Realtid

"Det regeringen gör är för lite och för krångligt"

"Situationen är mycket allvarligare än vad många har. förstått. Tappar vi betydande delar av Sveriges företag kan det ta många år att bygga upp det igen. Det handlar om livsverk som försvinner på kort tid, och när det kraschar finns det inget kapital att starta om. När väl näringslivet kraschat händer samma sak med vår välfärd i fas två," säger Dan Olofsson. Foto: Danir
Torbjörn Isacson
Uppdaterad: 07 apr. 2020Publicerad: 07 apr. 2020

"Det är en illusion att bankerna kommer att låna ut pengar och rädda den här situationen, det måste staten göra."  Det säger IT-entreprenören Dan Olofsson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dan Olofsson har varit med om flera kriser tidigare. Men den pågående skiljer ut sig.

– Kriserna 1991/1992 och 2008/2009 skedde i det finansiella systemet, som är bättre rustat den här gången. Men nu slår det rakt in i en reala ekonomin eftersom Sverige till stora delar har stannat och få nya order läggs. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Dan Olofsson, som via sitt ägarbolag Danir kontrollerar en portfölj företag där det största är IT-konsulten Sigma Group med 5 000 anställda, kräver snabba åtgärder från statligt håll. Det som presenterats hittills döms ut som för kraftlöst. 

– Det regeringen gör är för lite och för krångligt, de måste ta fram ett mycket mer substantiellt paket. I dag är de väldigt reaktiva. Förmodligen förstår inte politikerna vad som kommer att hända om några veckor.

– Med de intäktsfall som många företagare råkar ut för idag så krävs det helt andra åtgärder, och det snabbt. Annars blir massor av företag snabbt konkursmässiga. Har du inga pengar i kassan har du inget att betala med.

Enligt Dan Olofsson finns det bra inslag, som likviditetsstödet. Men det räcker inte till.

– Det är en illusion att bankerna kommer att låna ut pengar och rädda den här situationen, det måste staten göra. Annars kommer det att kosta dem väldigt mycket mer när det blir massuppsägningar, och jag tror inte att de räknat på den alternativkostnaden. De lurar sig själva där.

Dan Olofsson brukar inte tveka att framföra sina åsikter i debatten kring politik och företagande, och Malmöprofilen har regelbundna kontakter med både partiledare och partiernas ekonomisk-politiska talesmän.

ANNONS

– Situationen är mycket allvarligare än vad många har förstått. Tappar vi betydande delar av Sveriges företag kan det ta många år att bygga upp det igen. Det handlar om livsverk som försvinner på kort tid, och när det kraschar finns det inget kapital att starta om. När väl näringslivet kraschat händer samma sak med vår välfärd i fas två.

Dan Olofsson är också inne på samma linje som finansmannen Hans Westerberg nyligen medverkade i en intervju på Realtid.

– Varje företag har ett skattekonto där de betalar in sin skatt. Det är bara att skicka tillbaka inbetald skatt på samma konto nu när företagen saknar intäkter, det går snabbt och man slipper all byråkrati.

Grannländer som Danmark och Tyskland har också mer kraftfulla system som snabbt satts in där automatiska system hjälper företagarna. 

– De har betydande direktstöd vilket vi inte har. Jag förstår inte varför det inte kan gå att genomföra samma saker här. Det behövs cirka 100 miljarder kronor per månad nu direkt till företagen. Det är två procent per månad i ökad statsskuld. Det har vi råd med – men vi har inte råd med att betydande delar av näringslivet krascher.

Och när företagen nu tvingas dra ned på sina kostnader så riskerar det att förvärra situationen för andra.

– Det drar ju ned efterfrågan och förvärrar konjunkturen ytterligare. Så det måste lösas från politiskt håll – snabbt. Det är ju för sådana här situationer vi gemensamt har samlat i ladorna, säger Dan Olofsson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]