Realtid

Danske Banks revisor EY polisanmäld

Realtid.se
Uppdaterad: 12 apr. 2019Publicerad: 12 apr. 2019

Danska Bolagsverket polisanmäler revisionsfirman EY för dess revisionsarbete i Danske Bank. Det med anledning av den stora penningtvättshärvan i banken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

”Det är danska Bolagsverkets bedömning att EY i samband med granskningen av Danske Bank A / S årsredovisning och konsoliderade årsredovisning för 2014 blev medveten om information som skulle leda till att EY borde ha utfört ytterligare utredningar och anmält sig till penningtvättssekretariatet”, skriver danska nyhetssajten Finans.dk, som citerar ett pressmeddelande.

Den danska Bolagsverket har begärt att åklagaren för särskild ekonomisk och internationell brottslighet – vanligtvis kallad Bagman Police – ska inleda en polisutredning om huruvida penningtvättslagen har brutits.

Det var i oktober som Danske Bank genomförde en undersökning av Danske Banks externa revision av bankens bokslut för 2014. Detta gjordes på grundval av Danske Banks interna utredning av penningtvättskandalen.

Den undersökningen är ännu inte avslutad, säger danska Bolagsverket, men det har redan lett till en polisanmälan.

”EY har samarbetat fullt ut med Bolagsverket sedan oktober 2018 och gjort all relevant information tillgänglig om revisionen. EY genomförde den rapportering som vi var skyldiga att följa enligt gällande lagstiftning, och vi kommer att samarbeta fullt ut med åklagaren för särskild ekonomisk och internationell brottslighet vid den fortsatta utredningen ”, skriver EY i en kommentar.

KPMG var extern revisor för Danske Bank under det andra året fram till 2015. KPMG omfattas dock inte av undersökningen, eftersom revisionsuppgiften var med partner som bytte till EY i samband med fusionen mellan de två revisionsbolagen 2013.

Danska Bolagsverket är tillsynsmyndighet för revisorer och revisionsföretag och kan på eget initiativ inleda utredningar om det finns risk för att en revisor har brutit mot revisionslagstiftningen och lagen om penningtvätt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS