Realtid

Därför var 120-miljoners- kuppen möjlig

administrator
administrator
Uppdaterad: 23 sep. 2010Publicerad: 23 sep. 2010

Ett tjugotal personer arbetar på Nyföretagarsektion 1 hos Skatteverket i Stockholm. De har flyttat till Magnus Ladulåsgatan, men chocken efter miljonbedrägerierna i Skatteskrapan på Götgatan sitter i.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Där försvann 120 miljoner kronor när en handläggare godkände manipulerade fakturor. Handläggaren, som just nu är på väg till tingsrätten, skyller på en kollega.

Nu visar det sig att precis innan miljonerna började rulla hade Skatteverket upptäckt snarlika bedrägerier i mindre skala. Den utpekade kollegan stängdes av i väntan på polisutredning.

Några andra åtgärder vidtog aldrig myndighetens ledning, men en kontorsområdeschef informerade de andra handläggarna på Nyföretagarsektion 7 att hädanefter skulle man hålla koll på vem som godkände de andras utbetalningar.

Skatteverket hittade aldrig de fakturor som låg till grund för de falska momsdeklarationerna.

– Det fanns inga fakturor eller andra underlag som kunde återfinnas i våra arkiv, säger Skatteverkets internutredare Göte Haraldsson.

Den avstängde handläggaren sjukskrev sig i slutet av mars 2004. I maj började miljonerna rulla.

Samma faktura dök upp igen och igen med högre och högre belopp.

Ett år senare hade polisen hunnit ikapp och häktade den sjukskrivne handläggaren. Han släpptes efter ett par veckor, träffade sin arbetsgivare och sa upp sig.

ANNONS

Sedan dess är han försvunnen.

Men han friades av tingsrätten i sin frånvaro. Därmed var saken klar. Skatteverket släppte frågan.

Ingen märkte att en kollega i samma momsgrupp fortsatt fuska. Nu låg han lågt i ett par år.

Hösten 2008 fick så Skatteverkets internutredningsfunktion ett tips om att handläggaren hade ”kontakter inom den grovt organiserade brottsligheten”. Det visar sig att den regionala säkerhetsorganisationen fått varningar redan 2006.

Skatteverket kunde inte styrka något och handläggaren kunde fortsätta som vanligt.

I slutet av 2008 kommer handläggaren igång igen. Nu är det små belopp i ett bolag som företräds av vad som verkar vara en kriminellt belastad målvakt. Ingen upptäcker fusket. Kusten är klar.

Handläggaren växlar upp. Under våren 2009 ordnar han 10 miljoner kronor till ett nybildat bolag utan verksamhet.

När han sätter igång igen på hösten fattar en kollega misstankar. Det ingår visserligen inte i arbetsuppgifterna att ifrågasätta varandra, men beloppen är inte rimliga.

ANNONS

Efter två månader får Ekobrottsmyndigheten veta vad som hänt. Först efter ytterligare en månad kan Skatteverket visa att handläggaren gjort något otillåtet med avsikt.

– Det var ju ingen som misstänkte honom. Han hade varit anställd så länge. Det var en lite tyst och blygsam person, säger Göte Haraldsson.

– Alla blev lite förvånade att det var han som var redskapet för organiserade kriminella personer på utsidan.

Nu får Skatteverkets säkerhetschef veta att handläggaren är misstänkt.

Göte Haraldsson vill inte gå in på vad säkerhetschefen vetat om ”den grovt organiserade brottsligheten” som handläggaren haft kontakt med .

– Jag misstänker bara att de som lurat staten på 120 miljoner kronor i moms-pengar och öppnat bolag som enbart haft i syfte att plundra staten på pengar rimligen måste haft kopplingar till avancerad organiserad brottslighet, säger han.

– Jag kan inte säga vilka kopplingar det är. Det borde Ekobrottsmyndigheten säga.

– Min känsla är att detta kunde man inte förutse eller spåra upp i förväg. Det fanns inga sådana signaler. Handläggaren hade haft hyggliga jobb och bra referenser. Det fanns inget som indikerade att han kunde vara en säkerhetsrisk.

ANNONS

– Hur det sedan uppstått har vi inte forskat i.

Skatteverket fick en ny generaldirektör i februari i år. Nu får Göte Haraldsson i uppdrag att utreda fusket. Utredningen visar att myndigheten känt till handläggarens utsatta situation i åtminstone ett år innan fusket upptäcktes.

Elva utredare har lagt tusentals timmar på att gå igenom papper och utbetalningar i jakt på mer fusk.

Utredarna har letat men har inte hittat några som helst kopplingar mellan utbetalningarna i de olika fallen. De har också pratat med alla berörda chefer som finns eller har funnits kring den åtalade handläggaren.

Men de har inte upptäckt någon som helst koppling till andra oegentligheter.

Nu är det upp till åklagaren. Skatteverket har tittat på så många ärenden man mäktat med utan att få napp, och tänker inte utreda personerna bakom fusket vidare.

Där fanns en processförare med drogproblem som sa upp sig. Det var Stefan Köhler som Realtid.se har skrivit om tidigare.

– Jag vet att man från media velat göra den kopplingen, men han sysslade inte med moms, säger Göte Haraldsson.

ANNONS

– Han förekom i utkanten av min utredning. Vi ser ingen koppling.

Där fanns en handläggare som dömdes till fängelse för att ha hjälpt mäklare att sälja hyresrätter.

Göte Haraldsson har aldrig hört talas om det.

Att dessa medarbetare liksom flera företagare bodde hos eller nära varandra i Hagalund i Solna när momsfusket började är inte relevant enligt Skatteverket.

– Att de bott på samma ställe kan man inte belasta dem för, säger Göte Haraldsson.

Göte Haraldsson understryker att det är många företag som löpande begär tillbaka momsen på allt de köpt. Och det måste gå undan, annars får företagarna svårt att betala för sig och tvingas i konkurs.

– Skatteverket betalar ut 189 miljarder kronor varje år på 1,2 miljoner så kallade negativa momsdeklarationer. Vi har dessutom krav på oss att det ska gå ”skyndsamt”. Normalt har vi 14 dagar på oss.

– Det här gör att det finns alltid risker att något kan slinka emellan. Det är väldigt beklagligt, men det är en stor hantering. 120 miljoner kronor är bara 0,01 procent.

ANNONS

Det motsvarar fyra helikopterrån?

– Ja, men risken att något kan slinka emellan går inte att helt eliminera.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS