Jobbar till vardags inom bank och IT.
De står bakom Restaurangpodden
Mest läst i kategorin
Restaurangpodden är Sveriges första podcast som recenserar restauranger. Den startades av Norrköpingstjejerna Josephine Palm, som kanske är mest känd från Hela Sverige Bakar, och Therese Litzén som jobbar inom mediebranschen. Både har heltidsjobb inom stora företag till vardags, Therese på en av Nordens största banker och Josephine på ett av Sveriges största IT- och consultingföretag.
Varje vecka släpper de ett nytt avsnitt av Restaurangpodden, med olika teman, via Acast. Hittills har de recenserat bland annat tapas, nytt och fräscht, kött och Afternoon tea med flera. I varje avsnitt recenserar de tre till fyra restauranger i Stockholm blandat med specialavsnitt där de åker till andra länder och städer.
Hur kom ni på idén att göra en restaurangpodd?
Therese: "Vi var i New York där vi satt på en restaurang och spånade, som vi alltid gör när vi ses. Två själar med många idéer. Jag var helt inne på poddar vid den tidpunken, det ingår i mitt jobb och Josephine var som alltid insnöad på olika matidéer. Med två expertkunskaper tänkte vi att vi kunde göra något bra. Det var det tydligen fler som tyckte."
Hur många gånger i veckan går ni ut och äter?
Josephine: "Hur många dagar är det på en vecka? En dålig vecka fem gånger en bra vecka sju. Om man nu kan säga att det är bra att äta ute så många gånger. För lyssnarna är det ju självklart kanon! Men jag lagar gärna mat hemma också, det är kontrasten som är kul."
Therese: "Jag är inte ute riktigt lika mycket som Josephine men det blir klart minst tre gånger i veckan. Gemensamt är dock att vi alltid uppskattar en god måltid och då gärna tillsammans."
Vem av er är mest hård mot restaurangerna?
Josephine: "Det beror lite på. Jag är nog den som kan vara petig med maten eftersom jag själv lagar så mycket mat och är så otroligt intresserad. Therese är definitivt den som går igång på servisen. Är servicen inte bra går hon i taket. Något som dock är viktigt att belysa är att vi inte är ute efter att såga restaurangerna, vi är ju faktiskt där för att hjälpa dem och ge konstruktiv feedback på sådant som de med små medel ska kunna ändra på. Dessutom vill vi ju hjälpa lyssnaren att hitta bra ställen, inte peka på vilka ställen de ska undvika."
Vad är det bästa med att ha en restaurangpodd?
Therese: "Det absolut bästa är att få göra något som man brinner för och att se hur det hela tiden utvecklas. Vi startade i November 2015 och redan har den spridit sig med lavinfart till restauranger, foodies och glada restaurangbesökare. Det är också otroligt roligt att jag och Josephine får göra det här ihop, vi känner varandra sedan barnsben och nu har vi ett företag som vi driver ihop. Trodde vi nog inte när vi gick i femte klass och precis hade börjat sminka oss. "
Josephine, kan du inte avslöja något om Therese?
"Oj, vad svårt! Therese har så många bra sidor men främst är hon väldigt professionell och ärlig. Jag kan alltid fråga henne om råd och få ett ärligt svar, det är det få personer som kan utan att slingra sig runt svaret om det är negativ feedback. Och så är hon nog den mest positiva människa jag känner. Man blir glad och peppad av att umgås med henne."
Therese, kan du avslöja något om Josephine?
Therese: "Hon är en superwoman och jag undrar alltid hur många timmar hon har på dygnet? Även fast hon har ett heltidsjobb och sina bolag hinner vi alltid ses och göra roliga saker."
Vad är nästa steg med Restaurangpodden?
"Nästa steg med podden är att vi ska fortsätta växa, vi vill ju såklart inte att den här ska stanna inom Stockholm. Vi vill fortsätta att inspirera andra när det gäller restaurangbesöken och våga testa nytt. Vem vet om om vi kanske tar oss utanför Sveriges gränser lite mer?"
Restaurangpodden kan du lyssna på varje helg på Realtid.se samt i Itunes och Acast.