Realtid

Dags för politikerna att ta tillbaka initiativet

Den dagen ni politiker påverkar den svenska kronan, den dagen har ni lyckats formulera ett intressant budskap, skriver krönikören Anders Elgemyr.
admin
admin
Uppdaterad: 12 sep. 2017Publicerad: 12 sep. 2017

I Storbritannien finns en möjlighet för politikerna att göra insatser, att göra skillnad. Men i Sverige händer ingenting, vilket visar att valet av politiker här inte gör någon skillnad. Den ekonomiska politiken är så lika mellan blocken att det för finansmarknaden inte spelar någon roll om vänster, höger eller ens gröna regerar, skriver Anders Elgemyr.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som aktie- och makroanalytiker får jag ibland frågan varför jag skriver så mycket om USA men så lite om Sverige. Det enkla svaret på detta är att priserna på aktier sätts i USA och påverkar därefter priserna i resten av världen.

Utrymmet för Sverige att påverka aktiepriser är därför väldigt begränsat och det var väl egentligen bara kring år 2000 Sverige som marknad hade någon större inverkan via Ericsson och Nokia på den globala prissättningen.

Den senaste tiden har den S-ledda regeringen pressats hårt av IT-skandalen som omgärdar Transportstyrelsen. Statsminister Löfven gjorde sin plikt och tvingades offra två statsråd och sin egen statssekreterare.

Detta blidkade under en tid massmedia som istället började jaga Anders Borg. Men när Transportstyrelsens gd började vittna i sin egen arbetsrättstvist blev det tydligt att Löfvens regering blivit informerad på ett flertal sätt och i någon slags andemening sanktionerat kriminaliteten på Transportstyrelsen.

Just nu kämpar Löfven för sin egen överlevnad som statsminister. Samtidigt avsätts den ledande oppositionspolitikern Anna Kinnberg Batra under rätt förnedrande omständigheter.

Avspeglades dessa dramatiska händelser på Stockholmsbörsen? Nej. Den låg redan i fallande trend och följde det tyska dax-indexet som följde euron som i sin tur följde en bättre än väntad Europa-konjunktur. Samtidigt minskade risken för en amerikansk räntehöjning, vilket tryckte ner dollarn. 

Men den svenska kronan? Nej, den följer euron, vilket inte handlar om svensk politik.

graf_kronika1.JPG

ANNONS

Den svenska kronan stärks mot dollarn men håller sig relativt stabil mot euron.

För yngre läsare kanske detta är helt normalt. Vi något äldre minns dock den tiden när politiken spelade roll. Bolagen har blivit mer internationella sedan dess. Men framför allt har kapitalmarknaderna blivit mer sammanflätade, vilket lett till att alla sitter och tittar på ungefär samma uppsättning chart och letar avvikelser. Faller den svenska kronan för mycket, är det någon som plockar upp den.

Väsentliga ekonomiska skeenden påverkar dock valutakursen. Se bara på det brittiska pundet som fallit kraftigt sedan folkomröstningen om Brexit:

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

graf_kronika2.jpg

Ovan brittiska pundet mot euron sedan Brexit-dagen den 23 juni 2016. 

I våra ögon är detta en enorm överreaktion men speglar samtidigt hur bra det är med enskilda valutor. Istället för massarbetslöshet går Storbritannien igenom en teknisk devalvering som kommer att gynna landets konkurrenskraft. Vi skulle inte vara förvånade om Storbritannien om tio år visar sig vara vinnare på detta, förutsatt att politikerna inte schabblar bort möjligheten.

ANNONS

I Storbritannien finns en möjlighet för politikerna att göra insatser, att göra skillnad.  

Men i Sverige händer ingenting, vilket visar att valet av politiker inte gör någon skillnad. Den ekonomiska politiken är så lika mellan blocken att det för finansmarknaden inte spelar någon roll om vänster, höger eller ens gröna regerar.

Vid senaste budgetkrisen skrev Fokus en rolig artikel i ämnet, “Skenbråk om statsbudgeten”, och konstaterade att skillnaderna i budgetförslag mellan blocken är försvinnande få.

Det enda raka vore att tvinga partierna att bli mer tydliga med sin ekonomiska politik. Eller så får de acceptera att de som politiker spelat ut sin roll. Det enda rimliga i det läget är att minska antalet riksdagsledamöter och partistöd eftersom de ändå tillför så lite till samhällsnyttan. Det senare lär dock aldrig inträffa.

Det som ger effekt på börsen är när rena företagsspecifika frågor blir aktuella. Ett sådant ämne är vinsttak för välfärdsföretagen. I förra helgen slog socialdemokraterna och miljöpartiet till med att det visst ska läggas fram ett vinsttak. Ras för Academedia? Nej, den aktien är fortsatt undervärderad och oförändrad.

graf_kronika3.jpg

Vi har aldrig sett en så undermålig statlig utredning som den som Ilmar Reepalus presenterade om vinster i välfärden. Den är skriven av politiker och kidnappade akademiska ekonomer som aldrig tycks ha sett företagande i verkligheten.

ANNONS

Det är nog detta statsminister Löfven också inser. För Löfven försöker inte på det minsta vis anpassa regeringens proposition för att mildra oppositionens kritik, utan kör på med en noshörnings finess – fullt medveten om att förslaget kommer att röstas ned i kammaren. Till synes kommer detta att göra idén till en valfråga. Men egentligen för att skjuta ett dåligt beslut framför sig. Inger det respekt? Nej, inte det heller. 

Om politikerna ska kunna ta tillbaka initiativet måste de börja intressera sig för de verkligt svåra frågorna i samhället: ekonomi, skola, näringsliv, integration, invandring och försvar. 

Det duger inte att Socialdemokraterna och Alliansen har samma politik där endast symbolfrågorna skiljer dem åt. För att förtjäna respekt måste väljarna få tydliga alternativ att välja mellan.

Den dagen ni politiker påverkar den svenska kronan, den dagen har ni lyckats formulera ett intressant budskap. Fram till dess behöver man inte lyssna på ert käbbel.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

AI förändrar advokatrollen: "Höga förväntningar"

Automatiserade processer effektiviserar redan det juridiska arbetet samtidigt som klienternas krav ökar. Men jurister behöver inte oroas för att förlora sina jobb. Artificiell intelligens revolutionerar bransch efter bransch, sägs det. Då bör ju även advokatyrket stå inför stora förändringar, kan man ju tro. Enligt Niklas Sinander, counsel på advokatbyrån Harvest, handlar det dock snarare om […]