Realtid

Deutsche Bank: Aktier gäller fortfarande

Aktier är fortsatt bra, enligt Deutsche Bank. Men nu gäller det också att säkra upp med guld.
Aktier är fortsatt bra, enligt Deutsche Bank. Men nu gäller det också att säkra upp med guld.
admin
admin
Uppdaterad: 22 jan. 2019Publicerad: 22 jan. 2019

Recessionen är inte här än. Deutsche Banks chefsekonom Stéphane Junod rekommenderar fortsatt aktier. Men skydda investeringarna med guld.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Behåll aktierna. Hjulen har saktat in men recessionen är inte här än, säger Stéphane Junod, Deutsche Banks chefsekonom vid Deutsche Bank Wealth Managements investerarlunch.

Deutsche Banks egen aktie har dock inte rosat marknaden. Den har fallit mer än 50 procent det senaste året. Och det tyska finansdepartementet oroar sig så till den grad över banken, som är en stor långivare till tysk industri, att den börjat undersöka möjligheten för en sammanslagning av Deutsche Bank och Commerzbank, enligt spekulationer i en artikel i Financial Times. Det skulle i så fall bli den tredje största bankkoncernen i Europa.

När Stéphane Junod talade i höstas hade han nästan samma budskap: Det är för tidigt att dra ur kontakten. Behåll aktierna och skydda tillgångarna kanske med derivat eller guld.

Märk väl att behålla aktierna för Stéphane Junod betyder att ha 40 procent av tillgångarna i aktier. Resten kan placeras i defensiva positioner som statsobligationer. Ett annat budskap under lunchen är: Diversifiera övriga tillgångar!

Han föreslår att vara försiktig med företagsobligationer om dessa inte är av mycket god kvalitet; att investera i infrastrukturfonder och i fastigheter som ger en god och stabil avkastning. Och så kommer förslaget med guld upp igen som ett sätt att skydda sig mot en nedgång i övriga tillgångsslag.

Deutsch Bank erbjuder tre olika sätt att investera i guld:

  • Fysiskt guld
  • ETC exchange traded commodities
  • Guldbolag på börsen som Newmont Mining

Han understryker också att den ekonomiska tillväxten har saktat in i samtliga geopolitiska zoner. Han talar om att vi kanske snart kan se gryningen för kommande kristider. Men än är det inte dags att drabbas av panik.

ANNONS

Själv bor han i Schweiz. Och schweizerfrancen tror han kommer att vara stabil i förhållande till euron och dollarn men möjligen på kort sikt att den tar en liten tillfällig dipp.

Junod pekar på samma specifika risker som förra gången, den uppåtgående cykelns sällsynt utdragna längd. Precis som i höstas är vi fortfarande på väg mot toppen.

– I juni 2019 kommer vi att ha haft den längsta obrutna tillväxtcykeln någonsin i USA. Den började i juni 2009.  Konjunkturcykler verkar inte dö av ålderdom i alla fall, säger han.

Värderingsmultiplarna som aktiepriset dividerad med vinsten efter skatt – p/e-talen har också gått ner med omkring 20 procent de senaste månaderna. Värderingstalen ligger nu under de genomsnittliga. Aktiekurserna har kommit ner och vinsterna värderats upp. 

Med en ränta på 2,75 procent på tioåriga statspapper kan USA manövrera penningpolitiskt vilket Europa har färre möjligheter att göra. Som en jämförelse ligger räntan på ett tioårigt tyskt statspapper på 0,25 procent.

Den genomsnittliga tillväxten för Eurozon-länderna är 1,6 procent för 2019 och det räcker för att arbetslösheten ska fortsätta att minska. Italiens utveckling på kort och lång sikt innebär olika risker. På kort sikt skulle den nya italienska budgeten möjligen kunna stimulera tillväxten. Men om det blir en recession i Europa kommer Italien att drabbas extra hårt med en statsskuld som uppgår till 130 procent av bruttonationalprodukten.

– Eurozonens tillväxt drivs av inrikes efterfrågan. Handelns bidrag till tillväxten har också alltid varit stort men nu kanske tillväxten i den globala handeln saktar in. Därmed blir privatkonsumtion och privata investeringar kritiska för tillväxten. De reala konsumtionsutgifterna ser tillfredsställande ut men vi följer utvecklingen noggrant, säger Junod. Inflationen ser han inte som något problem de nästa 12 månaderna. Den verkar inte bli högre.

– Vad gäller Kina så har landet för att få fart på hjulen minskat kapitalkraven på bankerna och nu sänker de även skatterna. Det kommer ändå att ta längre tid än förväntat innan det vänder. Förhandlingarna USA – Kina är också kritiska.

ANNONS

Junod ser flera riskfyllda händelser i framtiden: Brexit, den italienska ekonomin och valet till Europaparlamentet. Dessutom kommer den genomsnittliga volatiliteten att ligga på en högre nivå.

Kommer priserna på tillgångar att utsättas för ett tryck neråt? Junod är inte säker på att det blir så.

– Aktier är fortfarande en intressant tillgång, säger han.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS
ANNONS