Realtid

"Det viktigaste är att det penningpolitiska oberoendet är tydligt och oinskränkt"

Riksbankslagen
Mattias Persson, chefekonom och global chef makroanalys, Swedbank. Foto: Swedbank
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 02 nov. 2021Publicerad: 02 nov. 2021

Tydlighet är den röda tråden i många av de nya delar av nya riksbankslagen, enligt Mattias Persson, chefekonom för Swedbank.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen har tidigare under tisdagen 2 november överlämnat till riksdagen sin proposition om en ny riksbankslag. Den föreslagna nya riksbankslagen innebär en hel del ändringar som förtydligar Riksbankens mål och befogenheter samt hur Riksbankens ansvarsområden förhåller sig till varandra. Dessa förtydliganden ser Mattias Persson, chefekonom för Swedbank, som positiva.

– Den nya riksbankslagen innehåller många nya delar. Det viktigaste är att den penningpolitiska oberoendet är tydligt och oinskränkt. Den demokratiska förankringen och översynen blir också tydligare i den nya riksbankslagen. Samtidigt som Riksbankens för tydliga mandat och stor flexibilitet att agera i så väl penningpolitiska frågor som för finansiell stabilitet, med fler verktyg än man har i dagens riksbankslag, säger han, och fortsätter:

– Riksbankens arbete kring finansiell stabilitet får ett mycket tydligare mandat med ett antal verktyg Riksbanken explicit kan använda för att hantera finansiella  kriser (eller för att förebygga dessa), detta saknas i den nuvarande Riksbankslagen. Här är det också viktigt att det är tydligt att riksbanken kan och skall samarbeta med andra myndigheter så som FI och Riksgälden (resolutionsmyndighet ), det lägger en bra grund för ett effektivt krishantering vid finansiella kriser.

”Riksbanken explicit kan använda för att hantera finansiella  kriser (eller för att förebygga dessa), detta saknas i den nuvarande Riksbankslagen.”

Vilka ändringar blir omedelbart kännbara för finanssektorn om och när lagen träder i kraft?
– Riksbanken får stor flexibilitet kring valutareserven, detta är viktigt, och det är Riksbanken som avgör hur stor den behöver vara vid varje tidpunkt. Även om det finns en kontrollstation, säger Mattias Persson.

– Jag tycker även proportionalitetsprincipen är viktig och det kanske är den som skulle kunna få effekt på marknaderna på kort sikt, och här tänker jag framförallt på QE och effekterna på den svenska obligationsmarknaden.

Han räknar med att nya lagen går igenom då det finns ett brett stöd för Riksbankslagen.

– Något annat vore otänkbart, regeringen kan inte släppa upp en så här viktig fråga utan att det finns en bred politisk förankring kring lagförslaget, avslutar Mattias Persson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marlene Sellebraten
Marlene Sellebraten
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]