Nord Fondkommission distanserar sig från anknutna ombudet CV & Partners brygglån och affärer med ekobrottsmisstänkta. Men de visste allt, hävdar CV & Partners grundare Christian Sternek.
”Det var Nords kunder och produkter”
Mest läst i kategorin
Realtid har visat hur Nord Fondkommissions anknutna ombud CV & Partners har rest brygglån om mångmiljonbelopp till fastighetsföretagen Herrestorps Ängar, Swelot och Nordhaus – bolag med elitryttaren Minna Telde bland storägarna.
Företagen har begärts i konkurs och av förvaltarberättelserna framgår att stora delar av de lånade medlen har slussats ut till bolagens företrädare och storägare. Pengar har bland annat gått till Minna Telde och hennes dåvarande sambo, Johan Ulander. Den senare åtalades 2019 misstänkt för grovt bedrägeri, grovt svindleri och insiderbrott med koppling till Contender-härvan. Ulander, som förnekar brott, väntar fortfarande på rättegång.
Av Finansinspektionen informationsmaterial framgår att ”anknutna ombuds verksamhet är att anse som en del av bolagets egen verksamhet”. Och enligt lagen om värdepappersmarknaden är bolaget som väljer att utse anknutna ombud ”fullt ansvarigt för att de anknutna ombuden följer reglerna om investerarskydd när de agerar på uppdrag av bolaget”.
Trots detta vill Nord inte ta något ansvar för CV & Partners affärer.
”CV & Partners har självständigt och utan Nords vetskap vid tidpunkten marknadsfört direktlån i Nordhaus och Swelot”, skriver Bergwall Nilsson i en mejlkommentar till Realtid och fortsätter:
”Som tidigare kommenterats är direktlån (…) inte finansiella instrument, och är då inte produkter som faller under ett värdepappersbolags tillståndspliktiga verksamhet eller dess riktlinjer.”
”Nord stödjer självklart inte dessa sorters produkter, och marknadsföring eller försäljning av dessa sorters produkter går inte under Nords tillstånd”, skriver också Charlotte Bergwall Nilsson.
Men att CV & Partners reste brygglån utan Nords vetskap – och att Nord inte ”stöder” dessa produkter – stämmer inte, enligt CVP:s huvudägare och vd Christian Sternek.
– Nyckelpersonerna i Nord kände mycket väl till brygglånen från början. Det är inget snack om saken, säger han till Realtid.
Kände till på vilket sätt?
– De visste om att vi gjorde dem. Vi berättade ju det för dem. Vi var ett anknutet ombud så vi var tvungna att berätta om alla våra förehavanden, även om alla inte krävde Nords tillstånd. Det är ju självklart, säger Christian Sternek.
Detta förnekar Nords vd Charlotte Bergwall Nilsson. Hon hävdar att Nord fick information om brygglånen först när de var genomförda.
”Vi var ju Nord”
Christian Sternek berättar att Herrestorps ängar var CV & Partners första uppdrag efter det att bolaget startats i slutet av 2015.
– Vi blev anknutna till Nord och Herrestorp var den första affär som presenterades för oss.
Nord reste en obligation på 22,5 miljoner och CV & Partners sålde in brygglån på närmare 7 miljoner kronor till ett 40-tal personer. Placerarna har förlorat majoriteten av dessa investeringar.
CV & Partners reste också brygglån, eller direktlån, till Swelot i två omgångar. Även här slussades pengar ut till bolagets företrädare och konkursförvaltaren ska senare uttrycka misstankar om att det aldrig fanns en tanke på att lånen skulle betalas tillbaka.
Johan Ulander var i allra högsta grad involverad i Swelots ansträngningar att få in pengar. Hösten 2017 – tre månader efter det att han släppts från häktet – mejlade han ett utkast till memorandum till Christian Sternek.
Googlade du inte honom? Såg du inte att han var misstänkt för grova ekobrott?
– Nej, jag hade inte googlat honom. Alltså, vi var ju Nord, och de var Nords kunder. Det här var ju Nords produkter. Det var ju Nord som gick in och visade oss produkter som vi skulle sälja.
Christian Sternek säger att han förutsatte att Nord hade gjort due diligence på personerna bakom bolagen.
Nord kände till Ulander
När Nord Fondkommission reste obligationen till Herrestorps Ängar – under första kvartalet 2016 – hade Johan Ulander ännu inte blivit delgiven misstanke om brott – även om det pågick en förundersökning mot personer och bolag i hans närhet. Dock hade han hunnit profilera sig som en kontroversiell affärsman och det hade blåst ordentligt kring hans bolag Alluvia Mining och Amarant Mining.
Nord Fondkommissions grundare Staffan Beckett har också tidigare sagt att de fick löften om att Johan Ulander inte skulle vara inblandad i Herrestorps Ängar – trots att hans sambo Minna Teldes bolag var Herrestorps största ägare.
Men nu säger en person med insyn att Staffan Beckett mycket väl kände till att Johan Ulander var involverad i Herrestorps Ängar. Beckett, Johan Ulander och styrelseledamoten Bo Ronander ska tillsammans ha besökt CV & Partners kontor i Malmö i samband med att obligationen restes.
När Realtid konfronterar Nord med uppgifterna medger vd Charlotte Bergwall Nilsson att de kände till att Johan Ulander var inblandad. Men hon säger också att Ulander inte togs in i due diligence-granskningen eftersom han inte var officiell företrädare i bolaget.
– Vår due diligence process har varit inriktad på vilka som var företrädare av bolaget och där förekommer inte Johan. Vilka Bo Ronander eventuellt kontrakterar för arbete på projektet har inte Nord haft någon inblandning i. Staffan har träffat Bo när Johan varit med, där Johan informerat att han skulle se efter Minnas intressen som hennes sambo, viket är en uppgörelse mellan Minna och Johan som vi inte kan styra.
Om ni bara gör due diligence på bolagens företrädare innebär det att ni kommer att släppa igenom alla bolag som i själva verket drivs av personer som inte kan eller vill synas – som alltså i princip använder sig av målvakter. Hur ser du på det?
– Varje enskilt fall blir en ny bedömning utifrån den givna situationen och den tidpunkten. Vi är väldigt självkritiska och förbättrar konstant våra processer och rutiner. Distribution av Herrestorp ängar hade aldrig gjorts utan Bo Ronanders varumärke, rykte och erfarenhet, som dessutom fick med sig delfinansiering av sin gamla arbetsgivare PEAB, förklarar Charlotte Bergwall Nilsson.
CV & Partners försattes i konkurs februari 2020.