Danska Revisionsrådet har bötfällt två revisorer från Deloitte med 100000 danska kronor vardera för sitt arbete med det tidigare Altorbolaget OW Bunkers redovisning före noteringen 2014.
Deloitterevisorer får böter för ansvar i OW Bunker-konkursen
OW Bunker gick i konkurs i slutet av 2014, kort tid efter att Altor och Carnegie börsnoterat bolaget.
Ett våldsamt risktagande drev på kort tid företaget till ruinens brant. I Danmark har det varit en extremt infekterad historia, där bland andra Altor och Carnegie dragit på sig enormt mycket kritik och mångmiljonstämningar.
Det stod tidigt klart att vd Lars Möller kraftigt överskred bolagets regler. Hans försvarsadvokater hävdade att OW Bunkers högsta ledning visste att kreditgränserna överskreds dramatiskt, och att dessa därför bar ansvaret. Enligt försvaret kom bolagets högsta ledning under stark press att visa tillväxt i både omsättning och resultat först under Altors ägande, och därefter när bolaget väl var börsnoterat.
Ledningen valde därför att acceptera den höga risken, och när det gick snett blev Lars Möller syndabock.
Redan i december 2014, månaden efter att det nynoterade OW Bunker gick i konkurs, började ett antal danska investerare granska konkursen för att hitta de juridiskt ansvariga. Det resulterade i en stämning av bland andra Altor och Carnegie på totalt motsvarande över 1 miljard svenska kronor.
Tingsrätten i jylländska Ålborg dömde i maj 2018 Lars Möller till ett och ett halvt års fängelse. Den 44-årige ex-direktören hade i sin egenskap av chef för OW Bunkers dotterbolag i Singapore en huvudroll när kreditramarna sprängdes, och en kund som inte klarade av sina betalningar var en stor orsak till att hela OW Bunker gick i konkurs kort tid efter att bolaget börsnoterades.
De tidigare ägarna från riskkapitalfonden Altor samt företagets ledning och revisorer är ändå idag huvudpersoner i flera olika ersättningsärenden inför de danska domstolarna.
I april 2015 bekräftade Deloitte att revisionsfirman hade träffat företrädare för konkursboet som granskade revisionsarbetet ända tillbaka till 2011.
Det var advokaten Søren Halling-Overgaard som hade fått konkursboets uppdrag att utreda ansvarsfrågorna kring konkursen. Tillsammans med EY granskade han bland annat revisionen i OW Bunker. Deloitte hade under alla år lämnat rena revisionsberättelser.
Deloitte anser nu att man på alla viktiga punkter avseende revisionen av OW Bunkers koncernredovisning för 2013 har blivit frikända.
– Vi är mycket nöjda med att Revisionsrådet avvisar den del av kritiken som gäller huruvida OW Bunkers koncernredovisning för 2013 var korrekt, skriver nordiska chefen för Deloitte Anders Dons i tillkännagivandet.
Søren Halling-Overgaard, förvaltare i konkursboet, som har anmält ärendet till danska motsvarigheten till Revisorinspektionen och stämt OW Bunker vid Östra högsta domstolen, tror omvänt inte att Deloitte har frikänts. Enligt Børsen bedömer han att Revisionsrådets beslut stödjer konkursboets ärende på ett antal punkter.
OW Bunker var ett av de största företagen i Danmark när det gäller omsättning när det gick i konkurs i november 2014, mindre än åtta månader efter att det delvis hade sålts på börsen av riskkapitalfonden Altor.
Konkursen, som anses vara den kanske största aktiemarknadsskandalen i dansk historia, utlöste stora förluster för aktieägare och fordringsägare och därefter har konkursboet lämnat in en rad krav mot Altor, Deloitte, den tidigare ledningen och flera investeringsbanker.