Realtid

"Det var svettigt!"

Martin Lindgren
Uppdaterad: 30 mars 2011Publicerad: 30 mars 2011

Det blev tidvis hätska debatter på Öresunds bolagsstämma. Bland annat svor revisorn över anklagelser om att sitta i ledningens knä.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Öresunds ordinarie stämma hölls på Skandiabiografen på onsdagseftermiddagen inför ett par hundra församlade åhörare.

Även om det inte var lika dramatiskt som när HQ hade extrastämma i samma lokal nästan exakt ett halvår tidigare var den kraschade banken det som lade sin skugga över stämman.

Stämman börjar. Bakom katedern sitter Christoffer Saidac, Öresunds hovjurist och nyligen värvad från Vinge till Hannes Snellman, Sven Hagströmer, ordförande och största ägare i Öresund, och Stefan Charette, som efterträtt Stefan Dahlbo som Öresunds vd.

Framför Realtid.se:s utsände sitter en Handelsstudent som jobbar extra på Nordea och bland annat representerar den norska oljefonden och staten Indianas pensionsfond. Hon har blivit instruerad i förväg om hur hon ska rösta i en av frågorna.

Efter att Sven Hagströmer har hälsat välkomna och nämnt att Öresunds HQ-aktier ska delas ut till Öresunds ägare går en man oaviserat upp i talarstolen och håller ett längre anförande. Han klandrar Hagströmer för att vara både ordförande i bolaget och på stämman, och liknar det vid en boxningsmatch. Ett latinskt citat används.

Mannen gör under stämman flera utspel i samma anda, något han är känd för från andra bolagsstämmor. Han har inga egna aktier i Öresund, utan är med som biträde åt ett ombud åt en mindre aktieägare.

Sven Hagströmer tycks någorlunda road och svarar mannen på ett sätt som gör att han får beröm för sin slagfärdighet och intelligens.

Några minuter i början av stämman ägnas åt den fadäs som Nordea gjorde sig skyldig till i samband med byte av depåsystem: Sven Hagströmers aktier blev plötsligt ”förvaltarregistrerade”. Detta råkade vara samma dag som Öresunds avstämningsdag, varför Hagströmer lät Christoffer Saidac göra en utredning av huruvida Hagströmer ska tillåtas rösta för dessa aktier på stämman.

ANNONS

Saidac redogör för varför så bör få ske: någonstans får man dra en gräns för formalismen, anser han, och att det rör sig om ett datafel (något Realtid.se rapporterade om) är ”utan osäkerhet”.

– Skulle man i äldre tider ha en utskrift av röstlängden där ett namn av misstag vore överstruket med bläckpenna kanske det skulle gälla, men inte om någon tappade ett bläckhorn och några blev överstrukna av det skälet, resonerar stjärnadvokaten.

Det blir dags för en av stämmans höjdpunkter, med Hagströmers ord: Stefan Charettes vd-anförande.

Stefan Charette, 39 i år, presenterar sig själv som halvamerikan som började arbeta i finansbranschen men sedan sadlade om till industrin. Han har varit kopplad till Öresund, bland annat komponentbolaget Note,sedan åtminstone 2007.

– Jag har jobbat i olika bolag med att se till att de sålde rätt produkter till rätt priser.

Charette visar sedan en powerpointbild med ”12,3%” i jätteformat. Så mycket har Öresunds substansvärde ökat under året, och HQ-misslyckandet – en förlust på 1,114 miljarder kronor – har kompenserats mer än väl av utvecklingen i övriga bolag. Charette nämner bland annat Fabege och Bilia som exempel på bolag som gått bra, samt några onoterade innehav.

Däremot finns ingen slide med ”26,7%” i jätteformat – så gick SIX Return Index under perioden enligt årsredovisningen som delas ut.

Stefan Charette nämner sedan att Öresunds substansvärde sedan 1994 vuxit med 18 procent per år i genomsnitt – ”det är inte så jäkla många som slår det”, säger han.

ANNONS

Charette lämnar talarstolen och Sven Hagströmer prisar honom för hans industriella bakgrund (i bland annat ett Carl Bennet-bolag): han är inte en klonad Sven eller Mats.

Det avslöjas även att en ny investeringsansvarig rekryterats.

– Det var 200 som sökte, så vi hoppas att vi valde rätt.

Hagströmer förklarar sedan varför HQ-aktierna ska delas ut: de utgör 0,4 procent av Öresunds portfölj, men tar 75–80 procent av arbetstiden för styrelsen och ledningen.

Han säger vidare att Öresund fick kritik både för sin livräddningsaktion i HQ och för att man köpte för billigt. Hagströmer noterar att om man har fått kritik både för att ha slösat bort aktieägarnas pengar och för att ha köpt för billigt kanske det handlar om en någorlunda välavvägd balans på knivsudden.

Det blir dags för revisorn Lars Träff från Ernst & Young att lägga fram revisionsberättelsen.

Det debattlystna ombudsbiträdet tar till orda och anklagar revisorn för att sitta i knät på ledningen.

Han möts av protester från först Sven Hagströmer och sedan revisorn själv.

ANNONS

– Jag sitter tamejfan inte i knät på någon ledning, säger Lars Träff och hävdar att han är oberoende.

Ombudsbiträdet säger att det finns tre saker han inte tror på: tomten, den obeläckade avelsen och oberoende revisorer.

Inför beviljandet av ansvarsfrihet för styrelsen tar den debattlystna ombudsbiträdet till orda och yrkar på bordläggning av ansvarsfrågan.

Sven Hagströmer inleder votering genom att be dem som röstar för bordläggningsyrkandet att räcka upp handen.

Ingen gör det.

– Jaha, det var ju lätt, säger Hagströmer.

Stämman beviljar sedan styrelsen ansvarsfrihet.

Därefter är det dags för punkt nio på dagordningen som bland annat gäller ”disposition av tillgängliga vinstmedel”. Sven Hagströmer nämner förslaget till utdelning: 4,50 kronor per aktie.

ANNONS

– Vi skickar en tacksamhetens tanke till Nordea om de lyckas med utdelningen, säger han som avrundning av den punkten.

Styrelsediskussionen vidtar. Anders Oscarsson från storägaren AMF går upp och förklarar att han inte anser att Mats Qviberg bör sitta i styrelsen trots time-out, men gör inget större nummer av detta.

En småägare säger att den halvårslänga timeout som diskuterats är naiv: processen kring Qvibergs ansvar i HQ-kraschen kanske kan ta upp till sju år, säger han.

– I så fall kanske inte hans skuld är glasklar, säger Sven Hagströmer om den synpunkten.

Ombudsbiträdet går upp i talarstolen med sitt argument mot Qviberg:

– Bara det faktum att han har accepterat nomineringen visar att han har dåligt omdöme.

Storägaren Sten Dybeck reser sig utan att gå fram och ger Mats Qviberg sitt stöd, med samma argument som Sven Hagströmer: Qvibergs insatser har gagnat Öresund och det är svårt att hitta sådana begåvningar. Det är bra om han står till styrelsens förfogande, menar Dybeck, i stället för att försvinna ut i periferin.

Mats Qviberg själv är närvarande men yttrar sig inte. Till slut väljs han i alla fall in.

ANNONS

Stämman börjar efter ungefär två timmar lida mot sitt slut. Sven Hagströmer säger att Öresunds nya incitamentsystem är lånat från Ratos, och rundar sedan av:

– Det har varit en svettig stämma och ett svettigt år. Vi har övervägt att skrota Öresund, men låt oss nu lära av våra framgångar – inte bara av våra misstag!

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]