Realtid

"Dansken tittar mer söderut än svensken"

Niklas Karlsson
Niklas Karlsson jobbar på Danske Bank i Köpenhamn.
admin
admin
Uppdaterad: 16 dec. 2016Publicerad: 16 dec. 2016

Niklas Karlsson har bott många år i Köpenhamn och är numera globalt ansvarig för valuta och råvaror på Danske Bank. Stugan som han har i Sverige räcker gott och väl så några planer på att flytta hem igen finns inte.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Karlskronabördige Niklas Karlsson närde tidigt en dröm om att bli valutamäklare, eller penningmäklare som det hette på den tiden. Efter militärtjänst på HMS Carlskrona och avslutade ekonomistudier i Lund fick han jobb som kundhandlare på arbitrageavdelningen vid Handelsbanken i Malmö.

– Något år senare blev jag valutahandlare och kom då i kontakt med andra handlare vid internationella banker. Det gav mig ett sug att arbeta utomlands och på den vägen blev det cirka tre år i Hong Kong och New York som chefshandlare på Handelsbanken.

När han återvände hem fick han arbete som valutachef på banken, men den här gången i Stockholm.

– Jag veckopendlade från Malmö, men efter drygt två år saknade jag familjen väldigt mycket och tog därför ett arbete som chefshandlare för den finansiella elhandeln på Sydkraft Energy Trading. Sedan fick jag ganska omgånde ett erbjudande från Danske Bank om att bli ansvarig för valutahandeln i Köpenhamn. Först pendlade jag från Malmö och sedan flyttade jag över, berättar han.

Berätta vad din nuvarande tjänst innebär.

– Jag är globalt ansvarig för valuta och råvaror vad gäller risk /sales och analys. Det innebär att jag har huvudansvar för FX i banken och personalansvar för dem som jobbar med detta.

– Jag har vidare ansvar för att processen fungerar och är effektiv från front till end samt se till att vår strategi är hundra procent kundfokuserad. Mitt jobb är också att fokusera på samarbetet internt i banken så att det fungerar optimalt och se till att vi alla är förändringsbenägna.

– Med allt detta följer givetsvis även det ekonomiska ansvaret.

ANNONS

Vad krävs för att göra karriär i Danmark?

– Jag arbetar internationellt och vi pratar mycket engelska, men man har stor fördel av att kunna danska. Dels för att vi är i Danmark, och man blir också snabbare en del av teamet. Jag förstår språket bra, men är inte så bra på att prata.

– De flesta danskar har en ganska omfattande utbildning och därför är det även viktigt att man är fokuserad och målinriktad.

Vad är ditt bästa tips till svenskar som skulle vilja bo och arbeta i Danmark?

– Att man ska intressera sig för de lokala spelreglerna och lära sig språket.

Vilka är de största skillnaderna mellan arbetslivet i Sverige och Danmark?

– Det är mer möten och koncensus i Sverige och man vill gärna testa saker många gånger innan man genomför dem. Språkligt kan tonen uppfattas som lite hårdare och direkt i Danmark, men det ska man inte ta allvarligt.

– Dansken tittar mer söderut i Europa och samtidigt lite på Norden, medan svensken tänker Norden först. Min erfarhenhet är också att danskarna är "köpmän" och fokuserar mycket på pris och kostnader.

ANNONS

– I Sverige är man mer långsiktig medan här är det lite mer kortsiktigt och det är okej att göra fel. Har du begått ett fel eller inte kommit överens med din tidigare chef, så får du oftast en andra chans då det kan ses som positivt.

– En annan skillnad är att det är olika pensionssystem i Sverige och Danmark. Sedan finns det en massa andra saker som skiljer sig åt. Här går man till exempel inte mot röd gubbe och man fäller inte ett gammalt träd på sin tomt utan vidare…

Vad är det bästa du har gjort hittills karriärmässigt?

– Att jag tog steget som ung och jobbade i Hong Kong och New York. Det gav mig en massa perspektiv i livet.

Tror du att du kommer flytta tillbaka till Sverige?

– Nej, jag har en sommarstuga i Sverige som jag är glad för, så jag har inget direkt behov av att flytta tillbaka, säger Niklas Karlsson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS