Realtid

Det krävs mer än Friends, Fools & Family för att bygga fler svenska unicorns

Stefan Granlund, Head of Growth, Danske Bank.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 15 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023

Svenska entreprenörer blir alltmer beroende av informella investerare, som friends, fools & family, för sin finansiering, enligt en nyligen publicerad rapport från Entreprenörskapsforum. Fördelarna med att använda informella investerare är att man snabbt får tillgång till kapital och att man tidig kan validera sin affärsidé, men det är inte tillräckligt för att stödja den långsiktiga tillväxten eftersom finansiering i bolagens tidiga startupfaser är en av de viktigaste faktorerna för att bygga morgondagens unicorns.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Startupvärlden har vant sig vid att pengar har varit billiga och att många privatpersoner har använt eget sparkapital till att finansiera startupbolag. Dessutom har det funnits väldigt god tillgång på riskkapital, både svenskt och utländskt. Det har skapat en viktig grogrund för ett svenskt entreprenörskap. Nu ser vi utmaningar på alla fronter. De som har särskilt svårt att hitta finansiering är bolag som har nyskapande och innovativa affärsidéer eller där produkten baseras på ny teknik där riskerna är svårbedömda. De passar helt enkelt inte in i den traditionella riskmallen.

Under hösten 2022 såg Danske Bank att efterfrågan på bankfinansiering ökade med 30 procent jämfört med föregående år och det kan ses som ett trendbrott. Men banken kan inte ersätta riskkapital. Framtidens finansiering måste bli en kombination av informellt kapital, riskkapital och bankfinansiering. Dessutom behöver staten satsa betydligt mer för att säkerställa att livskraftiga bolag kan fortsätta växa. Visst finns det mängder av företag som sakta men säkert vuxit sig starka utan riskkapital, det är exempelvis 17-nätverkets medlemmar ett bra exempel på.

Allt handlar inte om kapital
För att Sverige ska fortsätta vara en framgångsrik exportnation krävs att staten skapar de bästa förutsättningarna för att driva bolag. Det handlar om allt från villkor, infrastruktur till satsningar på utbildning. Sverige måste också aktivt välja att bli ledande inom Net-Zero Tech, världens snabbast växande marknad med en årlig omsättning på 9,2 trillioner USD per år, enligt McKinsey & Company.

Vi på Danske Bank tror på och välkomnar ett starkare ekosystem. Genom vårt nya affärsområde Danske Growth vill vi bygga samarbeten med och finansiera värderingsdrivna entreprenörer som har globala ambitioner. Svenskt entreprenörskap behöver mer än family, fools & friends som att lyckas. Vi behöver en starkare finansiell infrastruktur som stöder tillväxt och utveckling för att uppnå våra mål.

Stefan Granlund
Head of Growth, Danske Bank.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS