Roburfonden Ny Teknik har avkastat 27 procent senaste året. Den investerar främst i mindre svenska techbolag, senast i bankutmanaren Qapital. "Men förvånansvärt många fintechbolag har haltande affärsmodell", säger en av fondens förvaltare, den före detta elitidrottaren Carl Armfelt, till Realtid.
"Det är väldigt svårt att hitta bra fintechbolag"
Mest läst i kategorin
Swedbank Robur Ny Teknik placerar främst i aktier i svenska och nordiska mindre och medelstora bolag, följt av USA. Innehaven är fokuserade på teknik och it, såsom mjukvara, telekom samt medicin-, miljö- och industriteknik. Fonden förvaltas av Carl Armfelt och Erik Sprinchorn.
– Vi får max investera 30 procent utanför Norden i dag. I dagsläget ligger det kring 17 procent icke-nordiska innehav. Det är en stor mix av bolag, men överlag mycket mjukvara och medicinteknik. I andra hand amerikanska bolag och i tredje Europa, säger Carl Armfelt till Realtid.se.
Tillsammans med Erik Sprinchorn har han förvaltat Swedbank Robur Ny Teknik i över fyra år. Dessförinnan förvaltade Carl Armfelt en fond med europeiska aktier på Brummer & Partner, men den skrotades – och han sökte sig till Swedbank Robur.
– Brummer-fonden Arbor hade en god avkastning över sin levnadsperiod, men när halva teamet valde att satsa på nya projekt togs ett beslut om att lägga ned fonden, berättar Carl Armfelt.
Innan Brummer-tiden jobbade han under tre år även med nordiska aktier mot utländska hedgefonder på Credit Agricole Cheuvreux, men även på Nordea Markets.
– Jag har alltid varit aktieintresserad och sista tio velat jobba med aktieförvaltning. Idrott och aktier är mina två stora passioner. Jag har bland annat tävlat i friidrott parallellt med jobbet. Min bästa merit hittills var när jag vann silver på norska mästerskapen på 60 meter 2015. Men nu har jag inte tid längre för friidrotten, berättar Carl Armfelt.
Det kan tillkomma asiatiska innehav i framtiden. Förvaltarduon planerar en Asienresa i höst. Vilka länder och bolag som i så fall ska besöka är ännu oklart.
– Om det blir av kommer vi att leta efter bolag som påminner om de bästa bolagen i Norden inom mjukvara ”som äter världen” och inte minst medicinteknik, eftersom vi ställer allt högre krav på sjukvården för att klara välfärdsutmaningar med en åldrande befolkning, säger Carl Armfelt.
Kinneviks mediekoncern MTG är i dagsläget fondens största innehav, följt av polska spelutvecklaren CD Projekt och medicinteknik-bolaget Sobi. ”De utgör en bra kombination av innovation och kassaflöde och underskattade värderingar”, menar Carl Armfelt.
Förra veckan rapporterade Di Digital att Swedbank Robur Ny Teknik även är en av de större investerarna i svenska fintechbolaget och bankutmanaren Qapital som totalt tog in 250 miljoner kronor, i sin senaste runda, för fortsatt USA-tillväxt.
Qapital lanserade sin apptjänst i USA 2015 som i dag har 420 000 amerikanska användare. Appen erbjuder bland annat lönekonto och en investeringstjänst. Målet är att bli en fullservice-bank, sa medgrundaren och vd:n George Friedman till sajten.
– Vi tycker generellt att det är väldigt svårt att hitta bra fintechbolag. Men Qapital har ett duktigt utvecklargäng från Avanza. De har byggt en bra plattform, men också lyckats skapa en tjänst som gynnar slutkonsumenten. De spöar amerikanska banker i kundnöjdhet med råge.
De har också en fördel på den amerikanska marknaden där löne- och kreditkonton är fullproppade med dolda avgifter. I Sverige är de flesta lönekonton istället kopplade till kreditkort och därmed mer transparenta och kundvänliga. Han anser att Qapital har en tydlig vision på andra sidan Atlanden om att skapa en bra spartjänst och sparbank som är fokuserad på mobilen.
Många har försökt att lansera liknande tjänster i USA och om fem år finns sannolikt en rad aktörer på området. Men Qapitals produkt är välfungerande och omtyckt, vilket bäddar för snabb tillväxt, menar Carl Armfelt.
