DNB var tre veckor sen med att meddela Børsen om förvärvsplanerna Altorägda S-banken.
DNB får kritik från Oslo Børs – meddelade för sent om förvärv av Altorägda S-banken
Mest läst i kategorin
Reaktionerna var starka när det blev känt att statsdominerade DNB skulle sluka Sbanken.
Men Oslo Børs riktar nu stark kritik er mot Norges största bank, enligt ett brev från börsen till DNB. Det rapporterar E24.
I brevet står det att Oslo Børs fick kännedom om förvärvet den 19 mars 2021, ”vilket är tre veckor efter att insiderinformation uppstod”.
Bakgrunden är att huvudägaren, förvärvsfonden Altor, den 26 februari i år gav en signal om att det skulle tacka ja till erbjudandet genom att i förväg acceptera, vilket ledde till skapande av insiderinformation.
S-bankens aktie steg med mer än 30 procent när miljardbudet för första gången offentliggjordes den 15 april, medan DNB -aktien ökade med 1,2 procent.
DNB: s kommunikationsdirektör Vibeke Hansen Lewin säger till E24 att de har erkänt att de borde ha meddelat Oslo Børs om en uppskjuten publicering i ett tidigare skede.
På frågan från E24 om hur allvarligt det här fallet är, svarar Oslobörsen att fallet ”kan ha inverkan på reaktionsformen vid upprepade brott mot börsens föreskrifter.”
Oslo Børs nöjer sig med allmän kritik, men säger att beslutsbrevet publicerades på deras webbplats som en guide till andra marknadsaktörer.
På försommaren höjde DNB sitt bud till 11,6 miljarder norska kronor, från de ursprungliga 11,1 miljarder NOK. Banken har sedan dess säkrat över 90 procent av aktierna och kan därmed tvångsmässigt lösa in de sista 10 procenten.
Den norska konkurrensmyndigheten har meddelat ett eventuellt stopp för förvärvet. Myndigheten har till på torsdag denna vecka att antingen ge grönt ljus eller skicka ett nytt besked till bankerna. Den 7 oktober är den sista tidsfristen för danska konkurrensmyndighetens beslut.
I början av juni fick storbanken godkänt för sina förvärvsplaner av Norges finansdepartement.
Det tog Skandia Liv 16 år att få upp värdet på den kontrollpost på 25 procent som Altor nu kontrollerar till 1,2 miljarder kronor. Nu, fem år senare, bjuder DNB motsvarande 2,7 miljarder för aktierna, en ökning på 125 procent för Altors del.
Skandia Liv lanserade Skandiabanken i Norge år 2000. År 2015 noterades banken på Oslobörsen, och ett halvår senare köpte Altor kontrollposten för 46 kronor styck, eller i nivå med introduktionspriset.
Lannebo Fonder var tidigare näst största ägare med 4,6 procent av aktierna, men sålde en del av innehavet i början på förra året och är numera fjärde största ägare med 3,9 procent av aktierna.
Sbanken, som har 476 000 privatkunder, driver verksamheten utan kontor på en helt digital plattform, har under en lång rad år toppat rankingar av kundnöjdhet i sektorn.
Det har emellanåt spekulerats i ett uppköp av Sbanken, bland annat beroende på att Altor är huvudägare. Kombinationen av hög tillväxt och en helt digital verksamhet som lätt kan gå upp i storlek och har stadigt löpande intäkter har också lockat många investerare under en längre tid. Men spekulationerna har då främst handlat om icke-norska köpare som Avanza eller Nordnet, inte om den inhemska storbanken DNB.