Mannheimer Swartlings partner André Andersson har utsetts till hedersdoktor vid Stockholms universitet. "Det viktigaste med utnämningen är att den pekar på vikten av samverkan mellan juridisk forskning och det praktiska rättslivet" säger André Andersson till Realtid.
Delägare på MSA blir hedersdoktor
Mest läst i kategorin
André Andersson är ordförande för verksamhetsgrupp Bank och finans på Mannheimer Swartling (MSA). Han är specialiserad inom detta område och arbetar i synnerhet med frågor som rör strukturering och omstrukturering av olika typer av finansiella transaktioner. André Andersson är därutöver byråns Global Relationship Partner och är sedan ett antal år aktivt engagerad i arbetet vid Stockholm Centre for Commercial Law.
André Anderssons utnämning motiveras av att han under många år bidragit till den juridiska fakultetens utveckling och arbete genom stöd till forskningen och undervisningen.
André Andersson kommenterar:
Hur reagerade du när du fick reda på utnämningen?
– Jag blev naturligtvis väldigt glad. Det har varit både roligt och utvecklande att under mer än femton års tid vara engagerad vid den juridiska fakulteten här i Stockholm. Då blir man glad när man får ett kvitto på att ens engagemang varit uppskattat också av fakulteten.
Vad innebär utnämningen för dig som jurist och som person?
– Rent konkret innebär den inte så mycket. Arbetet fortsätter som vanligt, men vid lämpliga tillfällen kan jag kalla mig ”Juris doktor, h.c.”. Jag får också en doktorshatt och en doktorsring. Hatten lär jag inte få så många tillfällen att använda, men ringen tänker jag bära med stolthet, även till vardags. Det viktigaste med utnämningen är att den pekar på vikten av samverkan mellan juridisk forskning och det praktiska rättslivet. Utnämningen kommer att innebära att jag själv med ännu större entusiasm kommer att engagera mig i att utveckla denna samverkan. Förhoppningsvis kommer den också att inspirera andra att göra detsamma.
Hur blev du firad på Mannheimer Swartling?
– Utnämningen blev offentlig den 10 april, även om jag själv vetat om den en tid dessförinnan. På grund av mellankommande påskhelg och en tjänsteresa till Tokyo så har det så här långt inte blivit något firande alls. Promoveringen sker den 29 september, så det egentliga firande bör nog anstå tills den har ägt rum. Eftersom det är en akademisk utnämning är tanken är att vi i första hand ska fira genom att anordna ett internationellt seminarium med efterföljande middag för en mindre grupp av advokater, domare och akademiker. Vi ska då under trevliga former diskutera korsbefruktning mellan juridisk forskning och praktiskt rättsliv.
Varför är det viktigt att en advokatbyrå har en nära koppling till den akademiska världen?
– Jag kan på rak hand komma på åtminstone tre skäl för detta. Juristprogrammet är en yrkesutbildning. Undervisningen ska bedrivas på vetenskaplig grund, eftersom det är en akademisk utbildning, men den ska också vara utformad så att den ger juriststudenterna en bra förberedelse för yrkeslivet. Eftersom advokatyrket är en av de vanligaste karriärvägarna för jurister så innebär det att advokatbranschen i allmänhet har ett ansvar för att engagera sig i grundutbildningen, och som Nordens ledande advokatbyrå är det självklart för oss på Mannheimer Swartling att ta ett särskilt ansvar för detta.
André Andersson fortsätter:
– För att bli en framgångsrik advokat är det viktigt med ett livslångt lärande och att man ser sig själv som delaktig i utvecklingen av juridiken i Sverige. Jag tror därför att en löpande kontakt med den akademiska världen ger oss advokater en annan, och bättre, syn på vår yrkesroll och på hur vi bedriver och utvecklar vår verksamhet. Detta är en kulturell fråga och gör att vi på Mannheimer Swartling uppmuntrar ett brett akademiskt engagemang bland byråns medarbetare.
Det tredje skälet som André Andersson anför är att advokater är beroende av att det bedrivs relevant juridisk forskning.
– Det är genom forskningen som vi får verktyg att arbeta med och svar på de frågor som våra klienter ställer till oss. I en dialog mellan praktiker och forskare så kan praktikerna bidra med aktuella frågeställningar och forskarna med ny doktrin.
André Andersson passar också på att ge en stor eloge till den juridiska fakulteten i Stockholm.
– Trots att jag är gammal lundastudent vill jag i detta sammanhang ge den juridiska fakulteten i Stockholm en stor eloge för det goda samarbetet med det praktiska rättslivet. Jag skulle då särskilt vilja framhålla Stockholm Centre for Commercial Law, där jag för övrigt sitter med i styrelsen. Det är en alldeles unik plattform för forskningssamverkan mellan akademiker, advokater och bolagsjurister, som är en del av den juridiska fakulteten. Genom åren har jag träffat ett stort antal utländska akademiker och advokater som varit både imponerade av och avundsjuka på denna verksamhet.
André har en juris kandidat och en ekonomexamen från Lunds universitet (1986). Han började, efter ytterligare studier i Oxford, sin karriär 1987 som biträdande jurist på Carl Swartling Advokatbyrå och fortsatte efter fusionen på Mannheimer Swartling, där han blev partner 1994. Han tilldelades 2011 Chambers European Award for Outstanding Contribution to the Legal Profession.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.