Du säger att det är svårt att hitta bra fintechbolag? Kan du utveckla det?
– Förvånansvärt många har en haltande affärsmodell och försöker kringgå bankerna, med produkter med extremt låga marginaler, men som egentligen kräver en gigantisk kundbas för att bli lönsamma. Om du har något som är extremt effektivt, men hårtunna marginaler så har du ingen bra affärsmodell. Få har också någon plan för hur de ska skala upp.
Är fintechbolagen övervärderade? Ser du någon bubbelrisk?
– Det finns väl två läger: Det ena menar att det är svårt för fintechbolag att slå sig in på finansmarknaden på riktigt. Bankerna har lyckats överleva oerhört många teknikrevolutioner. Det andra lägret menar att nya betaldirektiv faktiskt kan öppna upp för mindre aktörer som kan komma in på marknaden och vinna små vertikaler.
Vilket läger tillhör du?
– Jag är väl personligen mitt emellan de två lägena, men tycker att det överlag är för stor optimism bland fintechbolagen. Man får söka med lykta och ljus och hittar kanske en på 30 med en riktigt stark produkt.
Många menar att det egentliga bankhotet kommer från stora techbolag och inte fintechaktörer?
– Det tror jag stenhårt på. Det är techjättarna som äger slutkonsumenterna och när de lanserar bättre och billigare finanstjänster än bankerna kommer de bankerna att sättas på prov. Jag tror att folk underskattar hur fort kommer att gå när de väl får fart.
Swedbank Robur Ny Teknik har gått som en raket och avkastat över 27 procent bara det senaste året. Högst avkastning levererad fonden under 2015 då den gick plus 51,6 procent, enligt fondtjänsten Morningstar. Den har slagit sitt jämförelseindex ”MSCI World/Information Technology med råge sedan 2016 – och gett en 400 procentig avkastningsökning de senaste fem åren, vilket är drygt dubbelt så mycket som jämförelseindex.
Carl Armfelt tror att han och Erik Sprinchorn varit ”duktiga på att hitta bra bolag med världsledande produkter inom medicinteknik”. De har också lyckats att hitta vassa företag som säljer B2B-mjukvara ”som är omöjligt eller åtminstone svårt för företag” att snabbt byta ut.
– Medicinteknik, mjukvara till företag men även dataspel som är en stor del av portföljen är relativt ocyklisk. Även vid en ekonomisk nedgång kommer till exempel många bolagsinnehavens produkter fortfarande använda på sjukhus och i vården, säger Carl Armfelt.
De satsar generellt på små innovativa bolag med stabil slutmarknad som bättre tål tillfällig börsoro.
– Men det är inte på något sätt lätt att förvalta en techfond. När det uppstår volatilitet i marknaden så blir det tufft för oss också. Något vi lärt oss är att det är att man måste ha en stor kassa och rejäla säkerhetsmarginaler i portföljen.
De har hittills i år också använd börsnedgångar, exempelvis det ganska kraftiga raset i början av februari, till att hitta nya spännande bolag.
– Största risken just nu är inflationsoro. Då kommer snabbväxande bolag att drabbas hårdare i det kortare perspektivet. Då måste man försöka vara långsiktig, ha självförtroende och tro på de bolag som har en bra affärsmodell, säger Carl Armfelt.
Hur tänker du när du väljer bolag?
– Det viktigaste för oss är att hitta bolag med bra produkter. Jag tror att ska man investera i små teknikbolag kan man inte sitta på kontoret och komma med genialiska idéer, utan man måste ut i fältet och träffa bolag och entreprenör och snacka med smarta investerare.
– Man måste också vara väldigt nyfiken och hitta en bra balans mellan att investera i företag som har bevisad historik. Men även våga investera i nya bolag, eftersom innovation till sin natur är föränderligt. Man får inte vara för statisk som förvaltare.
– Den eviga utmaningen är de hetaste bolagen som alltid har de högsta värderingarna. Då blir det viktigaste att försöka hitta de mindre mer oupptäckta bolagen.
En tydlig röd linje genom hela portföljen med kategorivinnare är också viktigt, enligt förvaltarna. Carl Armfelt och Erik Sprinchorn föredrar små teknikbolag som är världsledande inom en liten nisch. De nobbar helt konglomerat som är halvbra över ett bredare spektrum.
