Credit Suisse har värdepapperiserat en portfölj av lån kopplade till sina rikaste kunders yachter och privata jetplan, i en ovanlig användning av derivat för att ta bort risker förknippade med utlåning till ultrarika oligarker och entreprenörer.
Credit Suisse värdepapperiserar yachtlån till oligarker och tycoons
Mest läst i kategorin
Den schweiziska långivaren, som har hade ett tufft 2021 präglat av upprepade skandaler, sålde en del av risken relaterade till 2 miljarder dollar av sina ”ultra-höga nettovärde”-kundlån i slutet av 2021. Det rapporterar Financial Times.
Värdepapperiseringen av portföljen av lån till tycoons och oligarker med stöd av deras ”jetplan, yachter, fastigheter och/eller finansiella tillgångar” gjordes av en enhet inom banken som tidigare har plågats av sanktionsrelaterade frågor.
Värdepapperisering är en teknik för att omvandla illikvida lån till obligationer. Detta sker genom att lånen säljs från en banks balansräkning till ett specialföretag som emitterar obligationer för att finansiera köpet av lånen. Värdepapperiserade produkter spelade en nyckelroll under finanskrisen, då de problem som uppstod främst i USA till stor del berodde på bristfällig transparens kring värdepapperiserade produkter.
En investerarpresentation för affären, som Financial Times tagit del av, förklarar att ett av huvudmålen med denna division är att ”skapa ett positivt varumärkesintryck av CS genom att finansiera huvudmännens favoritaffärsverktyg (business jet) och lyxleksaker (yachter). ).”
Den underliggande säkerheten innebar att Credit Suisse var tvungen att erbjuda en ränta på mer än 11 procent för att locka en handfull hedgefonder till transaktionen på 80 miljoner dollar, en indikation på det pris banken är villig att betala för att förbättra sin kapitalposition utan att tappa offentliga aktiemarknader.
FT:s granskning visar att banken först började låna ut mot yachter på allvar 2014, men har snabbt expanderat verksamheten, med utestående lån som översteg 1 miljard dollar förra året.
I portföljen ingår även lån mot förmögna kunders innehav av aktier och obligationer samt deras innehav i private equity och hedgefonder.
Credit Suisse har avböjt att kommentera.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.