Realtid

"Den etiska koden behöver ses över då och då"

Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 27 jan. 2017Publicerad: 27 jan. 2017

Carin Rytoft Drangel, chefsrevisor på Revisorsnämnden, menar att revisionskvaliteten i Sverige överlag är god och att förtroendet för revisionsbranschen är högt i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

The International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) håller på att ta fram en uppdaterad etikkod för god revisorssed.

Översynen syftar till att etikkoden ska bli mer bergriplig och mer användarvänlig, för att kunna genomföras globalt. Strukturen görs om och en del nytt innehåll tillkommer.

– Förtroendet för revisionsbranschen bygger mycket på att det finns en etisk kod som ligger till grund för revisorernas arbete. IESBA-koden utgör en väsentlig del av den yrkesetiska koden som gäller för god revisorssed i Sverige. De ”affärer” som vi då och då läser om i tidningarna utmanar tilltron till revisorernas arbete och medför också att den etiska koden behöver ses över då och då för att vara fortsatt relevant, säger Carin Rytoft Drangel till Realtid.se.

Hur upplever du att förtroendet är för revisionsbranschen?

– Utifrån RN:s disciplinärenden kan vi notera att antalet disciplinära åtgärder berör en mycket liten del av den totala revisorskåren – cirka 1,1 procent 2015. Procenten, som ligger på ungefär samma nivå år från år, kan inte leda till annan slutsats än att revisionskvaliteten i Sverige överlag är god och att förtroendet för revisionsbranschen är högt i Sverige.

Koden kommer i december i år.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Miriam Istner-Byman
Miriam Istner-Byman
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]