Svenska företag och myndigheter har ökat digitaliseringstakten. Men fortfarande är hälften av viktiga processer inte digitaliserade. Hantering av inkommande fakturor och reseräkningar släper efter mest.
"Digitaliseringen går för långsamt"
Mest läst i kategorin
Det visar Vismas Digitaliseringsindex som mäter hur långt svenska företag och myndigheter kommit i sitt digitaliseringsarbete.
Enligt årets index har det skett en förbättring på området till 48,2 procent, en ökning med 7,3 procentenehter, jämfört med 2017.
– Det är glädjande att se att digitaliseringsindexet ökar för tredje året i rad, men en ökning på 10,5 procentenheter över tre år är för långsamt tempo om man vill vara konkurrenskraftig i dag och i framtiden. De flesta av dessa sju processer är enkla att automatisera och sparar in mycket arbetstid, säger Carola Lissel, vd för Visma Software, i ett pressmeddelande.
På vissa områden har det dock skett stora förbättringar. 72 attesteringsflödet är i dag digitaliserat, jämfört med 61,4 procent i fjol. Även tidrapportering för lön har digitaliserats till 67,1 procent (60,4).
Men över hälften av viktiga processer återstår alltså att digitalisera.
Det är fram för allt digitaliseringen av inkommande fakturor och reseräkning till lön som släpar efter med en digitaliseringsgrad på 36,4 procent respektive 32 procent.
Statistiken är baserad på svar från 600 vd:ar, ekonomi- samt it-chefer i större bolag och organisationer.
Det ska sägas att Visma bland annat säljer lösningar för hantering av ekonomisk administration.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.