Fastighetsbolag, spelbolagsoperatörer och verkstadsbolag är branscher där det finns gott om kandidater för utköp från börsen, enligt aktiestrateger som Realtid talat med efter onsdagens bud på Oriflame.
“Det finns gott om utköpskandidater”
Mest läst i kategorin
På Stockholmsbörsens huvudlista gjordes förra året åtta utköp, upp från tre stycken 2017, enligt en sammanställning från Nasdaq Stockholm. Hittills i år har det gjorts fem utköp. På First North gjordes det däremot under de senaste två åren flest utköp; 2017 fyra stycken, tre stycken förra året och två stycken hittills i år.
Därutöver meddelade familjen af Jochnick på onsdagen sitt kontantbud på kosmetikaföretaget Oriflame som var nära 35 procent högre än tisdagens stängningskurs.
– Det finns väldigt många potentiella uppköpskandidater när den svenska kronan blivit så svag på senare tid och skuldsättningen i många bolag är väldigt låg så listan, som brukar vara lång, är nu längre än någonsin, säger Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux.
– Jag skulle inte vara förvånad om det kommer nya bud eller uppköp för att det är finansiellt vettigt, allt från fastighetsbolag till industrisbolag.
Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, nämner bland annat speloperatörer som möjliga uppköpskandidater:
– I princip alla spelbolagsoperatörer, som Kindred och LeoVegas, har stora stordriftsfördelar samtidigt som aktiekurserna har gått extremt dåligt, där kan det finnas utrymme för konsolidering.
Som uppköpskandidater nämner Lundevall också Nent eftersom bolaget i ett internationellt perspektiv kommit relativt långt i omställningen från traditionell TV till streaming samt även MTG för sin e-sport.
Mattias Eriksson, förvaltare på Coeli, nämner Attendo, Billerudkorsnäs, Elekta och Nordic Waterproofing som några kandidater.
Han säger att om han ägde aktier i Oriflame skulle han sälja:
– Det finns framgångsrika sminkbolag som till exempel L’Oreál och Estée Lauder att äga i stället.
– Jag har svårt för Oriflames affärsmodell med konsulenter som säljer bolagets produkter och tror att en bred skepsis kring affärsmodellen förklarar varför aktien av vissa anses billig. I en alltmer digitaliserad värld är affärsmodellen förlegad. Försäljningen har utvecklats svagt under lång tid och utsikterna är inte ljusa.
Det kan finnas flera olika skäl till utköp från börsen. Martin Guri säger att för Oriflame har budgivarna indikerat att aktiekursen har gått väldigt svagt och att det då kan det vara en fördel att slippa diskussioner med andra ägare som kan ta mycket tid och energi.
Ett annat skäl till utköp från börsen är att det är lättare att göra stora och långsiktiga investeringar som onoterat bolag, som var en bidragande orsak exempelvis när Nordnet köptes ut för ett par år sedan av Öhman och Nordic Capital.
Även för Nordax, som förra året köptes ut av Nordic Capital och Sampo, har större investeringar funnits med i bilden.
– Fördelen med att vara privat ägd tycker jag bland annat är att man har lättare för att ta större investeringar snabbare jämfört med att vara börsnoterat utan att vara fokuserad på extern kvartalsrapportering på samma sätt, säger Nordax kommunikationschef Andreas Frid.
– Vi kan gå snabbare fram än om vi hade varit noterat. Det kan variera från bolag till bolag men det skapar en möjlighet att se saker på lite längre sikt. För oss passar det just nu väldigt bra att ha starka långsiktiga privata ägare som vill investera i tillväxt och digitalisering.
Samtidigt finns det fördelar med att vara ett noterat bolag, som att varumärket blir mer uppmärksammat. Martin Guri nämner även andra fördelar som lättare att rekrytera personal och utforma incitamtentsprogram med en noterad aktie som bas.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.