Realtid

Därför är tajming allt

Johan Såthe
Olof Ehrs
Uppdaterad: 04 apr. 2020Publicerad: 04 apr. 2020

En radskrivande hemmansägare, USA:s Anders Tegnell och gnället på mainstream-media. Det är något av innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Tajming är avgörande för det mesta här livet. Det gäller inte minst journalistik, för att en text eller intervju ska kännas relevant måste den publiceras i exakt rätt tid, när ämnet i fråga är aktuellt och ”top of mind” för läsarna. För Realtid, som har mindre resurser än många av våra konkurrenter, är det helt avgörande att göra rätt val.

En text från veckan som jag tycker fångar den tid vi befinner oss i nu är krönikör Per Lindvalls krönika om fastighetsbranschens farliga fallhöjd. Bara timmar efter att den publicerats kom nyheten om en att storaffär – värd 8 miljarder kronor – mellan SBB och Nyfosa spruckit. Vi lär få läsa mer om kraschade fastighetsaffärer de kommande veckorna.

Även Torbjörn Isacsons text om tre affärsmän som tagit mycket stora risker; Ole Serneke, Ilija Batlan och Petter Stordalen, kom mycket lägligt i tiden. Det fungerar att ta stora risker tills det inte gör det längre. Kanske har vi kommit till den tidpunkten nu.

Läs Torbjörn Isacsons text om riskerna med snabb tillväxt här:

https://www.realtid.se/enormt-snabb-tillvaxt-under-hog-risk

Läs Per Lindvalls krönika om fastighetsbranschens farliga fallhöjd här:

https://www.realtid.se/kronika/farlig-fallhojd-fastigheter

***

ANNONS

”Kollar man i tidningsdatabasen Retriever så var en radskrivande hemmansägare vid namn Lindvall (undertecknad) den som först försökt göra en svensk koppling av fenomenet”. Det skriver krönikör Per Lindvall när han tar sig an Modern Money Theory. Läs mer nedan:

https://www.realtid.se/kronika/fran-obskyr-teori-till-globalt-realtidstest

***

Krönikör Claes Folkmar analyserade det röriga läget på oljemarknaden.

https://www.realtid.se/kronika/billig-olja-kan-stalla-till-oreda-i-varldsekonomin

***

Tips! Mycket intressant intervju i New York Times podd The Daily med Dr Anthony Fauci, USA:s motsvarighet till Anders Tegnell. Han verkar för övrigt resonera påfallande likt sin svenske kollega. Lyssna här:

https://www.nytimes.com/2020/04/02/podcasts/the-daily/coronavirus-fauci.html

ANNONS

***

Har något någonsin varit mer givet än att statsepidemilogen Anders Tegnell skulle bli inbjuden som gäst till talkshowen Skavlan? Man kan tycka både det ena och det andra om hans råd – men killen står rakryggat fast vid vad han tror på. Och allt fler verkar börja hålla med honom. 

***

Kerstin Hessius-gänget vill ju öppna upp Sverige och vårt näringsliv. Men har de verkligen fattat att Sverige är det land som kanske är mest öppet? Vore det ens möjligt att gå mer mot lockdown-strömmen i övriga världen än vad vi redan gör? Människor kommer inte att börja agera ”normalt” förrän de anser att det är säkert att göra det. Det är inget någon politiker kan bestämma, det är virusspridningen som avgör.

***

Realtids Per Agerman har skrivit mycket intressant om hur det går för Erik Penser Bank och dess framtid i ett par artiklar. Läs mer nedan:

https://www.realtid.se/penser-rapporterar-rekordresultat

https://www.realtid.se/det-har-ar-inte-en-finanskris

ANNONS

***

Det är mycket gnäll på ”media” och främst ”mainstream-media” nu i många finanspoddar. Media anklagas för att vara ”för negativa” genom att hela rapportera om coronakrisen med utvecklingen av antal smittade och antal dödsfall etc. Menar ni kritiker på allvar att medierna borde välja bort att rapportera om dödsfall i covid-19? Jag tror ett sådant agerande vore förödande för samhället. Medierna berättar om vad som händer ur ett konsekvensneutralt perspektiv. Jag tror tvärtom att stor transparens om vad samhället gör för att stoppa covid-19 är enda sättet att få slut på detta elände.

***

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har fått mycket negativ kritik från både etablerade journalister, diverse experter och troll. Hans ”brott” är att han ifrågasätter om Sverige verkligen har valt rätt väg när det gäller att bekämpa coronaviruset. Jag har svårt förstå upprördheten, detta är den allvarligaste kris Sverige haft i modern tid. Då måste det vara tillåtet att tycka olika. Kanske har Peter Wolodarski rätt?

***

Under 90-talet jobbade jag en period på Svenska Dagbladet. En av trevligaste och duktigare personerna jag mötte där var fotografen Tomas Oneborg. Svenska Dagbladets Anders Lindblad skriver här mycket fint om ”Onis”, som nyligen gick bort efter att drabbats av covid-19.

https://www.svd.se/en-stor-del-av-svds-sjal-har-forsvunnit

***

ANNONS

Inte heller denna vecka lyckades jag se Allra-dokumentären på SVT Play. Däremot såg jag den om Amazon, rekommenderas.

***

En liten tröst i coronaeländet: Det är gyllene tider för gubbrock just nu. Både Håkan Hellström och Bob Dylan har släppt briljant ny musik.

***

Har inte sett alla avsnitt, men Unorthodox på Netflix är minst lika bra som alla säger.

***

I söndagens karriärintervju har Olof Ehrs träffat Handelsbanksveteranen Ulrika Boëthius som även är ordförande Finansförbundet. Finns som vanligt att läsa på sajten från och med söndag morgon klockan 08.00.

***

ANNONS

Trevlig helg!

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS