Vladimir Putin lovade att Europa skulle få mer gas från och med idag – men leveranserna lyser med sin frånvaro. Ett fortsatt gaskrig kommer i slutändan att leda till ökade livsmedelspriser i vår.
Därför ger Putins stoppade gasleveranser dyrare livsmedel
Mest läst i kategorin
Det är ont om gas i Europa. Ryssland levererar bara en femtedel av sina normala nivåer, trots att Rysslands president tidigare har utlovat utökade gasleveranser från och med idag.
Konsekvensen är att naturgasen har blivit väldigt dyr. Naturgas används för att producera ammoniak, som i sin tur används för att producera konstgödsel, som i sin tur används för att producera odlad mat. Som en jämförelse har priset på ammoniak fyrdubblats på ett år, och ingenting talar just nu för att priserna skulle gå ner.
– På grund av Putin kommer alltså priserna att behöva höjas i livsmedelsbutikerna fram i vår, säger Per Everhill, Public Affairs på Tekniska verken i Linköping.
Tekniska verken är en av Nordens största producenter av biogas. Gasen produceras bland annat av matrester, slaktavfall och avloppsslam. Bolaget handlar inte med naturgas, men prisförändringarna påverkar ändå bolagets ekonomi positivt genom ökad efterfrågan på biogas.
– Ja, naturgas är ju en konkurrent och ett komplement till den biogas som vi producerar. Vanligtvis är biogas dyrare än naturgas, men nu har naturgasen för första gången blivit dyrare än biogas, vilket är en intressant twist på marknaden, säger han.
Enligt honom visar händelsekedjan hur vi i Sverige fortfarande är tydligt beroende av fossila bränslen.
– Biogaspriserna kommer att följa med naturgaspriserna uppåt, men det kommer ta ett tag då det ofta handlar om långa leveransavtal. Biogas handlas inte på någon börs med snabba svängningar, men självklart kommer priserna på både biogas och biogödsel efterhand att följa prisutvecklingen på konkurrerande fossila alternativ. Det är sällan som man ser kopplingen mellan Putin och livsmedelspriserna på ICA, men där är vi nu, säger Per Everhill.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.