Den norska storbanken DNB ser möjligheten att ta positioner i Sverige och övriga Norden. "Två av våra konkurrenter har ingen vd och en har ingen styrelseordförande – det går inte att driva en bank då", säger Nordeuropachefen Elisabeth Beskow till Dagens Industri.
DNB ser sin chans i Norden
Mest läst i kategorin
Börsutvecklingen för DNB har varit bäst av alla de nordiska storbankerna, oavsett om man tittar på två, tre eller fem år, skriver Dagens Industri. Under våren 2019 var skillnaden i börsvärde till nordens största bank Nordea bara fem procent, medan det 2016 låg på hälften.
DNB:s intjäning är hårt knuten till Norge, som står för 80 procent av intäkterna. I Sverige verkar DNB framför allt inom storföretagsaffärer och bilfinansiering.
Nu vill DNB expandera utanför Norge, säger Elisabeth Beskow, nybliven chef för verksamheten i Nordeuropa.
– Tittar vi på tillväxten så har banken vuxit 70 procent i Nordeuropa de senaste fem åren, räknat i volym, och finansbolaget med närmare 80 procent. Det är en otrolig tillväxt – jag tror inte någon förstår hur stora vi har blivit. Vi är här för att utmana de övriga etablerade storbankerna på både den svenska och nordiska marknaden, säger Elisabeth Beskow till DI.
Det finns god chans att ta andelar från konkurrenterna just nu. Danske Bank och Swedbank är sargade av penningtvättsskandaler. Danske Bank, Swedbank och även Nordea är också indirekt pressade kapitalmässigt.
DNB ska inte bara ta marknadsandelar i befintlig verksamhet, berättar Elisabeth Beskow. Banken ska också börja med utlåning till privatpersoner i form av konsumtionslån eller blancolån.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.