Carin Rytoft Drangel, chefsrevisor på Revisorsnämnden, menar att revisionskvaliteten i Sverige överlag är god och att förtroendet för revisionsbranschen är högt i Sverige.
"Den etiska koden behöver ses över då och då"
Mest läst i kategorin
The International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) håller på att ta fram en uppdaterad etikkod för god revisorssed.
Översynen syftar till att etikkoden ska bli mer bergriplig och mer användarvänlig, för att kunna genomföras globalt. Strukturen görs om och en del nytt innehåll tillkommer.
– Förtroendet för revisionsbranschen bygger mycket på att det finns en etisk kod som ligger till grund för revisorernas arbete. IESBA-koden utgör en väsentlig del av den yrkesetiska koden som gäller för god revisorssed i Sverige. De ”affärer” som vi då och då läser om i tidningarna utmanar tilltron till revisorernas arbete och medför också att den etiska koden behöver ses över då och då för att vara fortsatt relevant, säger Carin Rytoft Drangel till Realtid.se.
Hur upplever du att förtroendet är för revisionsbranschen?
– Utifrån RN:s disciplinärenden kan vi notera att antalet disciplinära åtgärder berör en mycket liten del av den totala revisorskåren – cirka 1,1 procent 2015. Procenten, som ligger på ungefär samma nivå år från år, kan inte leda till annan slutsats än att revisionskvaliteten i Sverige överlag är god och att förtroendet för revisionsbranschen är högt i Sverige.
Koden kommer i december i år.