida, där det skrivs att 150.000 sparare betalat 690 miljoner norska kronor för något de inte fått. Målet berör marknadsföringen av tre aktiefonder som uppges vara sex gånger dyrare än indexfonder och att kunderna därför har rätt att få tillbaka mellanskillnaden.
"DNB avvisade alla kraven på ersättning i februari och därför tar vi nu banken till rätten", framgår det av ett meddelande.
Till norska DN uppger Forbrukerrådets direktör Jorge Jensen att stämningen egentligen inte är helt färdig; på grund av ett tekniskt fel kom kommuikén ut idag men stämningen ska skickas in till tingsrätten i juni. Om tingsrätten godkänner den blir det Norges största grupptalan någonsin.
Målet lär även följas aktivt utanför Norge, inte minst i Sverige där Aktiespararna driver en liknande process mot Swedbank.
Det är beräkningar gjorda av norska Finanstilsynet och Norges Handelshøyskole som slagit fast att de aktiva fonderna i själva verket varit indexkramare.
"En årlig förvaltningsavgift på 1,8 procent jämfört med en på 0,3 procent betyder väldigt mycket för spararna i det långa loppet. Det här blir särskilt viktigt i en tid där pensionssystemet ändras till att allt mer likna ett långsiktigt fondsparande", skriver Forbrukerrådet.
DNB har gått ut med ett officiellt uttalande om uppgifterna och meddelar att någon stämning inte tagits emot än. Banken avvisar fortfarande kraven på återbetalning och menar att det inte finns grund för denna grupptalan men kommenterar inte uppgifterna mer tills stämningen kommit in.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.