Realtid

"Det finns en hunger efter alternativa investeringar"

Mats Rönneskog är Sverigechef på Lombard International Asurance i Luxemburg som erbjuder strukturerade förmögenhetsförvaltning. Foto: Press & bildkälla Pixabay
admin
admin
Uppdaterad: 07 juni 2018Publicerad: 07 juni 2018

Blackstone-ägda försäkringsbolaget Lombard International Assurance erbjuder förmögenhetsförvaltning, i bland annat Sverige. Realtid fick en intervju med bolagets sverigechef Mats Rönneskog. "Onoterade bolag är högintressanta i dagens lågräntemiljö", säger han. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lombard International Assurance är ett försäkringsbolag med huvudkontor i Luxemburg. Bolaget sysslar med med strukturerad förmögenhetsförvaltning över landsgränser. Det erbjuder också fondsparande i kapitalförsäkringar och en plattform som samlar investeringprodukter från banker.

Bolaget är grundat av engelsmannen John Stone, men helägs sedan 2014 av Blackstone via fonden ”Blackstone Tactical Opportunities Fund”. Försäkringsbolaget finns på ett 20-tal marknader runt om i världen, däribland Sverige.

– Det är främst kunder som kräver mycket individuell handpåläggning. Det kan vara en förmögen familj eller grupp av investerare som hänger ihop familjemässigt, så kallat family office, säger Mats Rönneskog till Realtid.se.

Mats Rönneskog är bolagets sverigechef sedan 2006. Han var dessförinnan bland annat bankjurist på SEB samt chef för bankens verksamheter i Schweiz, respektive Frankrike. På Lombard började han som ”country manager” för Sverige och är i dag ”director manager” för samma marknad.

– Jag föredrar att vara i fronten med kunder och jag gillar att utveckla människor och att få ett team att arbete ihop istället för att det består av 18 medlemmar, säger Mats Rönneskog.

När han kom till Lombard var inte den svenska affären särskilt utvecklad. I dag är det den femte största marknaden inom nyförsäljning, enligt Mats Rönneskog.

– Sverige sticker ut på ett positivt sätt med starka bolag och bra ekonomi. Många aktörer vill vara i Norden. Det skapas också väldigt mycket förmögenhet i Sverige. Vi jobbar med förvånansvärt lite gamla pengar, utan det tillkommer nyförmögna personer hela tiden, säger han.

Lombard IA låter kunden öppna kapitalförsäkring hos dem. Men de kan fortsätta att ta råd från exempelvis sin bank och investeringrådgivare. Det är bara depån som övergåt till Lombard IA. Försäkingsbolaget kan också hjälpa till med att flytta tillgångar utomlands.

ANNONS

Bolaget erbjuder även alternativa investeringsformer som kanske inte erbjuds i Sverige, exempelvis fonder exponerade mot onoterade bolag, PE-fonder ETF:er och hedgelösningar. Anledningen är att regelverken i Luxemburg tillåter fler investeringstyper, än de svenska.

– Det finns en hunger bland förmögna efter alternativa investeringar, i till exempel onoterade bolag, för det är väldigt svårt att få bra avkastning i dagens lågräntemiljö. Börserna har gått bra senaste åren. Men det är samtidigt svårt att hitta bra investeringar under dessa omständigheter. Ska räntorna ligga kvar, sänkas eller höjs närmaste åren? Det skapar en väldigt osäker marknad, säger Mats Rönneskog.

Lombard AI sysslar också med så kallad succession-planering, där till exempel en förmögen person utser sina barn till förmånstagare. Barnen kan via Lombard IA:s kapitalförsäkring garanterad ett visst belopp om marknaden skulle gå ned.

Mats Rönneskog menar att man även tillför så kallad crossborder-kompetens till Sverige. Bolaget hjälper exempelvis svenska kunder som flyttar utomlands att sy ihop landsöverskridande portföljer, eller svenskar som flyttar hem.

– Om en förmögen person har en typ av struktur på sina investeringar i Sverige så är ju de anpassade för svenskt regelverk. Men om personen flyttar till England så ställs helt andra krav på portföljen och då har vi lösningar för det där.

Antalet private banking-kunder har minskat senaste åren, enligt Mats Rönneskog. Men det investerade kapitalet har ökat kraftigt i volym. De som har tillgångar för 20 miljoner euro eller mer står för hälften av det investeringskapitalet.

Vilka är er främsta konkurrenter?

– De främsta försäkringscentrana i Europa återfinns i Luxemburg, där vi verkar, samt Liechtenstein, Isle of Man och Irland. Men på den svenska marknaden konkurrerar vi främst med Irland där många svenska bolag har försäkringslösningar, som de inte kan få genom inhemska banker. Det ger tillgång till helt andra kompetenser och fler alternativa investeringar.

ANNONS

Men Brexit kan ge Luxemburg fördelar, enligt Mats Rönneskog. Det är redan ett regionalt finansiellt centrum i hjärtat av Västeuropa, ”med hela EU som plattform”, menar han. Samtidigt hamnar Luxemburg bara på plats 17 över finansiella centran i världen. Å andra sidan är det den största fondförvaltaren i världen efter USA.

– Här talas 40 språk, till skillnad från exempelvis Frankfurt och Zürich. Luxemburg har också ett starkt försäkringstagarskydd, vilket blev tydligt under finanskrisen 2008 där många engelsmän rusade in i Luxemburg-lösningar för att inte förlora pengar vid konkurser, säger han.

Många som hade pengar i konkursade isländska banker fick inte ut sina pengar på två år, för att de hade isländska försäkringslösningar. Men de som hade en Luxemburgsk kapitlaförsäkring fick ut tillgångarna på sex veckor, enligt Mats Rönneskog.

– Här hittar du det bästa investeringsskyddet i världen. Tillsynsmyndigheten har hela tiden koll på din depå och hjälper dig att plocka med dig den om du byter banker. Men på Irland och även i Sverige får du inte röra din depå under förvaltningstiden efter till exempel en bankkonkurs.

Han upplever att inställningen i Sverige är mycket att ”min bank tar alltid hand om mig”. Men i dagens globaliserade värld är det en lite naiv föreställning, menar Mats Rönneskog.

Liksom alla branscher genomgår även Lombard IA en digital förändring. Bolaget har gjort sig av med 100 anställda senaste åren. Orsak: mycket av dess backoffice-processer och administration har automatiserats. I dag uppgår arbetsstyrkan till 600 medarbetare, varav 500 i Luxemburg och resterande på USA-kontoret i Philadelphia.

De som är kvar har specialistkompetens inom bland annat beskattning och successionsrätt. Det finns en jurist för varje marknad.

– Vi har genomgått ett skifte från back office mot mer front office. I dag använder vi ett system som heter Connect som automatiserar saker som dokumentation och annan administration. Det kan vara allt från att ta fram passkopior till att ta ut pengar från sin depå. Allt sådant sköter systemet, som förut krävde en arbetsstyrka på 100 personer.

ANNONS

Han tror att försäkringsbolaget i framtiden säkert kommer att kunna automatisera merparten av sin affär. Men det dröjer. Förmögna vill ha personlig rådgivning.

– Det är särskilt viktigt in successions-planering där vi behöver sätta oss ned öga mot öga och prata med förmånstagare, alltså barn och barnbarn. Det går inte att robotisera den biten.

Han har också en ”lite gammalmodig” inställning till förvaltning.

– Jag tror inte att den här typen av kunder kommer att acceptera robotisering på alla nivåer. Däremot kan vi underlätta vår administration och det är något vi är i färd med sedan Blackstone köpte hela Lombard år 2014.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS