Realtid

"Det har blivit vanligare att byta inriktning inom företaget"

Anna Pontén, partner på Deloitte
Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 05 juni 2017Publicerad: 05 juni 2017

Anna Pontén, partner på Deloitte, upplever att det har blivit vanligare att man byter från revisorsinriktningen till någon konsultavdelning internt där man arbetar operativt med ekonomifrågor eller med företagstransaktioner. För att locka fler till revisorsyrket är det viktigt att man luckrar upp de akademiska kraven som man ska uppfylla för att bli auktoriserad revisor, säger hon till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Deloitte är en attraktiv arbetsgivare för de studenter som drömmer om att få en bra start i sin karriär. Varje år rekryteras cirka 200 nyexaminerade till revisions- och konsultbyrån. 

Realtid.se publicerade nyligen en artikel om att byrån lockar mer än revisorsuppdraget.

– Studenterna pratar inte så mycket om att de vill bli revisor eller att de vill arbeta med redovisning och granskning längre. Istället pratar de om vilken revisionsfirma som de vill arbeta på. Det är byrån som lockar mer än själva uppdraget som revisor!

Det sa Pernilla Broberg, universitetslektor vid Högskolan Kristianstad och Linköpings universitet, till Realtid.se.

Bilden som framkommer i artikeln om vad som lockar studenter till första jobbet stämmer väl överens med vad Anna Pontén, partner på Deloitte och hennes kollegor upplever när de träffar studenterna på universiteten.

– Det är svårt för studenter att skaffa sig en exakt bild av arbetsuppgifterna på det första jobbet, säger hon.

Många som inleder en professionell karriär som revisorsassistent inser snart att revisorsrollen är bredare än vad de har förväntat sig. Många upptäcker också att det finns alternativa vägar i branschen, menar Anna Pontén. Hon anser att omsättningen bland nyexaminerade på byråerna är naturlig men att det är viktigt att följa upp varje enskild medarbetares beslut.

– Om man tror att en student som aldrig har jobbat kommer att stanna kvar på samma företag resten av sin karriär har man orimliga förväntningar. Genom vårt gedigna utbildningspaket och andra personalfrämjande aktiviteter är vi attraktiva bland studenterna och jag tror att det är en styrka att vi kan erbjuda nyexaminerade studenter olika karriärvägar, eftersom de inte känner sig låsta då.

ANNONS

Deloittes modell bygger på att man snabbt ska kunna bidra till verksamheten. Genom att balansera utbildningsinsatser och praktiskt arbete kan även en ny medarbetare lämna ett viktigt bidrag i klientuppdraget.

Under senare år har det blivit vanligare att byta inriktning inom företaget, upplever Anna Pontén. Det är inte ovanligt att man byter från revisorsinriktningen till någon konsultavdelning där man arbetar operativt med ekonomifrågor eller med företagstransaktioner. Om man byter till ett externt jobb är det ofta roller som controller eller affärsutvecklare i näringslivet som lockar.

– Det är sällan man byter till en konkurrent, vilket är ett gott betyg för oss. Det är inte heller ovanligt att konsulter kommer tillbaks efter några år.

För att locka fler till revisorsyrket är det viktigt att man luckrar upp de akademiska kraven som man ska uppfylla för att bli auktoriserad revisor, anser Anna Pontén.

– De svenska kraven är striktare än i många andra länder, vilket hämmar oss. Jag tycker att det är positivt att branschen för en dialog med Revisorsinspektionen om hur vi ska kunna öka vår rekryteringsbas och bredda kompetensen på de personer som vi tar in. Inte minst kommer det att öka mångfalden, vilket är positivt.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS