Realtid

Danske Bank: "Den alltmer konsoliderande fastighetssektorn en systemrisk"

Louis Landeman, Danske Bank, Heimstaden
Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank.
Anders Frick
Uppdaterad: 28 sep. 2021Publicerad: 28 sep. 2021

Genom köpet av Akelius hyresfastigheter blir Heimstaden näst största fastighetsbolag i Europa. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det säger Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank, till Realtid. Han har gjort en sammanställning av fastighetsvärdet för några av de större bolagen i Norden per det andra kvartalet i år – och här är hans lista:

  • Vasakronan: 175 miljarder kronor
  • Balder: 163 miljarder kronor
  • SBB: 119 miljarder kronor
  • Castellum: 102 miljarder kronor

Castellums köp av Kungsleden ger ett kombinerat bestånd på ca 157 miljarder kronor, om man även inkluderar ägarandelen i Entra.

Genom förvärvet från Akelius kommer Heimstaden Bostad att ha ett samlat bestånd med ett totalt fastighetsvärde på 275 miljarder kronor, vilket inte bara ger förstaplatsen i Norden utan faktiskt även en andraplats i hela Europa, efter den föreslagna fusionen mellan Vonovia och Deutsche Wohnen.

– Ja 2021 är verkligen ett konsolideringsår i fastighetsbranschen. Det är de största bolagen som gynnas av den här trenden, och jag tror att tillgången till finansiering på attraktiva nivåer är det som är den stora drivkraften, säger Louis Landeman till Realtid.

Samtidigt höjer han ett varningens finger för koncentrationsrisken på finansieringsmarknaden: Fastighetssektorn är stor på den svenska obligationsmarknaden – över 40 procent av företagsobligationerna är fastigheter.

– Än så länge står bankerna för två tredjedelar av lånefinansieringen och obligationer för den återstående tredjedelen, men andelen obligationer har ökat betydligt och det utgör en systemrisk, säger Louis Landeman.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS