I spåren av Donald Trumps tullar och efterföljande börskaos har Klarna beslutat att skjuta upp sin planerade börsintroduktion. Det som skulle bli en av årets största svenska börsdebuter på New York-börsen är nu satt på väntläge, enligt flera oberoende källor.
Därför dröjer Klarnas börsnotering – så länge kan pausen bli


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Klarna skjuter enligt källor upp sin börsnotering, efter turbulens på finansmarknaderna orsakad av Donald Trumps tullar och Kinas motåtgärder.
- Investerare och konkurrenter påverkar beslutet – bland annat Sequoia Capital trycker på för en snabb notering, men kursras hos liknande bolag som Affirm gör tajmingen osäker.
- Ekonomisk oro hotar Klarnas affärsmodell – lågkonjunktur och minskad konsumtion kan slå hårt mot företagets ”köp nu, betala senare”-tjänster.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Svenska betaljätten skulle inleda marknadsföringen av sina aktier redan på måndag.
Nu har Klarna tvingats avbryta planerna på grund av den senaste veckans turbulens på finansmarknaderna, skriver Wall Street Journal.
Missa inte: Finansprofilens känga mot Klarnas miljardvärdering. Realtid
Beslutet kommer efter att Dow Jones-indexet rasat och obligationsmarknaden svängt kraftigt i efterdyningarna av Kinas motåtgärder mot Donald Trumps senaste tullchock.
Ytterliga avbrutna IPO-planer
Klarna är inte ensamt om ha fått se sina börsnoteringsdrömmar grusade.
Även biljettmarknadsplatsen StubHub har avbrutit sina IPO-planer.
Företaget hade planerat att lansera sin säljpitch till investerare nästa vecka, men har ställt av oro för att investerare skulle prioritera möten i den rådande marknadsturbulensen.

Uppförsbacke för Klarna inför noteringen
Klarna gör sig redo inför en efterlängtad börsnotering i USA. Samtidigt har det uppstått en brant uppförsbacke mitt i de planerna.
Senaste nytt
Därför väntar Klarna
Enligt källor till Dagens Industri kan Klarnas paus vara i minst 1-2 månader.
Det är främst långvariga storägare, särskilt riskkapitalbolaget Sequoia Capital som varit delägare sedan 2010, som är drivande för att få ut Klarna på börsen så snart som möjligt.
Kursraset för liknande företag visar tydligt varför Klarna väljer att vänta.
Läs även: Klarna i blåsväder – anklagas för skuldfällor inför börsnoteringen. Realtid
Smällen mot konkurrenten
Affirm, en av betaljättens största konkurrenter i USA, har sett sin aktie falla med 46 procent sedan årsskiftet – inklusive ett ras på 15 procent bara under fredagen.
Konkurrentens marknadsvärde har sjunkit till drygt 12 miljarder dollar, vilket är lägre än Klarnas målvärdering för börsnoteringen på 15 miljarder dollar.
Den ekonomiska oron sträcker sig också bortom techsektorn.
Missa inte: Blir värderingen högre av notering i USA? Dagens PS TV
Problematisk lågkonjunktur
De svenska storbankerna har tappat 10-13 procent den senaste veckan. Amerikanska storbanker som Citigroup, Bank of America och JP Morgan Chase har sett sina aktiekurser falla mellan 14 och 19 procent under samma period, enligt DI.
För Klarna, vars kärnprodukt är ”köp nu, betala senare”-tjänster integrerade i nätbutikernas kassor, kan en eventuell lågkonjunktur som följd av handelskonflikten bli särskilt problematisk.
Det vore dåliga nyheter för Klarna, eftersom betaljättens tjänster används oftast i samband med hushållskonsumtion – som brukar sjunka i en lågkonjunktur.

Klarna satsar allt på USA – vill bli nästa Google
Efter 20 år vid rodret siktar Sebastian Siemiatkowski högre än någonsin.
Miljonärsplaner på is
Bland Klarnas investerare finns en rad tunga namn som Sequoia Capital, Abu Dhabis statliga investeringsfond Mubadala Investment och Canada Pension Plan Investment Board.
För många anställda som äger aktier i bolaget innebär förseningen att drömmen om att bli mångmiljonärer skjuts på framtiden.
Missa inte: Därför ratar Erik Selin Klarnas aktie. Dagens PS