Fonden har inte tagit några positioner i techjättar som Apple och Facebook.
– Många av bolagen vi investerat har störst marknadsandel i världen på sin lilla nisch. Följden av det blir att det finns alltid att ett av dem går extremt dålig. Men kan du bygga en portfölj med ett 30-tal små världsledande nischaktörer får du portfölj som kan presentera väldigt väl över tid, menar Carl Armfelt.
Vad är styrkan med det ur ett techperspektiv?
– Att folk underskattar den dynamiska effekten i digitaliseringen. Norden som geografi kommer att bli en nettovinnare av den teknikutveckling som sker. Det finns ett stort antal digitala kluster i regionen som är duktiga på medicinteknik, globala konsumenttjänster. Det finns också många bra SAAS-bolag (mjukvara som tjänst). Samt ett starkt kluster av dataspelsutvecklare.
Fortsatt framgång förutsätter dock att ”vi kämpar för att behålla våra bästa bolag här”, enligt Carl Armfelt. Vi måste även värna om ekosystemet om se till att entreprenörer stannar kvar här för att få fram fler kategorivinnare, menar han. Det gäller att vara proaktiv då många utländska bolag står i kö för att få köpa nordiska techaktörer, säger Carl Armfelt.
Är det något han aktar sig för när det kommer till tech är det fenomen och ”buzzwords” som många tenderar att inte gräva tillräckligt djupt i.
– Nu finns det till exempel en stor hype kring AI och robotik och det är svårt att göra sådana generella trendinvesteringar. Folk investerar inte i en produkt, utan i ett fenomen, men fenomen bygger inte aktieägarvärden.
Finns det bolag du ångrar att du investerat i?
– Ja, flera. Men jag vill inte peka ut något specikt bolag för jag tycker inte att det är så juste. Samtidigt måste man som förvaltare hela tiden våga göra fel. Men det är alltid lättare att tackla om positionen är liten.
Nobelprisad forskning har visat att förvaltare lätt drabbas av flockbeteende och investerar i heta aktier. Carl Armfelt håller med om det.
– Det viktigaste är att göra jobbet själv. Det går inte att sitta på kontoret och prata med någon analytiker som är eld och lågor över något bolag som ska till börsen. Istället måste man vara ute och träffa bolag och entreprenörer. Då har du en god möjlighet att hitta bolag som inte andra hittar, säger han.
Forskning har också visat att förvaltare även tenderar att tro på ”jackpot-vinster” med snabb och hög avkastning på investeringar.
– Det viktigaste är att varje dag du kommer till jobbet så måste du dels tro på det du gör, men samtidigt alltid ifrågasätta det du gör. Man måste vara offensiv och ödmjuk på samma gång.
En del menar att det är bättre att låta robotar sköta fondförvaltningen för att kringgå den mänskliga faktorn. Senaste två åren har det vuxit fram AI-nischade fintechbolag som erbjuder så kallad robotrådgivning i både fonder och aktier. Men Carl Armfelt är skeptisk. Dagens AI-förvaltare är ganska primitiva.
– Det finns de som kan göra arbitrage och allokering hit och dit. Men de duktigaste investerarna är än så länge människor. Det går inte ge en robot i uppdrag att investera i små nischade techbolag. Men den kan däremot säkert investera i stor välkända amerikanska bolag. Men det är inte så intressant. Låt mig här också citera Elon Musk: ”Humans are underrated”.
Samtidigt utvecklas ny teknik exponentiellt i rasande fart. Googles utvecklingschef, uppfinnaren och futurologen Ray Kurzweil som brukar pekas ut som en av vår tids största tänkare menar att det under 2000-talets första sekel kommer att ske en 20 000-årig utveckling vad gäller ny teknik. Carl Armfelt medger att det går extremt snabbt, men anser att det är hopplöst att spekulera om framtiden.
– Hur man än vänder och vrider på det blir det en science fiction-novell. Men ska man säga något konkret så investerar jag hellre i en fond förvaltad av en cyborg (en organism som består av både biologisk vävnad och syntetiska/digitala delar) än en fond förvaltad av en renodlad robot.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.