Per Colleen, chef för aktieförvaltningen på fjärde AP-fonden, är inte förvånad över familjen af Jochnicks beslut att köpa ut Oriflame från börsen. AP-fonden ska nu analysera budet.
”Det har varit en bra investering för oss”
Mest läst i kategorin
Fjärde AP-fonden är tredje största ägaren i Oriflame med ett ägande om 9,7 procent av röster och kapital. Per Colleen, chef för aktieförvaltningen på fjärde AP-fonden, uppger att det är för tidigt att uttala sig om budet och ta ställning till det.
– Det är en process som får ta lite tid med respekt för alla inblandade parter, säger Per Colleen till Realtid.
Budet från grundarfamiljen af Jocknick, som kom tidigt på onsdagsmorgonen, uppgick till 227 kronor per aktie, motsvarande en budpremie på 34,8 procent jämfört med gårdagens stängningskurs.
– Premien som sådan är inte så relevant. Den ligger där det brukar ligga, säger Per Colleen.
Är det ett okej bud?
– Återigen jag vill inte uttala mig om budet som sådant. Vi måste göra vårat arbete och förstå vilka de olika alternativen är och vad de skulle innebära. Nu kommer vi ta vår tid och vi kommer så klart att lyssna på vad den oberoende budkommitten kommer fram till.
Av grundarfamiljen af Jochnicks pressmeddelande, via det nybildade bolaget Walnut Bidco, står bolaget ”inför ett antal väsentliga utmaningar, exempelvis svagare utveckling i verksamheterna i Asien och Turkiet. Detta har återspeglats i aktiens kursutveckling under det senaste året”. Vidare skriver man i pressmeddelandet att familjen af Jochnick har ”tillbringat betydande tid med att reflektera över den rätta miljön för bolaget” och att man har kommit på att det inte är optimalt för Oriflame att vara noterat.
Oriflame har haft en del utmaningar, vad säger du om detta?
– Det stämmer både i Kina, Vietnamn och Turkiet. Börsen har varit väldigt njugg i sin syn på bolagets möjligheter att hantera de utmaningarna och därmed har värderingarna kommit ned väldigt kraftigt.
Fjärde AP-fonden har varit storägare i Oriflame under fem år.
– Vi började investera i samband med Ryslandskrisen. Vi får ju inte lov att äga mer än 10 procent i ett svenskt börsnoterat bolag men vi har legat nära 10 procent länge.
Vad säger du om utvecklingen sedan ni blev ägare?
– Vi har köpt vid flera olika tillfällen men även sålt. På det hela taget har det varit en bra investering för oss även om det gångna året har varit dåligt.
Var det väntat att ett bud skulle komma?
– Inte så till vida att jag fått några indikationer på att det skulle kunna ske, men däremot är detta en huvudägare som står på tå och är aktiv. Jag är inte förvånad att de gör detta. De har så klart en ännu starkare tilltro till bolaget, mot bakgrund av det så vågar de göra detta.
Oriflame grundades 1967 av bröderna Jonas och Robert af Jochnick och blev 1982 det första utländska bolaget som noterats på Londonbörsen. Bolaget blev dock utköpt av familjen af Jochnick tillsammans med det svenska riskkapitalbolaget Industri kapital. Bolaget noterades sedan igen 2004 på Stockholmsbörsen.
De har ju tidigare köpt ut bolaget från börsen. Kan det vara en indikation att detta var på gång?
– Nej, det vet jag inte, avslutar Per Colleen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.