Realtid

"Det kommer bli ett friare flöde av arbetskraft"

Philip Ståhl
Philip Ståhl läser ekonomi i den danska huvudstaden.
admin
admin
Uppdaterad: 26 okt. 2016Publicerad: 26 okt. 2016

Stockholmsbördige Philip Ståhl pluggar International Business på Copenhagen Business School. Han tror att traditionella hierarkiska företag kommer tappa attraktionskraft som arbetsgivare i framtiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

24-årige Philip Ståhl har tidigare studerat ett år på Stockholms universitet samt ett år på New England College i USA. Men nu är det alltså International Business på Copenhagen Business School (CBS) som gäller.

Han berättar att IB-programmet tilltalade honom eftersom det är en utbildning som förbereder studenterna på framtida karriärer i internationella miljöer.

– Att fokusera på en enskild marknad i dagens globaliserade ekonomi och sammansmältande kultur kändes begränsande och trångsynt. Till skillnad från mer praktiska studier, som ingenjörskonst, lär man sig förutom verktyg och teorier även ett sätt att tänka, tackla problem, hitta möjligheter och se den moderna världen.

Tycker du att studierna har motsvarat dina förväntningar så här långt?

– Jag är väldigt nöjd med mitt val av CBS och IB. Klassen och skolan består av framtidsorienterade studenter från olika delar av världen, vilket i sig är extremt intressant och lärorikt. Programmet är uppbyggt av 7,5 poängs kurser vilket innebär att varje termin läser vi fyra stycken kurser inom ekonomi, business/ekonomi/management och metodik. Tempot är högt och många tentor är casebaserade, något som enligt mig gör dem mycket mer intressanta.

Vad tycker du är bäst respektive sämst med studentlivet i Köpenhamn?

– Det bästa är att bo i Köpenhamn. Det är en levande stad som har något att erbjuda för alla. Barkulturen som finns här existerar inte i Stockholm. Att under helgerna gå med vänner på matmarknad på Papirøen eller i Köttbyn är något som jag uppskattar. Köttbyn är också en favorit under kvällar med bland annat barklubbar som Jolene och Bakken, samt ölbryggeriet Mikkeller.

– Det som är ”sämst” med studentlivet är att man inte riktigt upplever det klassiska svenska studentlivet. Å andra sidan ligger Lund bara en timme bort med tåg, vilket gör det väldigt smidigt att åka fram och tillbaka mellan städerna.

ANNONS

Berätta om dina karriärdrömmar och mål.

– De förändras hela tiden, men jag skulle i alla fall vilja arbeta i en internationell miljö på ett multinationellt företag.

Har du börjat fundera på en plan för hur du ska profilera dig i yrkeslivet eller tänker du mer låta slumpen avgöra vad som kommer hända?

– Min plan som den ser ut nu är att läsa min master på CBS så fort jag blivit klar med min bachelor. En master skulle ge mig större slagkraft i arbetslivet, vilket för mig är viktigt efter flera års studier. Vad jag kommer nischa mig inom har jag dock inte bestämt mig för än.

Vi lever ju i en värld som förändras i snabb takt. Hur tror du att arbetsmarknaden kommer se ut i framtiden?

– I västvärlden kommer vi att fortsätta se fler människor söka sig till yngre företag inom service och högteknologiska industrier med platta maktstrukturer, samtidigt som de rör sig bort från traditionella hierarkiska företag.

– Västerländska företag som etablerar sig i utvecklingsländer kommer att erbjuda möjligheter för unga arbetssökande som är villiga att offra komforten i västerländska samhällen för en chans att ta på sig ansvar i en snabbt växande marknad.

– Rent generellt tror jag även att det kommer bli friare flöde av arbetskraft över gränserna som kommer att öka konkurrensen för arbetssökande betydligt, säger Philip Ståhl.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS