Realtid

Därför svänger krypto så kraftigt just nu: ”Likvideringskaskad”

Christian Ander
Anders Frick
Uppdaterad: 08 dec. 2021Publicerad: 08 dec. 2021

På mindre än en månad har Bitcoin tappat omkring 25 procent i värde – men nedgången kan bli ännu större. Samtidigt sneglar många på kryptoalternativet Ethereum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av november var en Bitcoin värd nästan 600.000 kronor, men idag är samma Bitcoin bara värd omkring 450.000 kronor. Christian Ander, grundare av blockkedjebolaget Goobit förklarar varför det svänger så kraftigt just nu och vilka stabilare alternativ som finns på kryptomarknaden.

– Det har varit en kraftig uppgång sedan i somras när Bitcoin stod i ungefär 270.000 kronor. En korrektion på 40 procent är inte helt ovanlig utan snarare väntad. Om man tittar på historiska bullruns i krypto under åren 2017 och 2013 kan man se regelbundna sättningar mellan 30-40 procent under den snabba uppåtgående fasen, säger Christian Ander till Realtid.

Han grundade Bitcoinmäklaren BTCX år 2012 och är idag ordförande för Goobit Group, där Erika Eliasson nyligen tog över som vd.

Varför svänger Bitcoinkursen så kraftigt – och snabbt?

– Den här gången är det många som har spekulerat med hävstångseffekt att Bitcoin skulle gå upp, och när kursen bröt ner blev investerare tvångslikviderade. Det betyder att deras Bitcoin säljs på marknaden vilket trycker ner kursen ytterligare. Det gör i sin tur att ännu fler investerare med hävstång tvångslikvideras. Detta kallas för en likvideringskaskad och sker mycket snabbt, säger Christian Ander.

Samtidigt vet kryptotraders att just detta fenomen även skapar ett köpläge.

– Samma sekund som likvideringarna slutar lägger sig alla på köpknappen samtidigt för att få ta del av underpriset som uppstår under en likvideringskaskad, säger han.

Christian Ander har varit med länge i kryptosvängen och är, volatiliteten till trots, väldigt positivt inställd till kryptovalutor som investeringsobjekt.

ANNONS

– Bitcoin är den gamla trotjänaren och traditionellt den trygga och mer stabila kryptovalutan som många går till när kursen går ner. Det gör samtidigt att när kursen går upp så hoppar investerare till andra mer osäkra investeringar som rusar snabbare uppåt. Det som är intressant nu är att Ethereum också har fått status som en tryggare och mer stabil kryptovaluta och tävlar om att bli the ”money of internet”, säger han.

Vad ska man som vanlig investerare särskilt tänka på när det gäller kryptoinvesteringar?

– Jag vill inte ge någon specifik rådgivning, men Bitcoin är i särklass den mest intressanta investeringsmöjligheten vi har idag. Ett fundamentalt teknikskifte som möjliggör en global digital finansiell infrastruktur bortom vad länder, företag och finansmarknader kan erbjuda. Att inte delta i detta är en enormt stor risk, högre än den risken investeraren kan förlora om det skulle misslyckas. Det som vanliga investerare ska tänka på är att börja och därmed ta det första och absolut viktigaste steget. Om det sedan innebär att investeraren köper en aktie i ett kryptobolag, ett certifikat på börsen eller en kryptovaluta i sig – det spelar ingen större roll idag. Det näst viktigaste är att använda betrodda tjänster och inte luras av bli-rik-snabbt annonser som garanterat gör dom-rika-snabbt, säger Christian Ander.

Läs även Realtids intervju med KTH-studenten Eric Pettersson Ruiz som har kommit på ett sätt att stävja kryptovalutabaserad penningtvätt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]