Realtid

DNB får bakläxa – riskerar 400 miljoner i böter

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 07 dec. 2020Publicerad: 07 dec. 2020

Den norska storbanken DNB riskerar 400 miljoner norska kronor i böter för bristande efterlevnad av den norska lagen om penningtvätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I februari 2020 genomförde Finanstilsynet en vanlig AML-inspektion i DNB. DNB har nu fått en preliminär rapport från inspektionen, som indikerar att det finns en möjlighet att en administrativ böter på 400 miljoner norska kan åläggas banken.  Det framgår av ett pressmeddelande.

DNB har inte varit delaktig i penningtvätt, men Finanstilsynet kritiserar banken för bristande efterlevnad av den norska lagen om penningtvätt. På grundval av kritiken skriver Finanstilsynet i en preliminär rapport att man överväger att ålägga banken ett administrativt böter på 400 miljoner norska kronor.

Detta utgör cirka 7 procent av det maximala belopp som Finanstilsynet har frihet att införa och 0,7 procent av DNB: s årliga omsättning. Det högsta administrativa bötesbelopp som det är möjligt att ålägga motsvarar 10 procent av ett företags årliga omsättning.

Banken kommer nu att granska Finanstilsynets preliminära rapport och lämna ett svar till Finanstilsynet inom tidsfristen.

Eftersom Finanstilsynet ännu inte har avslutat behandlingen av ärendet och därmed inte nått någon slutlig slutsats kan DNB inte gå in på mer detaljer om innehållet i den preliminära rapporten.

Det möjliga bötesbeloppet som DNB har meddelats är inte relaterat till misstankar om penningtvätt eller medverkan i penningtvätt, utan snarare vad Finanstilsynet anser vara otillräcklig efterlevnad av reglerna och lagstiftningen mot penningtvätt.

Inspektionen gäller endast DNB: s verksamhet i Norge.

DNB tar meddelandet från Finanstilsynet mycket seriöst, skriver banken. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]