Samtliga Rysslandsfonder och en handfull Östeuropafonder har nu pausats för handel på grund av oron på Moskvabörsen.
"Det är av omsorg om spararnas lika rätt"
Mest läst i kategorin
– Det handlar ju inte om illvilja från fondbolagen, utan det är en skyldighet fondbolagen har. Kan man inte värdera, så kan man inte tillåta att någon får sälja. Eller tvärtom, säger Fredrik Nordström, vd för Fondbolagens förening till Realtid.
Han betonar också att den korrekta benämningen är att man senarelägger handeln.
Hur länge kommer det att vara så här?
–Åtminstone så länge som börsen i Moskva är stängd, men det finns också praktiska anledningar att avvakta en återstart, som till exempel det här med att ryska centralbanken har lagt in ett förbud mot utländska investerare som inte får avyttra ryska värdepapper.
När ett fondbolag senarelägger handel i fonder måste man också anmäla det till Finansinspektionen.
– Det här läget är ju ett problem både för sparare och för fondbolagen som måste administrera det här. Men senareläggning av handel i fondandelar är av omsorg av spararnas lika rätt, säger Fredrik Nordström.
Den ryska aktiemarknaden är inte jättestor i en internationell jämförelse. I indexet MCI World finns Rysslandsfonder inte med och i indexet MSCI All Countries har Rysslandsfonder en väldigt liten vikt, endast 0,38 procent och det var innan börsen stängde
Svenska fondsparare hade totalt 15,4 miljarder i Rysslandsfonder den sista januari i år. Det motsvarar cirka 0,4 procent av spararnas hela innehav av aktiefonder. Därutöver hade spararna ytterligare 8,8 miljarder placerade i lite bredare Östeuropafonder vilket motsvarar 0,2 procent av totala innehavet i aktiefonder.
– Det är en liten del, men ändå en minskning jämfört med 2014, då 0,6 procent av spararnas totala sparande i aktiefonder var placerade i ryska aktiefonder.
Är det någon annan fondnisch som man tydligt kan se har ökat i stället?
–Nej, det går inte att se, men globalfonder har tagit en större andel, rent generellt.
Just nu jobar föreningen med att förklara varför fonder stänger och att det är en lagstiftad skyldighet för att skydda spararna. Föreningen för också en dialog med Finansinspektionen för att dela information om utvecklingen och stöttar medlemmarna med de frågor som fondbolagen måste hantera. Under det senaste halvåret har cybersäkerhetsfrågor blivit allt mer aktuella och Fondbolagens förening har bildat en arbetsgrupp för IT-relaterade säkerhetsfrågor och deltar sedan i januari i Myndigheten för samhällsberedskaps forum för informationssäkerhetsfrågor, FIDI-finans.