Oro om stigande räntor och inflation ligger bakom gårdagens fall på världens börser. Mest sannolikt är det att Fed agerar om räntorna stiger för mycket och för fort, säger Danske Banks aktiestrateg Molly Guggenheimer till Realtid.
Danske Banks Molly Guggenheimer: Tror inte räntorna stiger så fort att vi riskerar en korrektion
Mest läst i kategorin
När räntorna varit så kraftigt nedtryckta under längre tid, av i synnerhet USA:s riskbank Fed, blir korrigeringen på världens börser desto kraftigare när långräntan fortsätter att stiga och oron om stigande inflation i USA ökar. Efter en kraftig ökning sedan början av året föll nämligen världens börser tungt igår.
– Att börsen faller är en naturlig konsekvens av att räntorna stiger och att de stiger så fort; tioåringen har stigit hela 50 punkter på bara en månad. Många är felpositionerade med övervikt på tillväxt så konsekvensen blir att investerare behöver rotera ut ur de högt värderade bolagen och in i värdebolag när räntan stiger. Men det som hände igår var att räntorna steg så snabbt att vi investerare började ta av all sorts risk, det vill säga man sålde av brett bland sektorer, medan defensivt klarade sig bäst. Investerare var oroliga för att räntan stiger så fort att vi riskerar en korrektion, säger Molly Guggenheimer, aktiestrateg på Danske Bank, till Realtid.
”För den oroliga kan jag dock lugna med att Fed har sagt uttryckligen att om realla räntan går upp för fort så kommer de att öka sina obligationsköp. Därför tror jag inte att räntorna kommer stiga så fort att vi riskerar en korrektion, i alla fall inte i dagsläget.”
Den amerikanska tioårsräntan i USA fortsätter att stiga. Hur förklarar du denna utveckling? Hur påverkar detta den utveckling vi ser på börsen?
– I och med att vi inlett en återöppning, att vaccineringen är igång, att det ska till ett stort finanspolitisk paket kunde man förutse denna utveckling. Det i sin tur gör att investerare är oroliga för att Fed slutar med sina obligationsköp redan i år. För den oroliga kan jag dock lugna med att Fed har sagt uttryckligen att om realla räntan går upp för fort så kommer de att öka sina obligationsköp. Därför tror jag inte att räntorna kommer stiga så fort att vi riskerar en korrektion, i alla fall inte i dagsläget.
Med det sagt så kan inflationen stiga fortare och till en högre nivå än man tidigare prognostiserat.
”Om vi inte får inflation nu, efter att ha så mycket stimulanser att det nästan kan kallas ett monetärt experiment, innebär det att vi aldrig kommer få inflation. Det vill säga ett totalt Japan-scenario, och det har jag svårt att se.”
Ligger prognosen kvar om att inflationen är fortsatt under en rimlig nivå fram till slutet av året eller har trenden redan nu börjat förändras? På vilket sätt i så fall och med vilka konsekvenser?
– Jag och många andra utesluter inte risken att vi får en hög inflation i USA. Då behöver Fed strama åt obligationsköpen, men det är något vi får svar på först nästa halvår. Om vi inte får inflation nu, efter att ha så mycket stimulanser att det nästan kan kallas ett monetärt experiment, innebär det att vi aldrig kommer få inflation. Det vill säga ett totalt Japan-scenario, och det har jag svårt att se. Kanske anekdotiskt, men Wallmart ökade i veckorna lönen för många sina anställda. När tjänstesektorn kommer igång igen så kan det bli brist även där, fast inte på halvledare som vi ser nu, utan på humant kapital, vilket driver upp löneinflationen. Så det är fullt möjligt att inflationen överträffar målet om 2 procent. Risken för räntorna är därför på uppsidan, men inte nödvändigtvis på väldigt kort sikt, säger Molly Guggenheimer.