Enligt Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank, råder inte någon börsbubbla. Tvärtom är en ytterligare uppgång att vänta – men se upp för Fed och det amerikanska presidentvalet.
”Den starkaste återhämtningen någonsin”
Mest läst i kategorin
Erik Penser Bank ser ett mycket starkt läge på börsen framför sig i höst. Jonas Thulin har gått igenom tusentals dataserier den senaste veckan och har hittat många intressanta trender.
– Det är ruskigt spännande. Vi ser den starkaste återhämtningen någonsin efter en bear market. Jag inbillar mig att många fortfarande har missat det.
Enligt Jonas Thulin är diskussionen om återhämtningen efter coroankrisen i form av V, W, U eller L överspelad. Han är förvånad över att så många fortfarande pratar i de termerna.
– Vi har haft ett V. Det intressanta är vad som händer sedan. Marknaden har nästan helt lämnat corona-oron. Nu är fokus på Fed.
Starkt uppåtgående siffror i USA kring hushållens konsumtion, detaljhandelns utveckling med mera tyder på att den amerikanska centralbanken Fed måste agera på ett annat sätt än hittills under 2021.
– De måste börja ta bort stödåtgärder samtidigt som statsskulden är hög. Vi tror därför att det händer saker i räntemarknaden, räntan är för låg, säger Jonas Thulin.
Erik Penser Bank har redan agerat och satsat på att långa räntor bör gå upp mer än korta.
När man tittar på vad de amerikanska storbolagen säger om vinstutvecklingen, representerat av S&P 500-index, råder en stor diskrepans mot vad den samlade analytikerkåren ser framför sig.
– Det är den högsta spread som någonsin har uppmätts, historiken är på 20 år. Bolagen har aldrig varit så här positiva. Att en massa analytiker inte är med på tåget innebär att deras kunder inte heller är det.
Därför bör analytikerna snart komma med köprekommendationer vilket ytterligare driver upp börsen. Enligt Jonas Thulin är det helt rimligt och inte ett tecken på en bubbla som många andra bedömare tror.
– Vi tycker att aktiemarknaden går i en perfekt harmoni med makroutvecklingen. När vi tittar på faktorer som vinstutveckling, flöden, och företagens egna utsagor ger allt stöd för börsen. Jag tycker mig inte se något spekulativt.
Så om jag har 300 000 kronor att investera bör jag sätta dem på börsen?
– Jag skulle absolut gå in. Men jag skulle vara extremt försiktig i hur jag skulle välja region och sektorer med mera. Vi använder inte breda exponeringar själva längre utan går in smalt.
Exempel är biotech, cloud computing, solenergi och vindbolag.
– Teknikfonder är att föredra, säger Jonas Thulin.
Erik Penser Bank är extra försiktig gentemot Europa som släpar efter ordentligt mot USA och Asien. Storbritannien är fortfarande ett stort frågetecken som än så länge inte har dykt upp som en slagkraftig strategi.
– Den region som har hottat upp sig är länder i Asien som drar nytta av Kinas enorma återupphämtning. Exempelvis Korea.
Erik Penser Bank har trots allt köpt på sig lite mer än tidigare inom Europa, delvis på grund av ECB:s stödpaket.
– Vi har köpt inom sektorer som IT och cyber security, men inte industribolag i Tyskland om jag säger så.
Under sommaren har Erik Penser Bank slagit världsindex med 5 procent och Jonas Thulin hävdar att det fortsatt finns mycket att hämta om man är försiktig.
Förutom hur Fed ska agera framåt är det stora orosmomentet det amerikanska presidentvalet i höst, som kan skapa större volatilitet på marknaden. Erik Penser Bank har också positionerat om sig från en Trump-seger till de sektorer som gynnas av att Joe Biden vinner. Särskilt handlar det om omställningen till grön energi.
– Det är så klart oroande om vicepresidentkandidaten Kamela Harris driver igenom sina tidigare skatteidéer. Det skulle börsen kortsiktigt inte gilla.
Hur ser ni på Sverige?
– Sverige ligger i en egen låda. Vi gillar en home bias mot Sverige i allokeringen för att undvika stora valutaslag.
På måndag ska Jonas Thulin presentera sin färdiga analys för bankens kunder och han utlovar bland annat åtta intressanta grafer.