Realtid

Den nordiska fastighetssåpan fortsätter

Lindvall Balder
Per Lindvall, krönikör, Realtid. Foto (montage): realtid, Drahomir Posteby via Unsplash
Per Lindvall
Uppdaterad: 07 dec. 2020Publicerad: 07 dec. 2020

Avsnitt 4. Budstriden runt den norska fastighetsbolaget Entra fick en ny kryddning när Balder köpt på sig 5 procent av aktierna. Aktieköpet är en liten fingervisning till de andra svenska uppvaktarna SBB och Castellum att de måste höja insatsen eller backa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Erik Selins Balder pekades redan i höstas, tillsammans med Castellum, ut som en av de svenska aktörer som höll på att uppvakta det tidigare helstatliga norska fastighetsbolaget Entra. Balder förnekade det då och nu förnekar de att deras köp av 5 procent av aktierna i Entra skulle vara ett första steg mot att lägga ett bud på bolaget. ”Det är en rent finansiell placering”, som Erik Selin förklarat.

Men begreppet finansiell placering är naturligtvis tänjbart. Det mesta, i princip allt, i fastighetsbranschen är finansiella placeringar, så och de återstående 95 procenten av aktierna i Entra. Därmed inte sagt att det är sannolikt att Balder kommer att kasta sig in i budstriden om bolaget. Prisnivån är redan högt uppskruvad och Castellum har ju redan köpt på sig norska statens 8,24 procent av aktierna och har därmed också ett visst grepp om bolaget.  Samtidigt ska man med det som har hänt i de tidigare avsnitten i denna såpa inte utgå från att något av det som sagts eller sägs är gjutet i betong, för då vore det ju ingen såpa.

Men Balders inhopp gör det högst osannolikt att något av de liggande buden från SBB och Castellum går igenom. SBB:s bud är på 165 norska kronor, varav  kontantdel på 115,5 kronor och resten nytryckta aktier i SBB. Castellums bud var ursprungligen värt 170,86 norska kronor, med en kontantdel på 26,58 kronor medan resten utgörs av Castellumaktier. Men Castellum gjorde sedan en så kallad värderingspiruett, där de menade att budet egentligen var värt 185 norska kronor, efter att de hade upptäckt så kallade ”synergier” på 300 miljoner kronor.

Synergier inom fastighetsbranschen ska dock tas med en nypa salt. De är oftast små till obefintliga, i synnerhet om man som i Castellums fall köper in sig på en helt ny marknad.

Samtidigt är det inte helt givet att Balder lyckas stressa fram en höjning av budet. Castellums aktiekurs har redan backat efter första budet, vilket gör utrymmet för ytterligare höjningar begränsat. Och SBB:s balansräkning är redan så pass välstretchad att den nog inte tål så mycket mera höjningar. 

Men osvuret är bäst.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS