Realtid

"Det är viktigt att hitta den informella ledaren”

Fondias vd Monica Söderlunds ledarskapsfilosofi går ut på att hitta medarbetarnas drivkrafter och att tydliggöra hur varje medarbetare bidrar till att uppnå det övergripande målet.
Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 14 aug. 2019Publicerad: 14 aug. 2019

"Min uppgift som ledare är att identifiera vad det är som driver varje medarbetare och skapa en företagsmiljö som tillgodoser det behovet”. Det säger Monica Söderlund, vd på juristbyrån Fondia till Realtid. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– I många organisationer utser man den medarbetare som har en stor yrkesskicklighet, men som kanske saknar intresse och fallenhet för att leda personalen. Det blir aldrig bra. Jag tror att det är viktigt att man identifierar den informella ledaren, det vill säga den personen som får med sig de andra medlemmarna i gruppen och som tycker att det är roligt att leda och få andra att utvecklas.

Det säger Monica Söderlund, som innan sommaren valdes till vd för den börsnoterade juristbyrån Fondias svenska verksamhet. Det är inte första gången som Monica Söderlund tar på sig ett stort ledaransvar. Hon har en lång karriär som ledare bakom sig, bland annat som skattechef på Grant Thornton och som global skattechef på Ikea.

Monica Söderlund upplever att den största utmaningen som ledare är att hitta varje enskild medarbetares drivkraft.

– Drivkraften är individuell och varierar också ofta under ett liv. Som nyexaminerad vill man springa fort, när man bildar familj söker man större trygghet. Pengar är sällan den främsta drivkraften. Min uppgift som ledare är att identifiera vad det är som driver varje medarbetare och skapa en företagsmiljö som tillgodoser det behovet.

För att se varje medarbetare och kunna coacha är det enligt Monica Söderlund viktigt att avståndet mellan chef och medarbetare inte är för stort. I större organisationer är det därför nödvändigt att ha grupp- och mellanchefer, men det är samtidigt viktigt att det inte skapar en hämmande hierarki. 

En förutsättning för att ge medarbetarna möjlighet att växa och att misslyckas är att bygga en arbetsmiljö som är trygg och där medarbetarna känner sig sedda. 

– Man måste känna att det finns en välvilja i organisationen för att kunna göra fel ibland. Det är på så vis medarbetarna når sin fulla potential. Ett klassiskt Ingvar Kamprad-uttalande är ”har man inte gjort något misstag så har man inte försökt tillräckligt mycket”. Innovationen kommer på köpet.

Det är även viktigt att visa tilltro till sina medarbetare och inte lägga sig allt för mycket i hur de väljer att lösa sina arbetsuppgifter. 

ANNONS

– Steve Jobs hade rätt i sitt påstående att om man anställer smarta personer, så ska man inte säga till dem vad de ska göra. Som ledare är det viktigt att man ger sina medarbetare förtroende att lösa arbetsuppgifterna på sitt sätt. För mig är det mycket viktigt att bygga en arbetsmiljö där medarbetarna får möjlighet att växa, men även att misslyckas.

Monica Söderlund upplever att det  i många organisationer är otydligt hur varje medarbetares arbetsprestation bidrar till att uppnå det övergripande målet. Det är också viktigt att utarbeta en formaliserad feedback-kultur. 

 – Våga sätta individuella mål rakt igenom hela organisationen och se till att följ upp dem. En formaliserad feedback-kultur är en viktig pusselbit för att utveckla medarbetarna på bästa sätt. Det räcker inte att ha ett utvecklingssamtal en gång per år, utan det måste man ha regelbundet för att det ska ge resultat. 

– Att ge feedback innebär att man bryr sig. Ingen feedback alls är betydligt värre än negativ feedback.

För Monica Söderlund handlar coachning och konstruktiv kritik om utveckling.

  –  Alla behöver en coach för att bli sitt bästa jag. För den enskilde medarbetaren är det bättre att höra vad som kan förbättras än att hon eller han får leva i ovisshet om sina personliga framsteg eller brister.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Miriam Istner-Byman
Miriam Istner-Byman
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]